Η ΕΕ θα πλήξει τις ΗΠΑ με δασμούς 25% σε μια σειρά προϊόντων ως απάντηση στους δασμούς τους σε αλουμίνιο και χάλυβα, αλλά εξαίρεσε το μπέρμπον μετά από έντονες πιέσεις της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ιρλανδίας, οι οποίες επιδιώκουν να θωρακίσουν τις βιομηχανίες αλκοόλ τους από τον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο.
Εκτός από το ουίσκι, μετά από διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη, το κρασί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν επίσης αφαιρεθεί από την πρόταση, σύμφωνα με τον κατάλογο των αντιμέτρων που έλαβαν οι Financial Times.
Σε άλλα προϊόντα, όπως ο χυμός πορτοκαλιού, τα πουλερικά και η σόγια, θα επιβληθούν δασμοί από 10% έως 25%.
Οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ μεταξύ 15 Απριλίου και 1 Δεκεμβρίου, ανάλογα με το προϊόν. Για τη σόγια και τα αμύγδαλα η επιβολή δασμών έχει καθυστερήσει μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, αφού οι αγρότες διαμαρτυρήθηκαν για το πρώτο, που χρησιμοποιείται για τη διατροφή των ζώων.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει με εισφορά 200% στο ευρωπαϊκό αλκοόλ, εάν στοχοποιηθεί το μπέρμπον.
Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Maroš Šefčovič, μιλώντας πριν από την αποστολή του καταλόγου στις κυβερνήσεις τη Δευτέρα, δήλωσε ότι άκουσε τα αιτήματά τους. Ως αποτέλεσμα, η αντίδραση του μπλοκ θα επηρεάσει λιγότερες από τις αρχικές αμερικανικές εισαγωγές αξίας 26 δισ. ευρώ που είχαν τεθεί στο στόχαστρο, αφού η Ουάσινγκτον επέβαλε εισφορές 25% σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
«Δεν είμαστε στη δουλειά του tit-for-tat ή του penny for penny», δήλωσε ο Šefčovič.
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνουν τον τροποποιημένο κατάλογο την Τετάρτη.
Ο Τραμπ έχει από τότε ανακοινώσει ότι θα εισαγάγει πρόσθετες εισφορές 20% σε όλες τις ευρωπαϊκές εξαγωγές.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες έχουν επανειλημμένα προσφέρει στις ΗΠΑ μια συμφωνία για την εξάλειψη όλων των δασμών στα βιομηχανικά αγαθά, ιδίως στα αυτοκίνητα, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη είναι «πάντα έτοιμη για μια καλή συμφωνία, οπότε την κρατάμε στο τραπέζι».
Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας επέκρινε την άσκηση πίεσης από άλλα κράτη μέλη για λογαριασμό των βιομηχανιών ποτών τους, λέγοντας ότι θα πρέπει να συσπειρωθούν πίσω από την Επιτροπή, η οποία ηγείται της εμπορικής πολιτικής.
«Τα χρηματιστήρια έχουν ήδη καταρρεύσει και η ζημιά θα μπορούσε να γίνει ακόμη μεγαλύτερη», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εμπορίου της ΕΕ στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα. «Επομένως, είναι σημαντικό … να ενεργήσουμε με σαφήνεια, αποφασιστικότητα και σύνεση, πράγμα που σημαίνει να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε σε ισχυρή θέση. Η Αμερική βρίσκεται σε θέση αδυναμίας».
«Αν κάθε χώρα υπολογίζεται ξεχωριστά και έχουμε πρόβλημα εδώ με το κόκκινο κρασί και εκεί με το ουίσκι και τα φιστίκια, τότε όλα θα καταλήξουν στο κενό», πρόσθεσε.
Ωστόσο, η ευρωπαϊκή βιομηχανία ποτών θα ανακουφιστεί αν επιβεβαιωθεί η αλλαγή. Αντιμετωπίζει ήδη σημαντικό πλήγμα στις εξαγωγές από τους βασικούς δασμούς του Τραμπ εν μέσω μιας αδύναμης παγκόσμιας αγοράς και εμπορικών ζητημάτων με την Κίνα.
Ο τομέας του κρασιού και των οινοπνευματωδών ποτών της Γαλλίας θα είχε πληγεί περισσότερο από τους απειλούμενους δασμούς, σύμφωνα με την ένωση εξαγωγέων κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών της χώρας Fevs. Πιστεύει ότι οι εισφορές θα οδηγήσουν σε μείωση των εξαγωγών κατά 1,6 δισ. ευρώ από όλη την ΕΕ, με το ήμισυ από αυτό στη Γαλλία, δημιουργώντας «τεράστιο αντίκτυπο» στην απασχόληση και την οικονομία.
«Αυτή η δασμολογική σύγκρουση δημιουργεί μόνο χαμένους, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ . Οι Αμερικανοί ομόλογοί μας, με τους οποίους συνεργαζόμαστε εδώ και δεκαετίες, μεταφέρουν επίσης αυτό το μήνυμα στις αμερικανικές αρχές», δήλωσε ο πρόεδρος της Fevs Gabriel Picard.
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι σχεδιάζει να ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον «τις επόμενες εβδομάδες» στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΕ να πείσει την αμερικανική κυβέρνηση να ανακαλέσει τους δασμούς του 20%, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της.
Ο Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι ενώ η Ρώμη στοχεύει σε μια συμφωνία «μηδενικών δασμών-μηδενικών δασμών» μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, ως ενδιάμεσο βήμα, ελπίζει ότι η Ουάσινγκτον θα μειώσει τους λεγόμενους αμοιβαίους δασμούς της στα ευρωπαϊκά προϊόντα στο 10%.
Η αμερικανική βιομηχανία οινοπνευματωδών ποτών άσκησε επίσης πιέσεις στον Λευκό Οίκο για να εξαιρεθούν τα οινοπνευματώδη ποτά παγκοσμίως από όλους τους δασμούς, επισημαίνοντας ότι το 86% των αμερικανικών εξαγωγών πήγαινε σε χώρες που είχαν καταργήσει τους δασμούς στα αμερικανικά αλκοολούχα προϊόντα.
«Ο τομέας των αλκοολούχων ποτών των ΗΠΑ αποτελεί εδώ και δεκαετίες το μοντέλο επιτυχίας για το δίκαιο και αμοιβαίο εμπόριο», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Συμβουλίου Αποσταγμένων Ποτών Chris Swonger.
Το 2018, η ΕΕ επέβαλε ανταποδοτικό δασμό 25% στο αμερικανικό ουίσκι, γεγονός που προκάλεσε πτώση των εξαγωγών προς το μπλοκ κατά 20%, από 552 εκατ. δολάρια σε 440 εκατ. δολάρια μεταξύ 2018 και 2021.
Από τότε που ανεστάλησαν οι δασμοί, οι εξαγωγές ουίσκι των ΗΠΑ στην ΕΕ αυξήθηκαν σχεδόν κατά 60%, από 439 εκατ. δολάρια το 2021 σε 699 εκατ. δολάρια το 2024, σύμφωνα με τον εμπορικό όμιλο.

