Η επιχειρηματική αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης έχει φτάσει σε ένα σημείο καμπής. Η UBS χρησιμοποιεί εικονικούς αναλυτές έρευνας για να ενημερώνει το προσωπικό σχετικά με τις τάσεις της αγοράς. Ο διευθύνων σύμβουλος της Anthropic προειδοποιεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να εξαλείψει το ήμισυ των θέσεων εργασίας για αρχάριους υπαλλήλους σε ένα έως πέντε χρόνια, με σημαντικές απολύσεις από εταιρείες όπως η IBM, η Microsoft, η Google και άλλες.
Τα κέρδη και τα έσοδα της Nvidia εκτοξεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα, ακόμη και όταν ο πολιτικός της Maga Steve Bannon προειδοποίησε ότι η αναστάτωση στην αγορά εργασίας λόγω της τεχνητής νοημοσύνης θα αποτελέσει σημαντικό ζήτημα στις προεδρικές εκλογές του 2028.
Πιστεύω ότι έχει δίκιο, δεδομένων των νέων ερευνών που δείχνουν ότι η υψηλότερη ανεργία των νέων μπορεί να συνδέεται με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Γνωρίζαμε ότι η αναστάτωση ήταν εδώ, αλλά ξαφνικά μπορείς να την νιώσεις πραγματικά. Βιομηχανίες όπως η χρηματοοικονομική, η υγειονομική περίθαλψη, το λογισμικό και τα μέσα ενημέρωσης βρίσκονται στο επίκεντρο της αλλαγής, όπως και σχεδόν όλα τα τμήματα πωλήσεων και μάρκετινγκ. Ωστόσο, από γεωγραφική άποψη, οι ΗΠΑ είναι η χώρα που αλλάζει ταχύτερα, με τρόπους που μπορεί να δημιουργήσουν τεράστια ώθηση για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, ακόμη και αν δημιουργήσουν πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις.
Οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν από καιρό προβάδισμα όσον αφορά την υιοθέτηση της τεχνολογίας. Οι αυξημένες δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα της τεχνολογίας, καθώς και η ισχυρότερη αύξηση των επενδύσεων σε άυλο κεφάλαιο — όπως ο βιομηχανικός σχεδιασμός, η καινοτομία, οι οργανωτικές δομές και τα σύνορα δεδομένων — είναι δύο σημαντικοί λόγοι για τους οποίους η παραγωγικότητα των ΗΠΑ ξεπέρασε την ευρωπαϊκή στα μέσα της δεκαετίας του 1990 με την έλευση του διαδικτύου για τους καταναλωτές. Αύξησε εκ νέου στα μέσα της δεκαετίας του 2000, με την εισαγωγή του iPhone και την ανάπτυξη της οικονομίας των εφαρμογών.
Οι αμερικανικές επιχειρήσεις προηγούνται επίσης στις επενδύσεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Το 2024, οι ιδιωτικές δαπάνες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης αυξήθηκαν σε 109 δισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν 12 φορές περισσότερο από τα 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια της Κίνας και 24 φορές περισσότερο από τα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Οι αμερικανικοί φορείς παρήγαγαν 40 «αξιόλογα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης», ξεπερνώντας σημαντικά τα 15 της Κίνας και τα 3 της Ευρώπης, σύμφωνα . τρία», σύμφωνα με τους ερευνητές του Στάνφορντ.
«Οι ΗΠΑ δεν προχωρούν απλώς με μικρά βήματα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης», λέει ο τεχνολόγος Jim Clark, ιδρυτής του The Future of Employment and Income Institute με έδρα τη Νέα Υόρκη, το οποίο μελετά την καινοτομία και τις αναταραχές που προκαλεί η τεχνητή νοημοσύνη. «Κάνουν ένα άλμα μπροστά. Η Ευρώπη, αντίθετα, έχει κολλήσει σε ένα στάδιο αναμονής: κατακερματισμένες αγορές, πιο αργές προμήθειες, αυστηρότερα εργασιακά καθεστώτα και περισσότερη προσοχή παρά δυναμική».
Πολλές εταιρείες έχουν επιταχύνει τα σχέδιά τους για την ανάπτυξη της AI με πράκτορες αυτό το καλοκαίρι. Αυτό επιβεβαιώνει την αίσθηση που έχω από τις συζητήσεις μου με στελέχη εταιρειών, ότι οι εργαζόμενοι αρχίζουν να χρησιμοποιούν την AI όχι μόνο για απλές ερωτήσεις και απαντήσεις, αλλά και για πιο σύνθετες εργασίες έρευνας και ανάλυσης, όπου θα επιτευχθούν τα μεγάλα κέρδη παραγωγικότητας.
Ο «μεγάλος, όμορφος» προϋπολογισμός του Ντόναλντ Τραμπ περιλαμβάνει μια διάταξη που εμποδίζει τα κράτη να ρυθμίζουν την τεχνητή νοημοσύνη ξεχωριστά, κάτι που πιθανώς θα διευκολύνει τις εταιρείες στις ΗΠΑ να προχωρήσουν στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης σε σχέση με την Ευρώπη. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ακόμη απόκλιση της παραγωγικότητας μεταξύ των δύο, αντικατοπτρίζοντας ό,τι συνέβη τη δεκαετία του 1990, όταν οι αμερικανικές εταιρείες υιοθέτησαν ταχύτερα το λογισμικό και τις τεχνολογίες που βασίζονται στο διαδίκτυο.
Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ έχουν απολαύσει σημαντικά διαρθρωτικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, από μια αγορά εργασίας αρκετά ευέλικτη ώστε να απορροφήσει τις αναταραχές, τα τεράστια κεφάλαια που επενδύουν οι τεχνολογικοί γίγαντες σε υποδομές, ένα γρήγορο και δυναμικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων και ένα ρυθμιστικό περιβάλλον που σε μεγάλο βαθμό δεν αποτελεί εμπόδιο. «Αυτά υλοποιούνται αυτή τη στιγμή, κυρίως από αμερικανικές εταιρείες που διαθέτουν την κλίμακα και την κουλτούρα για να προχωρήσουν με μεγάλα βήματα», λέει ο Κλαρκ.
Η συντονισμένη αύξηση των δαπανών των επιχειρήσεων για την ανάπτυξη και την έρευνα είναι μια δυναμική που δεν παρατηρείται αλλού, ούτε καν στην Κίνα, σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις της Apollo για τα τέλη του 2024. Τι γίνεται λοιπόν με το DeepSeek της Κίνας; Έχει ανατρέψει την παραδοσιακή αντίληψη για το αν οι ΗΠΑ μπορούν να συνεχίσουν να ηγούνται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά με την ανοιχτή προσέγγισή τους. Μίλησα για αυτό την περασμένη εβδομάδα με τον ταϊβανέζο επενδυτή τεχνολογίας Kai-Fu Lee, η εταιρεία του οποίου με έδρα την Κίνα κατασκευάζει εφαρμογές με βάση τα αλγοριθμικά μοντέλα του DeepSeek και τις εμπορεύεται διεθνώς.
Η δημοτικότητα του DeepSeek υπογραμμίζει μια ευπάθεια στην αποσύνδεση της τεχνολογίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ενώ ο Λευκός Οίκος μπορεί να είναι σε θέση να ελέγχει τη ροή των τσιπ μεταξύ των χωρών, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να εμποδίσει τις επιχειρήσεις, τα πανεπιστήμια και τα άτομα να χρησιμοποιούν μοντέλα ανοιχτού κώδικα ή να κατεβάζουν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Τελικά, αυτό μπορεί να ευνοήσει μια τεχνολογία ανοιχτού κώδικα που θα δίνει προτεραιότητα στην Κίνα.
Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο Lee, συγγραφέας του AI Superpowers, ενώ οι κινεζικές εταιρείες υπερέχουν στην κατασκευή εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης για καταναλωτές, οι δαπάνες των επιχειρήσεων εξακολουθούν να υστερούν σημαντικά σε σχέση με αυτές των ΗΠΑ. «Οι κινεζικές εταιρείες απλά δεν είναι συνηθισμένες να πληρώνουν εκατομμύρια δολάρια για λογισμικό».
Όποια τεχνολογία και αν επικρατήσει, η επιχειρηματική ανάπτυξη είναι αυτή που θα τροφοδοτήσει την ευρεία αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία θα οδηγήσει σε ισχυρότερη συνολική οικονομική ανάπτυξη. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι, υπό αυτή την έννοια, ένα από τα λίγα φωτεινά σημεία (εκτός από το ενδεχόμενο τέλος των εμπορικών πολέμων του Τραμπ, ανάλογα με την έκβαση της δικαστικής μάχης για τη νομιμότητα των δασμών του) που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών και να δώσουν στους επενδυτές έναν λόγο να παραμείνουν στις αμερικανικές μετοχές.
Ωστόσο, η ταχύτητα και η κλίμακα της αναταραχής που προκαλεί η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει αντίδραση των υπαλλήλων γραφείου. Έρευνες δείχνουν ότι το κοινό επιθυμεί να επιβραδυνθεί η εφαρμογή της. Μια νέα μελέτη της Oxford Economics διαπίστωσε ότι η υψηλότερη ανεργία των αποφοίτων πανεπιστημίου οφείλεται εν μέρει στην αντικατάσταση της εργασίας από την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό θα μπορούσε να πλήξει την ανάπτυξη, καθώς οι νέοι δεν θα μπορούν πλέον να πληρώνουν τα ενοίκια και τα καταναλωτικά αγαθά. Αυτό που του δίνει η τεχνολογία μπορεί επίσης να αφαιρέσει.
Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

