Η ΕΕ ενισχύει τον έλεγχο στις κινεζικές επενδύσεις

Η στρατηγική μάχη για τα λιμάνια και η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας σε λιμάνια της ΕΕ έχει οδηγήσει σε έντονες ανησυχίες για την οικονομική ανεξαρτησία και την ασφάλεια των κρίσιμων υποδομών

Η ιδιοκτησία και ο έλεγχος λιμανιών αποτελούν κρίσιμο γεωπολιτικό και οικονομικό διακύβευμα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετεί πλέον αυστηρότερη στάση απέναντι στις επενδύσεις της Κίνας σε στρατηγικές υποδομές. Αν και στο παρελθόν η Ευρώπη υπήρξε πιο ανοιχτή στις ξένες επενδύσεις, η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας σε λιμάνια της ΕΕ έχει οδηγήσει σε έντονες ανησυχίες για την οικονομική ανεξαρτησία και την ασφάλεια των κρίσιμων υποδομών.

Η μεταβαλλόμενη στάση της ΕΕ απέναντι στις κινεζικές επενδύσεις

Η Ευρώπη παραδοσιακά υπήρξε πιο ανεκτική σε ξένες επενδύσεις, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, που διατηρούν πιο αυστηρούς ελέγχους. Η αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων έχει οδηγήσει την ΕΕ να επανεξετάσει την επιρροή της Κίνας στα λιμάνια της.

Η σύνδεση εμπορικών και πολιτικών συμφερόντων της Κίνας

Οι κρατικές κινεζικές εταιρείες, όπως η Cosco και η China Merchants Port Holdings, έχουν διευρύνει την παρουσία τους στην Ευρώπη. Η ΕΕ ανησυχεί για τη δυνατότητα του Πεκίνου να χρησιμοποιήσει αυτές τις επενδύσεις για στρατηγικούς σκοπούς.

Η αμερικανική στάση και το παράδειγμα του Παναμά

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε ανησυχίες για τον έλεγχο της Κίνας στα λιμάνια του Παναμά, υποστηρίζοντας ότι αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς. Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει τον αυξημένο έλεγχο που οι δυτικές χώρες επιβάλλουν στις κινεζικές επενδύσεις σε λιμάνια.

Η παρουσία της Κίνας στα ευρωπαϊκά λιμάνια

Η Cosco και άλλες κινεζικές εταιρείες έχουν επενδύσεις σε βασικά λιμάνια της Ευρώπης, όπως το Ρότερνταμ, το Αμβούργο, η Αντβέρπη και ο Πειραιάς. Ο Πειραιάς αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχούς κινεζικής επένδυσης, με τον όγκο διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων να έχει τριπλασιαστεί από το 2016.

Η απάντηση της ΕΕ και η αυστηροποίηση των κανόνων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει υιοθετήσει ψήφισμα που επισημαίνει τους κινδύνους από την κινεζική επιρροή σε κρίσιμες υποδομές. Η Λιθουανία έχει ήδη ακυρώσει κινεζικά επενδυτικά σχέδια, ενώ η Γερμανία επέβαλε περιορισμούς στη συμμετοχή της Cosco στο λιμάνι του Αμβούργου.

Ο ρόλος των κανονισμών για τις ξένες επενδύσεις (FDI Screening)

Από το 2020, η ΕΕ έχει υιοθετήσει μηχανισμό ελέγχου άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI Screening). Προτείνονται αυστηρότεροι κανόνες ώστε να διασφαλιστεί ότι οι επενδύσεις δεν θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη.

Οικονομικά οφέλη vs ανησυχίες ασφαλείας

Η κινεζική παρουσία έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη λιμενικών υποδομών και στην ενίσχυση των εμπορικών δεσμών με την Ευρώπη. Ωστόσο, η αυξανόμενη ανησυχία για την επιρροή της Κίνας οδηγεί σε πιο αυστηρή πολιτική ελέγχου επενδύσεων.

Συμπέρασμα

Η στρατηγική σημασία των ευρωπαϊκών λιμανιών και η κινεζική παρουσία σε αυτά αποτελούν αντικείμενο εντεινόμενης πολιτικής και οικονομικής διαμάχης. Η ΕΕ επιχειρεί να εξισορροπήσει τα οικονομικά οφέλη με την ανάγκη διαφύλαξης της ασφάλειας και της ανεξαρτησίας της, υιοθετώντας αυστηρότερους κανόνες και μηχανισμούς ελέγχου για τις ξένες επενδύσεις.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο