Η ΕΚΤ δεν σχεδιάζει έκτακτες αγορές γαλλικών ομολόγων

ΕΚΤ επιτοκίων

ΕΚΤ ομολόγων

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν σχεδιάζουν να συζητήσουν έκτακτες αγορές γαλλικών ομολόγων και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι εναπόκειται στους Γάλλους πολιτικούς να καθησυχάσουν τους επενδυτές που τρομάζουν από την προοπτική μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης, δήλωσαν πέντε πηγές στο Reuters.


Οι γαλλικές χρηματοπιστωτικές αγορές υπέστησαν ένα βίαιο sell-off στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές μείωσαν τις θέσεις τους πριν από τις πρόωρες εκλογές που θα μπορούσαν να δώσουν πλειοψηφία στην ακροδεξιά, οδηγώντας ορισμένους αναλυτές να εικάζουν για παρέμβαση της ΕΚΤ.

Ωστόσο, πέντε υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας δεδομένης της ευαισθησίας της κατάστασης, δήλωσαν ότι δεν είχαν συζητήσει την ενεργοποίηση ενός έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων για τη στήριξη του γαλλικού χρέους, ούτε σχεδιάζουν επί του παρόντος να το πράξουν.

Οι πηγές εξέφρασαν διάφορους βαθμούς ανησυχίας για το μέγεθος του selloff στα γαλλικά κρατικά ομόλογα, τα οποία είδαν το ασφάλιστρο κινδύνου τους έναντι των ασφαλέστερων γερμανικών χρεογράφων να αυξάνεται περισσότερο από την κρίση χρέους της ευρωζώνης το 2011.

Αλλά γενικά συμφώνησαν ότι εναπόκειται στους Γάλλους πολιτικούς να πείσουν τους επενδυτές ότι θα ακολουθήσουν μια λογική οικονομική πολιτική. Δύο πηγές μάλιστα πρότειναν ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να παρέμβει πριν σχηματιστεί νέα γαλλική κυβέρνηση και ανακοινωθούν τα δημοσιονομικά σχέδια.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το Μέσο Προστασίας Μετάδοσης (TPI) της ΕΚΤ της επιτρέπει να αγοράζει απεριόριστες ποσότητες ομολόγων από μια χώρα που βρίσκεται υπό πίεση από την αγορά, αλλά μόνο για όσο διάστημα συμμορφώνεται με παραμέτρους συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, ορισμένοι διοικητές ήταν ανήσυχοι από την ιδέα της χρηματοπιστωτικής αναταραχής στη Γαλλία, η οποία μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ως ο δεύτερος πυλώνας σταθερότητας της ευρωζώνης μετά τη Γερμανία, αλλά τώρα έχει τα δικά της δημοσιονομικά δεινά.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire προειδοποίησε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κινδυνεύει από οικονομική κρίση εάν η ακροδεξιά κερδίσει στις εκλογές της 30ής Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου.

Ο ευρωσκεπτικιστικός Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ζητά μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώσεις στις τιμές της ενέργειας, αυξημένες δημόσιες δαπάνες και μια προστατευτική οικονομική πολιτική «πρώτα η Γαλλία».

Ιταλικό προηγούμενο

Ορισμένοι κυβερνήτες παρομοίασαν την κατάσταση της Γαλλίας με εκείνη που αντιμετώπισε η Ιταλία το καλοκαίρι του 2022, όταν ο κεντροδεξιός συνασπισμός της Τζόρτζια Μελόνι φαινόταν έτοιμος να κερδίσει τις γενικές εκλογές.

Μετά την εκλογική της νίκη, η Μελόνι μετρίασε την πολεμική προσέγγισή της προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και οι διοικητές της ΕΚΤ ήλπιζαν ότι η Λεπέν και το κόμμα της θα έκαναν το ίδιο.


Η Ιταλία και η Γαλλία έχουν και οι δύο υψηλότερο έλλειμμα από ό, τι επιτρέπουν οι κανόνες της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι θα αναγκαστούν να σφίξουν τα πορτοφόλια τους μέσω της λεγόμενης «διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος» από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η ίδια Γαλλίδα, φάνηκε να υποβαθμίζει τη σημασία αυτού του κανόνα νωρίτερα φέτος, λέγοντας ότι ήταν απλώς «μια εναλλακτική προϋπόθεση» για τον καθορισμό της επιλεξιμότητας για TPI.

Ερωτηθείσα σχετικά με την ιδέα της χρήσης TPI για τη Γαλλία την Παρασκευή, η Λαγκάρντ είπε απλώς ότι ήταν «καθήκον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να. . . να διατηρήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο και να επιστρέψει στον στόχο».

Οι επενδυτές απαιτούσαν πριμοδότηση 80 μονάδων βάσης για δανεισμό στη Γαλλία με αξιολόγηση AA έναντι της τριπλής Γερμανίας για 10 χρόνια από το κλείσιμο της αγοράς την Παρασκευή.

Η διαφορά μεταξύ της Ιταλίας και της Γερμανίας, η οποία επίσης διευρύνθηκε τις τελευταίες ημέρες, ήταν 157 μονάδες βάσης την Παρασκευή – εξακολουθεί να απέχει πολύ από τις 250 μονάδες που άγγιξε το 2022.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο