Η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι η χαμηλή ανάπτυξη και το υψηλό χρέος εγκυμονούν κινδύνους κρίσης στην Ευρωζώνη

Η επισκόπηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της κεντρικής τράπεζας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές ανησυχίες σχετικά με τη «βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους

Olaf Storbeck, Financial Times
Η Ευρωζώνη κινδυνεύει με νέα κρίση χρέους, εάν το μπλοκ δεν μπορέσει να ενισχύσει την ανάπτυξη, να μειώσει το δημόσιο χρέος και να διορθώσει την «αβεβαιότητα πολιτικής», προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στην ετήσια Επισκόπηση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, η ΕΚΤ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μια πιθανή επιστροφή των «ανησυχιών της αγοράς για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους».
Επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και τη χλιαρή ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, ιδίως στη Γαλλία».
Οι διαφορές μεταξύ των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γαλλίας και της Γερμανίας – ένα βασικό μέτρο των ανησυχιών των επενδυτών – αυξήθηκαν αυτόν τον μήνα στις 0,77 ποσοστιαίες μονάδες, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο 12 ετών που είχε επιτευχθεί κατά την προεκλογική περίοδο πριν από τις βουλευτικές εκλογές του καλοκαιριού.
«Οι αντίθετοι άνεμοι στην οικονομική ανάπτυξη από παράγοντες όπως η χαμηλή παραγωγικότητα καθιστούν τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα δημοσιονομικά ελλείμματα πιο πιθανά να αναζωπυρώσουν τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους», προειδοποίησε η ΕΚΤ την Τετάρτη.
Πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, η Ελλάδα απέφυγε οριακά τη χρεοκοπία, αφού οι ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα τροφοδότησαν αναταραχές στην αγορά σχετικά με το κοινό νόμισμα. Αυτή υποχώρησε μόνο αφότου ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δεσμεύτηκε να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να αποτρέψει την κατάρρευση της νομισματικής ζώνης.
Η ΕΚΤ δήλωσε την Τετάρτη ότι τα ασφάλιστρα κρατικού πιστωτικού κινδύνου θα μπορούσαν να ωθηθούν υψηλότερα από μακροοικονομικά σοκ, επισημαίνοντας τα «αδύναμα» θεμελιώδη μεγέθη σε αρκετά κράτη μέλη και το ληξιπρόθεσμο δημόσιο χρέος που «μετακυλίεται» με υψηλότερα επιτόκια.
Πρόσθεσε ότι ο συνδυασμός της χαμηλής ανάπτυξης και του υψηλού δημόσιου χρέους στο νομισματικό μπλοκ των 20 χωρών θα μπορούσε να καταστήσει πιο δύσκολο για τις κυβερνήσεις να πληρώσουν για τις υψηλότερες αμυντικές ανάγκες και τις επενδύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Η ΕΚΤ προειδοποίησε επίσης ότι οι αγορές μετοχών και ομολόγων είναι εκτεθειμένες σε αυξανόμενους κινδύνους «απότομων προσαρμογών», επισημαίνοντας τις «υψηλές αποτιμήσεις και τη συγκέντρωση κινδύνων» που είχαν ήδη οδηγήσει σε «αρκετές έντονες αλλά βραχύβιες αιχμές μεταβλητότητας».
Σε μια ενδεχόμενη οικονομική ύφεση, οι τραπεζικοί ισολογισμοί θα μπορούσαν επίσης να δεχθούν πλήγμα, καθώς οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη αγωνίζονται ήδη με τα υψηλότερα επιτόκια, ανέφερε.
Η απειλή υψηλότερων ζημιών από εμπορικά ακίνητα «θα μπορούσε να είναι σημαντική για μεμονωμένες τράπεζες και επενδυτικά κεφάλαια», πρόσθεσε η ΕΚΤ.
Τ.Σ.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο