Η DeepSeek επικεντρώνεται στην έρευνα έναντι των εσόδων σε αντίθεση με τη Silicon Valley

Η κινεζική νεοφυής επιχείρηση θα επικεντρώσει τους πόρους της στην κατασκευή μηχανών με γνωστικές ικανότητες που μοιάζουν με αυτές του ανθρώπου

Η κινεζική νεοφυής επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek επιλέγει να επικεντρωθεί στην έρευνα αντί για το κυνήγι των εσόδων, καθώς ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της αποφασίζει να μην ακολουθήσει τους ανταγωνιστές της Silicon Valley εκμεταλλευόμενη το ξαφνικό άλμα των πωλήσεων.

Η εταιρεία με έδρα τη Χανγκτσόου, της οποίας ηγείται ο δισεκατομμυριούχος του hedge fund Λιάνγκ Γουενφένγκ, είδε ένα κύμα ζήτησης για τις υπηρεσίες της μέσω του δωρεάν ιστότοπου και της εφαρμογής της, αλλά και από πληρωμένους επιχειρηματικούς πελάτες. Τον περασμένο μήνα, τα έσοδα ήταν αρκετά για να καλύψουν τα τρέχοντα έξοδα για πρώτη φορά, σύμφωνα με δύο άτομα με γνώση της ανάπτυξής της.

Το ενδιαφέρον για την DeepSeek έχει αυξηθεί από τον Ιανουάριο μετά την κυκλοφορία του χαμηλού κόστους μοντέλου συλλογισμού R1, το οποίο έχει συγκρίσιμες επιδόσεις με τους αμερικανικούς και κινεζικούς ανταγωνιστές, αλλά έχει κατασκευαστεί με πολύ μικρότερο προϋπολογισμό.

Πελάτες, κυρίως από τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και τα χρηματοοικονομικά, αγόρασαν πρόσβαση σε διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών, ή API, στα μοντέλα R1 και V3 της DeepSeek, με τη ζήτηση να είναι τόσο μεγάλη που η νεοφυής επιχείρηση αναγκάστηκε να αναστείλει προσωρινά τις υπηρεσίες αυτές λόγω έλλειψης πόρων που διέθετε για μη ερευνητικούς σκοπούς, σύμφωνα με τα άτομα αυτά.

Οι γνώστες του κλάδου δήλωσαν ότι ο Liang δεν έδειξε ιδιαίτερη πρόθεση να εκμεταλλευτεί την ξαφνική φήμη της DeepSeek για την περαιτέρω εμπορική εκμετάλλευση της τεχνολογίας της στο εγγύς μέλλον. Η εταιρεία αντ’ αυτού εστιάζει την πλειοψηφία των πόρων της στην ανάπτυξη μοντέλων και στην προσπάθεια να δημιουργήσει τεχνητή γενική νοημοσύνη – μηχανές με γνωστικές ικανότητες που μοιάζουν με αυτές του ανθρώπου.

Οι άνθρωποι αυτοί πρόσθεσαν ότι ο ανεξάρτητος πλούσιος ιδρυτής αρνήθηκε επίσης να δεχτεί ενδιαφέρον από τους τεχνολογικούς γίγαντες της Κίνας, καθώς και από επιχειρηματικά και κρατικά κεφάλαια για να επενδύσουν στον όμιλο προς το παρόν. Πολλοί δυσκολεύτηκαν ακόμη και να κανονίσουν μια συνάντηση με τον απομονωμένο ιδρυτή.

«Τραβήξαμε κυβερνητικές διασυνδέσεις υψηλού επιπέδου και το μόνο που καταφέραμε ήταν να καθίσουμε με κάποιον από το οικονομικό τους τμήμα, ο οποίος είπε «λυπούμαστε που δεν αυξάνουμε»», δήλωσε ένας επενδυτής σε κινεζικό τεχνολογικό ταμείο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν ενδιαφέρονται να επεκταθούν αυτή τη στιγμή. Είναι μια σπάνια κατάσταση όπου ο ιδρυτής είναι αρκετά πλούσιος και αφοσιωμένος ώστε να κρατήσει λιτή την επιχείρηση σε στυλ Navy Seal για την επιδίωξη της AGI».

Η εμφάνιση της DeepSeek αναστάτωσε τις αγορές σχετικά με τις αμφιβολίες για το κατά πόσον οι αμερικανικοί τεχνολογικοί όμιλοι όπως η Google και η OpenAI θα μπορούσαν να διατηρήσουν το τεχνικό τους πλεονέκτημα, καθώς και για τη σοφία των τεράστιων σχεδίων δαπανών για υποδομές Τεχνητής Νοημοσύνης των μεγάλων τεχνολογικών ομίλων.

Η προσέγγισή της έρχεται επίσης σε σημαντική αντίθεση με πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις της Silicon Valley. Η OpenAI εκμεταλλεύτηκε το πρώιμο προβάδισμά της στην ανάπτυξη μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης για να χτίσει μια τρομερή καταναλωτική επιχείρηση γύρω από το ChatGPT, αποκομίζοντας σημαντικά έσοδα από την πώληση του API της.

Η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο έχει αντλήσει περίπου 20 δισ. δολάρια σε πολλαπλούς γύρους χρηματοδότησης από το 2019, και βρίσκεται σε συζητήσεις με επενδυτές υπό την ηγεσία της SoftBank για να αντλήσει άλλα 40 δισ. δολάρια σε αποτίμηση 260 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία έκαψε πέρυσι 5 δισ. δολάρια, μεγάλο μέρος αυτών για την εκπαίδευση νέων μοντέλων, και πραγματοποίησε έσοδα περίπου 4 δισ. δολάρια. Χρεώνει τόσο τους εταιρικούς πελάτες όσο και τους μεμονωμένους καταναλωτές που χρησιμοποιούν τα διάφορα κλειστά μοντέλα της.

Η DeepSeek απασχολεί σήμερα περίπου 160 υπαλλήλους, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα. Η OpenAI έχει λίγο περισσότερους από 2.000 υπαλλήλους.

«Η DeepSeek ήταν εξαιρετικά εστιασμένη από την αρχή στην κατεύθυνση προς την οποία πηγαίνει», δήλωσε ο Γιουσέν Ντάι, εταίρος στο επιχειρηματικό κεφάλαιο Zhen Fund, ο οποίος έχει επενδύσει σε αρκετές κινεζικές νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης.

«Δεν είχε καν κάποιο καταναλωτικό προϊόν μέχρι την κυκλοφορία του R1 [του λογικού μεγάλου γλωσσικού μοντέλου της εταιρείας]» δήλωσε ο Dai σε ένα κινεζικό podcast αυτή την εβδομάδα.

Η έλλειψη εμπορικών φιλοδοξιών της DeepSeek έχει βοηθήσει τεχνολογικές εταιρείες όπως η Alibaba και η Tencent να κερδίσουν εταιρικούς πελάτες στην Κίνα με τις πιο ώριμες υποδομές και υπηρεσίες τους, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το αν οι ροές εσόδων της νεοφυούς επιχείρησης είναι βιώσιμες.

Η Apple, για παράδειγμα, επέλεξε την Qwen της Alibaba αντί της DeepSeek για να αναπτύξει λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης στα iPhone της στην Κίνα αργότερα φέτος.

Η Tencent είδε τις πωλήσεις API της να πολλαπλασιάζονται αφού άρχισε να υιοθετεί τα μοντέλα ανοιχτού κώδικα της DeepSeek, σύμφωνα με άλλο πρόσωπο με άμεση γνώση του θέματος. Περίπου οι μισοί από τους πελάτες της στο cloud, κυρίως από τον κυβερνητικό και οικονομικό τομέα, έχουν προσπαθήσει να χρησιμοποιήσουν τα μοντέλα της DeepSeek και το 20% από αυτούς ζητούν να προσαρμόσουν τις τοπικές εκδόσεις τους με την υποστήριξη της Tencent, πρόσθεσε.

Η έλλειψη εστίασης της DeepSeek στην προώθηση του δικού της προϊόντος μαζικής αγοράς, όπως το ChatGPT της OpenAI, συνέβαλε στην απόφαση της Tencent να αγκαλιάσει τα μοντέλα της νεοφυούς επιχείρησης, όχι μόνο στην πλατφόρμα cloud της, αλλά και στις δημοφιλείς εφαρμογές της που απευθύνονται στους καταναλωτές, σύμφωνα με το πρόσωπο αυτό. Η Tencent αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Liang, ένας δισεκατομμυριούχος που ίδρυσε ένα από τα κορυφαία κινεζικά κεφάλαια κουαντών High Flyer, αγόρασε περίπου 10.000 τσιπ H800 και 10.000 τσιπ A100 τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με άτομο με γνώση του θέματος. Οι επεξεργαστές αποκτήθηκαν πριν απαγορευτούν αργότερα για την Κίνα. Η Nvidia αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η DeepSeek θα βασιστεί κυρίως σε τρίτους παρόχους για τη μελλοντική ζήτηση που θα υπερβαίνει την υπάρχουσα δυναμικότητά της, δήλωσε το άτομο με γνώση των σχεδίων.

Η DeepSeek έχει κερδίσει την υποστήριξη του Πεκίνου, όπου η κυβέρνηση υπολογίζει στην τεχνητή νοημοσύνη για να τονώσει την ανάπτυξη της επιβραδυνόμενης οικονομίας της. Η νεοφυής επιχείρηση έχει αποκτήσει πρόσβαση σε κέντρα δεδομένων που χρηματοδοτούνται από το κράτος, διευκολύνοντας τους υπολογιστικούς περιορισμούς της.

Μακροπρόθεσμα, η DeepSeek μπορεί να βρει την περιορισμένη πρόσβαση στη νέα γενιά πιο προηγμένων τσιπ της Nvidia ως πιθανό εμπόδιο και να εξετάσει μελλοντικές συνεργασίες που μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση αυτού του ζητήματος, σύμφωνα με γνώστες του κλάδου. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να ανοιχτεί σε κρατικά κεφάλαια κάποια στιγμή, για να κερδίσει περαιτέρω πολιτική υποστήριξη, είπαν.

Οι μηχανικοί της νεοσύστατης επιχείρησης εργάζονται με όλες τους τις δυνάμεις για την κυκλοφορία των μοντέλων R2 και V4, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Μάιο, αλλά ενδέχεται να επιταχυνθεί για να διατηρήσει τη δυναμική της, δήλωσε άτομο με γνώση της κίνησης.

«Βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο μιας επανάστασης όπου η καμπύλη βελτίωσης της τεχνολογίας είναι απότομη», δήλωσε ο Dai της Zhen Fund. Πρόσθεσε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να επικεντρωθούν στις ανακαλύψεις αντί για τη νομισματοποίηση, διότι «ένας μαθητής λυκείου δεν μπορεί να βγάλει πολλά χρήματα, ενώ αν τον εκπαιδεύσεις για να γίνει διδάκτωρ, μπορεί να βγάλει πολύ περισσότερα».

Η DeepSeek δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια.

, Financial Times

Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο