Richard Milne, Financial Times
Η Klarna πρέπει να είναι το είδος της ιστορίας που ονειρεύεται η Ευρώπη. Μια ήπειρος χωρίς ανταγωνιστή που να μπορεί να ανταγωνιστεί την Google, το Facebook ή την Apple είχε έναν σπάνιο τεχνολογικό θρίαμβο με τη σουηδική πρωτοπόρο εταιρεία δανείων buy now, pay later.
Η προϊστορία του συνιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου Σεμπάστιαν Σιμιτκόφσκι μιλά επίσης για τα πλεονεκτήματα, αν όχι της Ευρώπης, τότε της Σουηδίας. Γεννημένος στη χώρα από γονείς μετανάστες που αγωνίστηκαν μετά την άφιξή τους από την Πολωνία, ο Siemiatkowski διευθύνει τώρα μια εταιρεία που στοχεύει σε ένα μεγάλο ντεμπούτο στη δημόσια αγορά.
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι όταν η Klarna εισαχθεί στο χρηματιστήριο, δεν θα είναι σε ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά. Θα γίνει στις ΗΠΑ, όπου εδρεύει ο κύριος μέτοχός της, ένα ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων. Η Σουηδία, πατρίδα παλαιών κατασκευαστικών ονομάτων όπως η Volvo, η Saab και η Atlas Copco, είναι ένα από τα πιο δυναμικά κέντρα νεοφυών επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Διαθέτει περισσότερους μονοκόρνους – νεοφυείς επιχειρήσεις με αξία άνω του 1 δισ. δολαρίων – σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού της από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Αλλά είναι ανησυχητικό να βλέπει κανείς τι έχει συμβεί σε πολλές από αυτές, όχι μόνο στην Klarna. Και αυτό στέλνει μια ευρύτερη προειδοποίηση προς την Ευρώπη και τους επιχειρηματικούς ηγέτες της, οι οποίοι προσπαθούν σήμερα να παραμείνουν στην επικαιρότητα μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η τάση των σουηδικών νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας ήταν να ξεπουλήσουν.
Το Skype αγοράστηκε από το eBay το 2005, ο κατασκευαστής του παιχνιδιού Minecraft Mojang πωλήθηκε στη Microsoft το 2014, η εταιρεία ανάπτυξης παιχνιδιών για κινητά King πήγε στην Activision Blizzard το 2016 και η fintech iZettle εξαγοράστηκε από την PayPal το 2018. Ο Siemiatkowski και ο Daniel Ek, ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Spotify, ήταν διαφορετικοί. Και οι δύο ήθελαν να χτίσουν κάτι μεγάλο στην Ευρώπη. «Το σημαντικό είναι, όπως είπε ο Ingvar Kamprad [ο ιδρυτής της Ikea]: τα περισσότερα πράγματα δεν έχουν γίνει ακόμα», μου είπε ο Siemiatkowski το 2019, για να δικαιολογήσει την αντίσταση στον πειρασμό να ξεπουλήσει.
Τόσο η Spotify όσο και η Klarna έλαβαν προσφορές εξαγοράς παρόμοιες με τις άλλες σουηδικές νεοφυείς επιχειρήσεις πριν εισαχθούν στο χρηματιστήριο, λένε τραπεζίτες στη Στοκχόλμη. Αλλά οι μεγαλύτεροι επενδυτές και τα κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου βρίσκονταν στις ΗΠΑ, και με την πάροδο του χρόνου αυτή η έλξη των αγορών της έγινε ακαταμάχητη. Η Spotify εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2018. Τώρα, η Klarna εξετάζει κάτι παρόμοιο, καταθέτοντας έγγραφα εισαγωγής στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.
Τραπεζίτες και επενδυτές μιλούν για μια πιθανή εισαγωγή στο χρηματιστήριο το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους που θα αποτιμούσε την αξία της εταιρείας έως και 20 δισ. δολάρια. Αυτό θα ήταν πολύ μακριά από τα 46 δισ. δολάρια στα οποία αποτιμήθηκε η Klarna το 2021, αλλά καλύτερα από τα 6,7 δισ. δολάρια που πέτυχε ένα χρόνο αργότερα στον τελευταίο επίσημο γύρο άντλησης κεφαλαίων. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: οι ΗΠΑ έχουν τους πελάτες, την αγορά- έχουν τα κεφάλαια VC- έχουν τους επενδυτές.
Αν πρόκειται να εισαχθείτε σε χρηματιστήριο, γιατί να επιλέξετε την Ευρώπη σήμερα;» αναρωτιέται ένας από τους μεγαλύτερους βιομηχάνους της ηπείρου, μια από τις εταιρείες του οποίου εξετάζει μια πιθανή μετακίνηση από την Ευρώπη στις ΗΠΑ για να προσπαθήσει να ενισχύσει την παραπαίουσα τιμή της μετοχής της. Υπάρχουν εύλογα ερωτήματα σχετικά με το επιχειρηματικό μοντέλο της Klarna και το κατά πόσον το «αγοράζω τώρα, πληρώνω αργότερα» οδηγεί τους καταναλωτές που δεν μπορούν να το αντέξουν να αναλάβουν επιπλέον χρέος.
Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το στυλ διαχείρισης του Siemiatkowski, τη διακυβέρνηση της Klarna μετά από μια σειρά πικρών καυγάδων στα διοικητικά συμβούλια και το ιστορικό εξαγορών της. Αλλά δεν υπάρχει εξίσου καμία αμφιβολία ότι αποτελεί βαθύ πλήγμα για την Ευρώπη όταν μια από τις πολλά υποσχόμενες νέες εταιρείες της αναζητά αλλού την εισαγωγή και την ανάπτυξή της.
Η Σουηδία θεωρείται από ορισμένους εμπειρογνώμονες ότι διαθέτει την πιο βαθιά κεφαλαιαγορά στην Ευρώπη, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό εταιρειών μικρού και μεσαίου μεγέθους, καθώς και μεγάλο μερίδιο μικροεπενδυτών. Ωστόσο, μόλις πέντε από τις 30 κορυφαίες εταιρείες που είναι εισηγμένες στη Στοκχόλμη ξεκίνησαν από το 1970, ποσοστό υψηλότερο από ορισμένα άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά πολύ χαμηλότερο από το μισό περίπου του S&P 500 στις ΗΠΑ.
Ο Μάριο Ντράγκι, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επεσήμανε στην πρόσφατη έκθεσή του για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα ότι από τους 147 μονόκερους που ιδρύθηκαν στην ήπειρο μεταξύ 2008 και 2021, οι 40 από αυτές είχαν μεταφέρει την έδρα τους στο εξωτερικό, στη συντριπτική τους πλειονότητα στις ΗΠΑ.
Επισήμανε επίσης ότι τα κεφάλαια επιχειρηματικών κεφαλαίων που αντλήθηκαν στην Ευρώπη αντιστοιχούν μόλις στο 5% του συνόλου, έναντι 52% στις ΗΠΑ και 40% στην Κίνα. «Η αιτιώδης συνάφεια είναι μάλλον πιο σύνθετη», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις συχνά προτιμούσαν την κλιμάκωση στις ΗΠΑ, επειδή εκεί μπορούσαν να προσεγγίσουν περισσότερους πελάτες και να επιτύχουν ταχύτερα κερδοφορία, καθώς και να βρουν επενδυτές.
Αυτό υπογραμμίζει την κλίμακα της πρόκλησης για τους Ευρωπαίους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής: δεν πρόκειται απλώς για την ανάπτυξη ενός καλύτερου οικοσυστήματος χρηματοδότησης για νεοφυείς επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, αλλά υπάρχει επίσης ανάγκη να ολοκληρωθεί σωστά η ενιαία αγορά της ΕΕ σε πολλούς τομείς, από τις υπηρεσίες έως τις κεφαλαιαγορές. Μέχρι να γίνει αυτό, περισσότερες επιχειρήσεις όπως η Klarna είναι πιθανό να επιλέξουν τις ΗΠΑ.
Τ.Σ.