Η δημοκρατική πρόταση αντιμετωπίζει μεγάλες πιθανότητες, αλλά παρόλα αυτά έχει ανησυχήσει τους εξαιρετικά πλούσιους επιχειρηματίες επιχειρηματικών κεφαλαίων, τους επιχειρηματίες και τους επενδυτές
Tabby Kinder, Financial Times
Μια νέα πρόταση για τη φορολόγηση των μη πραγματοποιηθέντων κερδών των πλούσιων Αμερικανών έχει προκαλέσει οργή από τους πλουσιότερους επενδυτές της Silicon Valley.
Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, η υποψήφια των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2024, παρουσίασε ένα φορολογικό σχέδιο την περασμένη εβδομάδα με στόχο να συγκεντρώσει σχεδόν 5 τρις δολάρια σε μια δεκαετία. Περιλάμβανε υποστήριξη για την αμφιλεγόμενη φορολογική πρόταση, η οποία ήταν επίσης μέρος του ομοσπονδιακού σχεδίου προϋπολογισμού του προέδρου Τζο Μπάιντεν για το 2025.
Σύμφωνα με το σχέδιο, τα άτομα με περιουσία άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων θα πληρώνουν φόρους τουλάχιστον 25 τοις εκατό σε συνδυασμό του εισοδήματός τους και των μη πραγματοποιηθέντων κεφαλαιακών κερδών τους – την αξία της ανατίμησης στα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν, τα οποία περιλαμβάνουν μετοχές, ομόλογα. ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως επενδύσεις σε νεοσύστατες εταιρείες.
Είναι ένα πολιτικό μακρινό πλάνο, αλλά αν θεσπιστεί θα σηματοδοτήσει μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο φορολογούνταν τα πλουσιότερα άτομα της Αμερικής με σαρωτικά επενδυτικά κέρδη πριν πουληθεί ένα περιουσιακό στοιχείο ή το άτομο πεθάνει.
- Δισεκατομμυριούχοι όπως ο Έλον Μασκ, ο Γουόρεν Μπάφετ και ο Τζεφ Μπέζος, των οποίων ο πλούτος προέρχεται κυρίως από τις μετοχές που κατέχουν, καθώς και οι ιδρυτές και οι υποστηρικτές επιτυχημένων νεοφυών εταιρειών, πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν μεγάλους φορολογικούς λογαριασμούς.
«Αιχμαλωτίζει έναν μικρό αριθμό ανθρώπων, αλλά για τους ανθρώπους που επηρεάζει, τους επηρεάζει πολύ ουσιαστικά», δήλωσε ο Michael Bolotin, φορολογικός εταίρος στη δικηγορική εταιρεία Debevoise & Plimpton.
- Ορισμένοι επενδυτές τεχνολογίας έχουν συσπειρωθεί κατά των προτάσεων, υποστηρίζοντας ότι ο φόρος θα καταπνίξει την καινοτομία, καθώς οι ιδρυτές και οι υποστηρικτές νεοφυών επιχειρήσεων υψηλής απόδοσης θα τιμωρηθούν για μεγάλες αυξήσεις στις αποτιμήσεις τους.
Ο Marc Andreessen, ο συνιδρυτής της εταιρείας κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου 35 δισ. δολαρίων Andreessen Horowitz, δήλωσε κατά τη διάρκεια ενός podcast τον Ιούλιο ότι εάν θεσπιστεί ο φόρος, οι νεοφυείς εταιρείες θα γίνουν «εντελώς απίθανες».
- «Το επιχειρηματικό κεφάλαιο μόλις τελειώνει. Εταιρείες σαν τη δική μας δεν υπάρχουν», είπε ο Andreessen. «Γιατί στο καλό θα πάει κάποιος να το κάνει αυτό αντί να πηγαίνει στην Google και να πληρώνεται πολλά χρήματα κάθε χρόνο σε μετρητά;»
Το φορολογικό σχέδιο έχει επίσης προκαλέσει εντάσεις με πλούσιους δωρητές που υποστηρίζουν τον Χάρις. Οι δωρητές της εκστρατείας της έχουν απωθήσει τις προτάσεις σε ιδιωτικές συναντήσεις με τη Χάρις και την ενθάρρυναν να τις αποσύρει από το προεκλογικό της μανιφέστο, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.
- Η Χάρις έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 540 εκατομμύρια δολάρια από την έναρξη της καμπάνιας της, με συνεισφορές από μια σειρά από ομάδες της Silicon Valley, όπως οι VCs for Harris, που περιλαμβάνει τον ιδρυτή του LinkedIn, Ρέιντ Χόφμαν.
Η ιδέα του λεγόμενου φόρου δισεκατομμυριούχων προτάθηκε αρχικά από τον Ρον Γουάιντεν, έναν Δημοκρατικό γερουσιαστή από το Όρεγκον, και θα είχε εφαρμογή σε άτομα με περιουσιακά στοιχεία 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ή περισσότερα και που κέρδισαν 100 εκατομμύρια δολάρια σε τρία συνεχόμενα χρόνια — επηρεάζοντας μόνο περίπου 700 άτομα .
- Η πιο πρόσφατη έκδοση μειώνει το όριο για τη σύλληψη «εκατομμυριούχων» – ανθρώπων των οποίων η περιουσία ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια δολάρια – αν και δεν είναι σαφές πόσους επιπλέον ανθρώπους θα επηρεάσει.
Οι προτάσεις έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν την ανισότητα στο φορολογικό σύστημα των ΗΠΑ που σημαίνει ότι οι υπερπλούσιοι πληρώνουν χαμηλότερο συνολικό φορολογικό συντελεστή από τις περισσότερες εργαζόμενες οικογένειες, ευνοώντας το εισόδημα από τον πλούτο έναντι του εισοδήματος από την εργασία.
- Οι πλουσιότερες 400 οικογένειες δισεκατομμυριούχων στις ΗΠΑ πλήρωσαν μέσο ομοσπονδιακό ατομικό φορολογικό συντελεστή 8,2 τοις εκατό σε σύγκριση με 13 τοις εκατό του μέσου Αμερικανού φορολογούμενου, σύμφωνα με μελέτη του Λευκού Οίκου το 2021.
Για παράδειγμα, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon Bezos ανέφερε εισόδημα 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 2014 και 2018, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Φορολογίας και Οικονομικής Πολιτικής.
- Ο πλούτος του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αυξήθηκε κατά 99 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το think-tank, κυρίως λόγω της ανατίμησης του περίπου 10 τοις εκατό των μετοχών του στην Amazon. Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ανατίμησης περιουσιακών στοιχείων δεν πραγματοποιήθηκε – δεδομένου ότι οι μετοχές δεν πωλήθηκαν – δεν ήταν μέρος του φορολογητέου εισοδήματος του Μπέζος.
Εάν ο Μπέζος δώσει τη μετοχή του στην Amazon στους κληρονόμους του όταν πεθάνει, ο κληρονόμος υποχρεούται να πληρώσει φόρο κεφαλαιουχικής υπεραξίας μόνο για την ανατίμηση της αξίας της μετοχής μεταξύ του χρόνου που την κληρονόμησαν και της πώλησής τους. Αυτό σημαίνει ότι τα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη που συγκεντρώθηκαν κατά την ιδιοκτησία της μετοχής από τον Bezos δεν φορολογούνται ποτέ ως εισόδημα.
- Οι προτάσεις δεν έχουν ενσωματωθεί πλήρως στη νομοθεσία και υπάρχουν μεγάλα εμπόδια για να γίνουν νόμοι. Ακόμα κι αν οι Δημοκρατικοί κέρδιζαν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο τον Νοέμβριο, θα αντιμετώπιζαν σημαντική πολιτική αντιπολίτευση. Σχεδόν σίγουρα θα υπήρχαν νομικές προκλήσεις ως προς το εάν οι ΗΠΑ έχουν τη συνταγματική εξουσία να επιβάλλουν έναν τέτοιο φόρο.
Η αποτίμηση των μη πραγματοποιηθέντων κερδών θα παρουσίαζε επίσης δυσκολίες. Στις δημόσιες αγορές, η πώληση ενός μεγάλου πακέτου μετοχών θα μπορούσε να επιφέρει είτε ένα premium είτε μια έκπτωση στην τιμή της αγοράς.
- Εν τω μεταξύ, οι τιμές των ιδιωτικών επενδύσεων μπορεί να είναι εξαιρετικά ασταθείς, αυξάνοντας την πιθανότητα μεγάλου φορολογικού λογαριασμού το ένα έτος και στη συνέχεια μηδενισμού ή αποζημίωσης τον επόμενο.
Ο φορολογούμενος θα πρέπει να έχει αρκετή ρευστότητα για να διευθετήσει το φορολογικό του λογαριασμό, κάτι που θα μπορούσε να τον αναγκάσει να δανειστεί χρήματα από τράπεζες ή πιστωτικές εταιρείες ή να πουλήσει τις μετοχές τους.
- «Όταν μιλάμε για φορολόγηση των μη πραγματοποιηθέντων κερδών, αυτό που κάνουμε είναι να δημιουργούμε μια φανταστική συναλλαγή και μετά να εξετάζουμε το ποσό των κερδών που θα είχαν πραγματοποιηθεί», δήλωσε ο Steve Rosenthal, ανώτερος συνεργάτης στο Urban-Brookings Tax Policy Institute. «Δεν έχουμε πραγματικά εκπτώσεις, επομένως υπάρχει θέμα επιλογής του σωστού αριθμού».
Ωστόσο, είπε ότι μια απειλή για την επιχειρηματικότητα είναι «σκουπίδια», καθώς τα οφέλη από την απόκτηση τέτοιου πλούτου αντιστάθμισαν τις αρνητικές επιπτώσεις της αυξημένης φορολογικής επιβάρυνσης.
- Οι ιδρυτές και τα κορυφαία στελέχη επιτυχημένων εταιρειών συνήθως επιλέγουν να λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους με τη μορφή μετοχών, κάτι που τους επιτρέπει να αποφασίζουν πόσα έσοδα θα πραγματοποιήσουν κάθε χρόνο, αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος αφορολόγητο. Συχνά μπορούν να αποφύγουν τις πωλήσεις και να δανειστούν έναντι των περιουσιακών τους στοιχείων για να χρηματοδοτήσουν τον τρόπο ζωής τους.
Για παράδειγμα, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Μασκ, είπε ότι ουσιαστικά δεν λαμβάνει μισθό σε μετρητά από την κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων ή τις άλλες εταιρείες του. Όταν ο Μασκ αγόρασε το Twitter, τώρα Χ, για 44 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, χρηματοδότησε 13 δισεκατομμύρια δολάρια της συναλλαγής με τραπεζικά δάνεια, εν μέρει εξασφαλισμένα έναντι της μετοχής της Tesla.
- Ο Μασκ επέκρινε τις φορολογικές προτάσεις όταν υποβλήθηκαν για πρώτη φορά από τους Δημοκρατικούς το 2021. Απάντησε σε μια ανάρτηση στο Twitter που διαμαρτυρόταν για τον φόρο, λέγοντας: «Ακριβώς. Τελικά, τους τελειώνουν τα λεφτά των άλλων και μετά έρχονται για εσάς».
Ο Musk και ο Andreessen είναι μεταξύ μιας χούφτας πλούσιων στελεχών τεχνολογίας που έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στον Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές του 2024 τις τελευταίες εβδομάδες.
- Αλλού στον κλάδο της τεχνολογίας, οι ιδρυτές επιτυχημένων νεοφυών επιχειρήσεων και οι επενδυτές τους θα φορολογούνται με μεγάλες αυξήσεις στην αξία των ιδίων κεφαλαίων τους στην εταιρεία μέσω ιδιωτικών συναλλαγών μετοχών, ακόμη και όταν δεν έχουν αγοράσει ή πουλήσει μετοχές.
Η Stripe, μια start-up πληρωμών με έδρα το Δουβλίνο και το Σαν Φρανσίσκο, αυξήθηκε σε αξία από 36 δισεκατομμύρια δολάρια σε 95 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2020 και 2021 κατά τη διάρκεια μιας σειράς κύκλων συγκέντρωσης κεφαλαίων.
- Υποθετικά, εάν ένας μεμονωμένος επενδυτής κατείχε το 10 τοις εκατό των προνομιούχων μετοχών της Stripe κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα όφειλε έως και 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους για το έτος βάσει της πρότασης Harris.
Οι ιδρυτές της Stripe, Patrick και John Collison, κατέχουν περίπου το 10 τοις εκατό της κοινής μετοχής, η οποία διαπραγματεύεται με έκπτωση στην αρχική προτιμώμενη τιμή. Η αξία του έχει επίσης αυξομειωθεί. Μια αύξηση της αξίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε βαρύ φορολογικό λογαριασμό.
- Περιπλέκοντας τα πράγματα, η αποτίμηση της Stripe έχει πέσει στα 70 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι ιδιοκτήτες των μετοχών της θα μπορούσαν ενδεχομένως να ζητήσουν επιστροφή φόρου για την απώλεια αξίας, καθώς οι προτάσεις επιτρέπουν την πληρωμή του φόρου σε εννέα ετήσιες δόσεις.
«Υπάρχει σίγουρα μια σπλαχνική αντίδραση στην ιδέα ότι θα μπορούσατε να είστε ιδρυτής μιας νεοφυούς επιχείρησης και να έχετε μετοχές σε μια εταιρεία που δεν έχει ρευστότητα και να είστε αρκετά επιτυχημένοι ώστε να έχετε τεράστιο κέρδος στη μετοχή στα χαρτιά και ως αποτέλεσμα Για να μείνετε με ξηρό εισόδημα πρέπει να πληρώσετε φόρο χωρίς κανένα ρεαλιστικό τρόπο απόκτησης ρευστότητας», δήλωσε ο Scott Blumenkranz, συνεργάτης στο γραφείο της Freshfields στη Silicon Valley.
- Παραδόξως, ο φόρος θα μπορούσε ακόμη και να αποθαρρύνει τους ιδρυτές να πάρουν την εταιρεία τους στο χρηματιστήριο, εάν η αποτίμησή της ως ιδιωτική εταιρεία είναι χαμηλότερη από ό,τι θα ήταν στο χρηματιστήριο.
Οι αρχάριοι επενδυτές σε εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου θα αιχμαλωτίζονται από τη φορολογική πρόταση, εάν το επιτόκιο των ιδιωτών τους – το κύριο συστατικό της αμοιβής στις εταιρείες επενδύσεων – είναι μεγαλύτερο από 100 εκατομμύρια δολάρια. Ο μεταφερόμενος τόκος είναι μια αμοιβή απόδοσης που καταβάλλει στους εταίρους ένα ποσοστό των κερδών του αμοιβαίου κεφαλαίου, συνήθως περίπου 20 τοις εκατό.
- Ο Peter Hébert, συνιδρυτής της Lux Capital, είπε ότι ο αριθμός των εταίρων επιχειρηματικών κεφαλαίων στη Silicon Valley που θα επηρεαστούν «δεν είναι μηδενικός».
«Θα υπάρξουν [γενικοί εταίροι εταιρειών VC] που κερδίζουν πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια σε μεταφερόμενους τόκους», είπε, αν και πρόσθεσε ότι οι φορολογικές προτάσεις ήταν μια «παράλογη πολιτική που έχει πολύ μικρή πιθανότητα να εφαρμοστεί».
T.Σ