Η ΕΕ επιμένει ότι οι Ευρωπαίοι φοιτητές που σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο καταβάλλουν τα ίδια δίδακτρα με τους Βρετανούς ομολόγους τους ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία κινητικότητας των νέων, σύμφωνα με αξιωματούχους. Παρά το γεγονός ότι εξετάζουν κάποιες μέτριες παραχωρήσεις ενόψει των συνομιλιών «επανεκκίνησης» ΕΕ-ΗΒ το επόμενο έτος, οι Βρυξέλλες εμμένουν σε βασικές απαιτήσεις που θα καταστήσουν δυσκολότερη την επίτευξη συμφωνίας για την κυβέρνηση του Sir Keir Starmer.
Η ΕΕ θέλει οι φοιτητές της να πληρώνουν τα εγχώρια τέλη των 9.535 λιρών, σε σύγκριση με τα σημερινά διεθνή τέλη που μπορεί να φτάσουν τις 30.000 λίρες. Σχεδιάζει επίσης να ζητήσει από τη Βρετανία να διερευνήσει κατά πόσον οι φοιτητές της ΕΕ θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε βρετανικά φοιτητικά δάνεια, ώστε οι σπουδές στη χώρα να γίνουν πιο προσιτές, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι της ΕΕ. Ωστόσο, προτείνει επίσης τη μετονομασία οποιασδήποτε μελλοντικής συμφωνίας σε «πρόγραμμα νεανικής εμπειρίας», μια αισθητική βελτίωση που αφαιρεί κάθε συνειρμό με την πολιτική ελεύθερης κυκλοφορίας της ΕΕ, την οποία η βρετανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα υποσχεθεί ότι δεν θα επαναφέρει.
Τα αιτήματα της ΕΕ αποτελούν πολιτική πρόκληση για την κυβέρνηση Starmer, η οποία δεσμεύτηκε την περασμένη εβδομάδα να μειώσει τη μετανάστευση μετά τα «σοκαριστικά» στοιχεία που έδειξαν ότι η καθαρή μετανάστευση προς το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε τις 900.000 για το έτος έως τον Ιούνιο του 2023. Η επιθυμία των φοιτητών της ΕΕ να αντιμετωπίσουν χαμηλότερα δίδακτρα θα επιβαρύνει επίσης περαιτέρω οικονομικά τα ταμειακά ταλαιπωρημένα πανεπιστήμια της Αγγλίας, τα οποία εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τους διεθνείς φοιτητές που πληρώνουν υψηλότερα δίδακτρα.
Ο Starmer έχει επανειλημμένα αποκλείσει το ενδεχόμενο σύναψης μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας για την κινητικότητα των νέων με την ΕΕ, αφού οι Βρυξέλλες παρουσίασαν τον περασμένο Απρίλιο ένα γενικό σχέδιο για μια εκτεταμένη συμφωνία που σύμφωνα με τους Εργατικούς ισοδυναμεί με «ελεύθερη κυκλοφορία» για τους νέους. Ωστόσο, σε μια ένδειξη της επιθυμίας της ΕΕ να βρει λύση στο ζήτημα, τα 27 κράτη μέλη συμφώνησαν να μειώσουν τη διάρκεια παραμονής που είχε αρχικά προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Απρίλιο από τέσσερα σε τρία χρόνια.
Τώρα θα προτείνουν ένα έτος αρχικής παραμονής για άτομα ηλικίας 18-30 ετών με δυνατότητα εξασφάλισης διετούς παράτασης, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους με γνώση των εσωτερικών συζητήσεων της ΕΕ. Η τελική διαπραγματευτική εντολή της ΕΕ δεν θα είναι έτοιμη για αρκετές εβδομάδες, δήλωσαν διπλωμάτες που συμμετέχουν στη διαδικασία, αλλά είναι απίθανο να αλλάξει πολύ.
Ωστόσο, το ζήτημα παραμένει βασικό εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις «επανεκκίνησης» ΕΕ-ΗΒ που αναμένεται να ξεκινήσουν την άνοιξη, με τις Βρυξέλλες να ξεκαθαρίζουν ότι οι όποιοι βελτιωμένοι εμπορικοί όροι για το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να συνοδεύονται από μια συμφωνία για την κινητικότητα των νέων.
Οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου λένε ότι μπορεί να βρεθεί μια «ζώνη προσγείωσης», αλλά εξετάζουν ένα πολύ πιο περιορισμένο «πρόγραμμα πολιτιστικού εμπλουτισμού» που θα επιτρέπει στους νέους Ευρωπαίους «να συμμετέχουν σε συγκεκριμένα μαθήματα για καθορισμένες χρονικές περιόδους», και θα μπορούσε να δει την κυβέρνηση να επιδοτεί το κόστος των σπουδών, σύμφωνα με μια ενημέρωση που αποδίδεται σε αξιωματούχους του Ηνωμένου Βασιλείου το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Το υπουργικό συμβούλιο αρνήθηκε να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες. Αυτό θα υπολείπεται ακόμη των σημερινών απαιτήσεων της ΕΕ, οι οποίες αναφέρουν ότι οι νέοι Ευρωπαίοι θα πρέπει να απαλλαγούν από την καταβολή της προσαύξησης του ΕΣΥ ύψους 776 λιρών που απαιτείται από τους φοιτητές και τους νέους στα υφιστάμενα προγράμματα κινητικότητας νέων του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων χωρών εκτός ΕΕ.
Το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει επίσης μια κτηνιατρική συμφωνία για τη μείωση των τριβών στα σύνορα για τους εξαγωγείς τροφίμων, μια συμφωνία για τη βελτίωση της πρόσβασης των περιοδεύοντων καλλιτεχνών και μια συμφωνία για την αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη προειδοποιήσει το Λονδίνο ότι μια συμφωνία για τους καλλιτέχνες δεν είναι δυνατή στο πλαίσιο των κόκκινων γραμμών των Εργατικών για τη μη επανένταξη στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ.
Υπάρχει πρόβλεψη στη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ-ΗΒ για την αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, αλλά η Επιτροπή απέρριψε την προσπάθεια της προηγούμενης συντηρητικής κυβέρνησης για μια συμφωνία για τους αρχιτέκτονες, υποστηρίζοντας ότι η προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ανεπαρκής. Οι πρόσφατες ενημερώσεις της Ντάουνινγκ Στριτ προς τα βρετανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης προκάλεσαν εντύπωση στις Βρυξέλλες, με ορισμένους αξιωματούχους να λένε ότι η κυβέρνηση Στάρμερ επαναλαμβάνει την τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων των Τόρις.
Ενώ διατηρούσε κόκκινες γραμμές σε θέματα όπως η επανένταξη στην ενιαία αγορά ή στην τελωνειακή ένωση, φάνηκε να επιθυμεί προνομιακή πρόσβαση, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος των τραπεζιτών και των δικηγόρων να εργάζονται ελεύθερα στο μπλοκ, δήλωσε ένας αξιωματούχος.
«Αμφιβάλλω αν αυτή [η ιδέα] θα λειτουργήσει. Εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση επιλογής κερασιών», δήλωσαν. Οι υπουργοί της ΕΕ θα συζητήσουν την «επαναφορά» του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ σε συνεδρίαση στις 17 Δεκεμβρίου. Και η συμφωνία για τη βελτίωση της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου θα απαιτήσει επίσης μια συμφωνία για τα μελλοντικά δικαιώματα αλιείας στα παράκτια ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Τίποτα μεγάλο δεν θα συμβεί μέχρι να συμφωνήσουμε για τα αλιεύματα», δήλωσε άλλος αξιωματούχος. Το υπουργικό συμβούλιο δήλωσε: «Δεν έχουμε σχέδια για ένα πρόγραμμα κινητικότητας των νέων και δεν θα επιστρέψουμε στην ελεύθερη κυκλοφορία». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει.
Peter Foster και Andy Bounds, Financial Times
Τ.Σ.