Η DBRS αναβάθμισε τις προοπτικές της ιταλικής οικονομίας

προϋπολογισμό φόρων

DBRS Ιταλία

Ο οίκος αξιολόγησης DBRS αναθεώρησε την Παρασκευή την τάση του για την Ιταλία σε «θετική» από «σταθερή», λέγοντας ότι αναμένει βελτίωση στη δημοσιονομική πορεία της χώρας, ενισχύοντας την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Giorgia Meloni.

Η αναβάθμιση στις προοπτικές ακολουθεί παρόμοια αναβάθμιση του Fitch την περασμένη εβδομάδα και λίγο αφότου η Ρώμη κατέληξε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια επταετή προσαρμογή του προϋπολογισμού.

«Η «θετική» τάση αντανακλά την άποψη της DBRS ότι η βελτίωση της αναμενόμενης μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής πορείας της Ιταλίας μετριάζει τους κινδύνους που συνδέονται με τον δείκτη του δημόσιου χρέους της, ο οποίος παραμένει πολύ υψηλός», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία.

Επιβεβαίωσε τη βαθμολογία της χώρας στο BBB (υψηλό).

Η ιταλική κυβέρνηση τον περασμένο μήνα αναθεώρησε προς τα κάτω τους στόχους της για το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος και το επόμενο έτος, σε 3,8% και 3,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος αντίστοιχα, και είπε ότι το έλλειμμα θα πέσει κάτω από το όριο του 3% της ΕΕ το 2026.

Η DBRS ανέφερε επίσης την καλύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη της Ιταλίας από τους πρόσφατους κραδασμούς, τη βελτιωμένη απόδοση της αγοράς εργασίας και σημάδια υψηλότερης από την ιστορική δυνητική αύξηση της παραγωγής στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Το χρέος της Ιταλίας, από την άλλη πλευρά, το οποίο είναι αναλογικά το δεύτερο υψηλότερο στο μπλοκ των 20 εθνών, προβλέπεται από τη Ρώμη να ανέβει από 134,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος πέρυσι στο 137,8% το 2026, προτού υποχωρήσει σταδιακά.

Το Υπουργείο Οικονομικών λέει ότι η προβλεπόμενη αύξηση οφείλεται στα δαπανηρά κίνητρα ανακαίνισης σπιτιού που υιοθετήθηκαν στον απόηχο της πανδημίας του COVID — το λεγόμενο Superbonus.

Ο υψηλός δείκτης χρέους της Ιταλίας περιορίζει την πιστοληπτική της ικανότητα, ανέφερε η DBRS.

«Ο λόγος του δημόσιου χρέους της χώρας και η επιβάρυνση των τόκων καθιστούν τη χώρα ευάλωτη σε κραδασμούς και περιορίζουν τον δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω κυβερνητικά μέτρα», ανέφερε.

Η ιταλική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,7% το 2023 και οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν παρόμοιο ρυθμό ανάπτυξης φέτος, κάτω από τον επίσημο στόχο της κυβέρνησης του 1%.

Τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε την Ιταλία, μαζί με έξι άλλες χώρες, σε πειθαρχική διαδικασία για να επιβάλει την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της, αφού το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρώμης το 2023 ανήλθε στο 7,2% του ΑΕΠ, δηλαδή στη ζώνη του ευρώ.

Η S&P Global την περασμένη εβδομάδα επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Ιταλίας στο «BBB» και άφησε την προοπτική σε «σταθερή».

Η Ιταλία αντιμετωπίζει περαιτέρω αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας τις επόμενες εβδομάδες από τον Moody’s (NYSE:MCO) και την Scope Ratings.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο