Η ΕΕ χορηγεί στο προσωπικό των ΗΠΑ τηλέφωνα καυστήρα για την αποφυγή κατασκοπείας

Οι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κατευθύνονται στις εαρινές συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας καλούνται να ταξιδέψουν με βασικές συσκευές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορηγεί σε ορισμένους υπαλλήλους που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ τηλέφωνα καυστήρα και βασικούς φορητούς υπολογιστές για να αποφύγει τον κίνδυνο κατασκοπείας – ένα μέτρο που παραδοσιακά προορίζεται για ταξίδια στην Κίνα.

Οι Επίτροποι και οι ανώτεροι αξιωματούχοι που ταξιδεύουν στις εαρινές συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα έχουν λάβει τις νέες οδηγίες, σύμφωνα με τέσσερα άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.

Είπαν ότι τα μέτρα αναπαράγουν εκείνα που χρησιμοποιούνται στα ταξίδια στην Ουκρανία και την Κίνα, όπου δεν μπορούν να μεταφερθούν στις χώρες αυτές τα συνήθη κιτ πληροφορικής υπό το φόβο της ρωσικής ή κινεζικής παρακολούθησης.

«Ανησυχούν μήπως οι ΗΠΑ μπουν στα συστήματα της προμήθειας», δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Η αντιμετώπιση των ΗΠΑ ως δυνητικού κινδύνου για την ασφάλεια υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι σχέσεις έχουν επιδεινωθεί μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ τον Ιανουάριο. Κατηγόρησε την ΕΕ ότι έχει συσταθεί για να «πηδήξει τις ΗΠΑ» και ανακοίνωσε τους λεγόμενους αμοιβαίους δασμούς 20% στις εξαγωγές του μπλοκ, τους οποίους αργότερα μείωσε στο μισό για περίοδο 90 ημερών.

Ταυτόχρονα, ο Τραμπ έκανε ανοίγματα προς τη Ρωσία, πίεσε την Ουκρανία να παραδώσει τον έλεγχο των περιουσιακών της στοιχείων αναστέλλοντας προσωρινά τη στρατιωτική βοήθεια – και απείλησε να αποσύρει τις εγγυήσεις ασφαλείας από την Ευρώπη, παρακινώντας μια προσπάθεια επανεξοπλισμού σε ολόκληρη την ήπειρο.

«Η διατλαντική συμμαχία έχει τελειώσει», δήλωσε ένας πέμπτος αξιωματούχος της ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον έχουν εγκλωβιστεί σε ευαίσθητες συνομιλίες σε διάφορους τομείς όπου θα βόλευε την κάθε πλευρά να συλλέξει πληροφορίες για την άλλη.

Ο Maroš Šefčovič, επίτροπος εμπορίου της ΕΕ, θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εμπορίου Howard Lutnick στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος.

Η ΕΕ καθυστέρησε τα αντίμετρα κατά των αμερικανικών εξαγωγών ύψους 21 εκατ. ευρώ που ενέκρινε λόγω των αμερικανικών δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης επιτεθεί στη ρύθμιση των τεχνολογικών εταιρειών της ΕΕ και ισχυρίστηκαν ότι οι Βρυξέλλες φιμώνουν την ελευθερία του λόγου και νοθεύουν τις εκλογές, όπως ο αμφιλεγόμενος αποκλεισμός ενός υποψηφίου για την προεδρία στη Ρουμανία επειδή επωφελήθηκε από την αύξηση της υποστήριξης από λογαριασμούς στο TikTok.

Τρεις επίτροποι ταξιδεύουν στην Ουάσινγκτον για τις συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας από τις 21 έως τις 26 Απριλίου: Ο Valdis Dombrovskis, επίτροπος για την οικονομία, η Maria Luís Albuquerque, επικεφαλής για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, και ο Jozef Síkela, ο οποίος χειρίζεται την αναπτυξιακή βοήθεια.

Η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι οι συμβουλές ασφαλείας είχαν επικαιροποιηθεί πρόσφατα, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες. Είπε ότι η διπλωματική υπηρεσία του μπλοκ είχε εμπλακεί, όπως συνηθίζει να κάνει σε τέτοιες ενημερώσεις ασφαλείας.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η καθοδήγηση για όλο το προσωπικό που ταξιδεύει στις ΗΠΑ περιλάμβανε τη σύσταση να απενεργοποιούν τα τηλέφωνα στα σύνορα και να τα τοποθετούν σε ειδικές θήκες για να τα προστατεύουν από κατασκοπεία αν τα αφήνουν αφύλακτα.

Υπάρχει ένας πρόσθετος κίνδυνος με τις ΗΠΑ – όπου το προσωπικό των συνόρων έχει το δικαίωμα να κατάσχει τα τηλέφωνα και τους υπολογιστές των επισκεπτών και να ελέγχει το περιεχόμενό τους.

Σε τουρίστες και επισκέπτες ακαδημαϊκούς από την Ευρώπη έχει απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα, επειδή είχαν στα τηλέφωνα ή στους φορητούς υπολογιστές τους σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή έγγραφα που επικρίνουν τις πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ.

Τον Μάρτιο, η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε ότι σε έναν Γάλλο ερευνητή είχε απαγορευτεί η είσοδος και είχε σταλεί πίσω στη Γαλλία επειδή είχε εκφράσει «προσωπική άποψη» για την ερευνητική πολιτική των ΗΠΑ.

Οι υπάλληλοι της Επιτροπής ενημερώθηκαν να διασφαλίσουν ότι οι βίζες τους βρίσκονται στα διπλωματικά τους έγγραφα «laissez-passer» και όχι στα εθνικά τους διαβατήρια.

Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο