Η εκπληκτική απόδοση του «golden Buffett» portfolio

μετοχές

μετοχές

Οι μετοχές μεγάλων εταιρειών των ΗΠΑ SPY είχαν έναν χάλια Απρίλιο.

Το ίδιο έκαναν και οι αμερικανικές μετοχές μικρών εταιρειών IWM, οι διεθνείς μετοχές VEA, τα κρατικά ομόλογα IEF, οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα VNQ και οι εταιρείες ενέργειας XLE.

Χρυσό GLDM; Αυτή ήταν μια διαφορετική ιστορία. Το πολύτιμο μέταλλο αυξήθηκε κατά 3%, συνεχίζοντας ένα σερί που το έχει δει να αυξάνεται περισσότερο από 200 δολάρια η ουγγιά, ή περίπου 11%, μέχρι στιγμής φέτος. Στα μέσα Απριλίου σημείωσε ρεκόρ.

Ο χρυσός δεν θεωρείται αξιοσέβαστη επένδυση σε ευγενικούς κύκλους. Δεν βρίσκετε πολλούς ταύρους στη Wall Street. Ο οικονομικός σας σύμβουλος είναι πολύ απίθανο να το συστήσει, ειδικά αν έχει γράμματα μετά το όνομά του. Πιθανότατα δεν εμφανίζεται ως επενδυτική επιλογή στο σχέδιο 401 (k) της εταιρείας σας. Ο χρυσός είναι ένα περιουσιακό στοιχείο κληρονομιάς που έχει απομείνει από τις ημέρες του αλόγου και της άμαξας, λέει το τυπικό επιχείρημα. Έχει μικρή χρησιμότητα και δεν δημιουργεί ταμειακές ροές. Ο κανόνας του χρυσού είναι ένα «βάρβαρο λείψανο», σύμφωνα με τη διάσημη φράση του οικονομολόγου John Maynard Keynes.

Ο Warren Buffett το έχει χλευάσει ως επένδυση πολλές φορές. Μεταξύ άλλων θεμάτων, ο χρυσός «έχει δύο σημαντικές ελλείψεις, δεν είναι ούτε πολύ χρήσιμος ούτε αναπαραγωγικός», είπε.

Αλλά αν ο χρυσός είναι μια τέτοια κομπογιαννίτικη επένδυση, μια απλή ερώτηση έρχεται στο μυαλό. Γιατί οι κυβερνήσεις του κόσμου είναι τόσο οπαδοί;

Οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν σήμερα περίπου 100 μετρικούς τόνους το μήνα, αξίας περίπου 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία δείχνουν τον δρόμο. Τα τελευταία 15 χρόνια, από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-09, η Ινδία έχει υπερδιπλασιάσει το μέγεθος των αποθεμάτων χρυσού της και η Κίνα έχει σχεδόν τετραπλασιάσει τις συμμετοχές της. Εν τω μεταξύ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αυξήσει τα αποθέματα χρυσού της Μητέρας Ρωσίας κατά 340%. Μάλλον εύχεται να ήταν πολύ περισσότερο. Η Ρωσία κατέχει επίσης περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία σε ξένο συνάλλαγμα εντός του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος – περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει μετά την εισβολή στην Ουκρανία και ενδέχεται να κατασχεθούν.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέχει περίπου 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρυσό και άλλες ανεπτυγμένες χώρες, ειδικά ορισμένες στη Δυτική Ευρώπη, όπως η Γερμανία, κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων τους σε ράβδους χρυσού. Η βρετανική κυβέρνηση μοιάζει με ένα μάτσο ηλίθιους – όχι για πρώτη φορά – για την πώληση πολλών ράβδων χρυσού μόλις πριν από 20 χρόνια σε τιμές τόσο χαμηλές όσο 250 δολάρια η ουγγιά.

Τι γνωρίζει η βιομηχανία χρηματοοικονομικού σχεδιασμού που δεν γνωρίζουν οι κυβερνήσεις και οι αγορές;

Το βασικό ερώτημα είναι αν ο χρυσός πρέπει να θεωρηθεί επένδυση, να συγκριθεί με μετοχές, ή ένα νόμισμα, να συγκριθεί με δολάρια, γιεν και τα παρόμοια.

Ο Warren Buffett έχει δώσει οδηγίες ότι όταν πεθάνει, θέλει η περιουσία του να επενδυθεί πολύ απλά: 90% σε μετοχές, μέσω ενός αμοιβαίου κεφαλαίου χαμηλού κόστους που παρακολουθεί τον S&P 500 και 10% σε βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα ή γραμμάτια.

Ως υποκατάστατο του S&P 500, ο χρυσός θα ήταν αβυσσαλέος. Δεν έχει κανένα από τα χαρακτηριστικά ανάπτυξης των αποθεμάτων. Οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις του είναι πολύ χαμηλότερες.

Αλλά ως υποκατάστατο των ομολόγων, των λογαριασμών ή των καταθέσεων σε αυτό το άλλο 10%, συσσωρεύεται πολύ καλά.

Μακροπρόθεσμα στοιχεία που χρονολογούνται από το 1928 δείχνουν ότι, με την πάροδο του χρόνου, ο χρυσός έχει ξεπεράσει τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου και ακόμη και τα 10ετή ομόλογα του Δημοσίου των ΗΠΑ. Η μέση απόδοση από τον χρυσό είναι 5% ετησίως. Έντοκα γραμμάτια: 3,3%. Κατά τη διάρκεια μιας επενδυτικής ζωής – ή τουλάχιστον, ας πούμε, 35 ετών – αυτή η διαφορά θα υπερδιπλασιάσει το συνολικό κέρδος σας.

Ο χρυσός έχει επίσης ξεπεράσει τα 10ετή κρατικά ομόλογα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κατά σχεδόν μισή μονάδα ετησίως.

Εντάξει, έτσι για περίπου 40 χρόνια ήταν εξαιρετικά δύσκολο να επενδύσουν σε ράβδους, επειδή ο Franklin Roosevelt είχε, θεωρητικά ούτως ή άλλως, κατασχέσει. Αλλά αν κοιτάξουμε μόνο την περίοδο από το 1972, αφού ο Ρίτσαρντ Νίξον έβγαλε το δολάριο ΗΠΑ από τον κανόνα του χρυσού και ουσιαστικά άφησε την τιμή να κυμαίνεται, η εικόνα είναι παρόμοια. Από τότε, ο χρυσός έχει κατακλύσει τα έντοκα γραμμάτια. Και ενώ η σύνθετη απόδοση υπολείπεται των 10ετών κρατικών ομολόγων κατά 0,1 μονάδες ετησίως, ο χρυσός ήταν ένα πολύ καλύτερο αντίβαρο στις μετοχές του χαρτοφυλακίου σας. Ήταν πολύ πιο πιθανό να κάνει ζιγκ όταν οι μετοχές έκαναν ζάγκινγκ και το αντίστροφο.

Ο χρυσός άνθισε τις δεκαετίες του 1970 και του 2000, όταν οι αμερικανικές μετοχές δεν πήγαν καλά. Ο χρυσός τα πήγε άσχημα τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, όταν οι μετοχές άνθισαν. Οι ετήσιες αποδόσεις του χρυσού από το 1972 έχουν σημαντική αρνητική συσχέτιση με τη χρηματιστηριακή αγορά, πράγμα που σημαίνει ότι οι δύο συνήθως κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Τόσο τα ομόλογα όσο και τα γραμμάτια είχαν θετικούς, αν και πολύ μικρούς, συσχετισμούς με τις μετοχές.

Με άλλα λόγια: Αν ακολουθούσατε το χαρτοφυλάκιο του Buffett από το 1972, θα είχατε κερδίσει λίγο περισσότερο από 17 φορές τα χρήματά σας σε σταθερά δολάρια (μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού). Εάν είχατε κάνει το ίδιο πράγμα, αλλά αντικαθιστούσατε τον χρυσό με τα έντοκα γραμμάτια, θα είχατε κερδίσει περισσότερο από 25 φορές τα χρήματά σας, ή περίπου 40% περισσότερο από ό, τι με τα δημόσια ταμεία. Και θα είχατε βιώσει πολύ λιγότερη δυστυχία στην πορεία. Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τους επενδυτές συνταξιοδότησης είναι μια «χαμένη δεκαετία» όταν δεν κερδίζετε τίποτα (σε πραγματικούς, προσαρμοσμένους στον πληθωρισμό όρους) για 10 χρόνια. Από το 1972, το χαρτοφυλάκιο Buffett έχει βιώσει 10 τέτοια χρόνια. Χρησιμοποιώντας χρυσό αντί για έντοκα γραμμάτια: Έξι χρόνια.

Πείτε το Golden Buffett – 90% μετοχές, 10% χρυσός.

μετοχές

Αυτό δεν είναι σύσταση, αλλά όποιος ήθελε να το κάνει αυτό θα μπορούσε να το κάνει εύκολα με δύο χαμηλού κόστους διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια. Το Vanguard S&P 500 ETF VOO χρεώνει 0,03% σε ετήσια τέλη. Το Abrdn Physical Gold Shares ETF SGOL χρεώνει 0,17%.

Συνολική προμήθεια χαρτοφυλακίου: 0,044%.

Ο χρυσός αυξάνεται τελευταία. Μπορεί να οφείλεται σε σημαντική διόρθωση. Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι δεν υπήρξε μανία μεταξύ των τακτικών επενδυτών. Τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε ράβδους χρυσού χάνουν περιουσιακά στοιχεία, δεν τα κερδίζουν. Επομένως, είναι δύσκολο να υποστηρίξουμε ότι υπάρχει πολύς ενθουσιασμός γύρω.

Είναι αδύνατο να εκτιμηθεί ο χρυσός. Και είναι αδύνατο να απορρίψουμε την κριτική του Warren Buffett. Αλλά αν και ο χρυσός δεν έχει λειτουργήσει ως μακροπρόθεσμη επένδυση, τουλάχιστον για τον περασμένο αιώνα έχει λειτουργήσει εξαιρετικά καλά ως αντιστάθμισμα, ή αντίβαρο, στις μετοχές. Κάντε αυτό που θέλετε.

πηγή:www.marketwatch.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο