Η ελληνική THEON INTERNATIONAL PLC (THEON) στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ

Η THEON INTERNATIONAL PLC (THEON), κορυφαίος σχεδιαστής και κατασκευαστής συστημάτων νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης για στρατιωτικές εφαρμογές και εφαρμογές ασφαλείας με ισχυρό παγκόσμιο αποτύπωμα, ανακοίνωσε ότι στις 6 Φεβρ. 2024 οι μετοχές της ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται στη ρυθμιζόμενη αγορά του Άμστερνταμ (Euronext), επιτυγχάνοντας μία από τις πρώτες δημόσιες εγγραφές στην Ευρώπη.

  • Συνολικά 15,4 εκατ. μετοχές τοποθετήθηκαν σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές κατά τη διάρκεια της ιδιωτικής τοποθέτησης, συμπεριλαμβανομένων 1,4 εκατ. μετοχών του δικαιώματος προαίρεσης πώλησης.

Ο συνολικός αριθμός των προσφερόμενων μετοχών αντιστοιχεί σε 22% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας.

  • Η εταιρεία THEON που μπήκε χθες στο Χρηματιστήριο Euronext του Άμστερνταμ είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση, για πολλούς λόγους. Καταρχήν είναι μια ελληνική εταιρεία. Την έχει ιδρύσει και τη διευθύνει ο κ. Χριστιανός Χατζημηνάς.

Είναι μια αμυντική βιομηχανία η οποία παράγει εξαιρετικά υψηλής τεχνολογίας προιόντα, κυρίως αισθητήρες και διόπτρες νυχτερινής όρασης, έχοντας δημιουργήσει δική της, ελληνική τεχνολογία, που ανταγωνίζεται διεθνείς τεχνολογικούς κολοσσούς. Πουλάει σε πολλές χώρες του εξωτερικού και τις διόπτρες της χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων ο αμερικανικός και ο γερμανικός στρατός.

  • Η τεχνολογία, ο σχεδιασμός και η παραγωγή των προϊόντων γίνεται στην Ελλάδα από Έλληνες μηχανικούς. Όλα αυτά από μόνα τους, καθιστούν την εταιρεία μια σημαντική βιομηχανία, ίσως όχι σε μέγεθος, αλλά σε καινοτομία και τεχνογνωσία. Η εξαγωγική της επιτυχία στον πολύ σκληρό διεθνή ανταγωνισμό των αμυντικών βιομηχανιών, της δίνει επιπλέον εύσημα.
Με την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ η εταιρεία αποκτά διεθνείς μετόχους που παρέχουν κεφάλαια και βελτιώνουν τις δυνατότητες χρηματοδοτήσεων για την ανάπτυξη της.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες από την εταιρεία, η πλειοψηφία των θεσμικών μετόχων που απέκτησαν μερίδιο μέσω private placement κατά την εισαγωγή της, ήταν μακροχρόνιοι θεσμικοί επενδυτές, ενώ λιγότερα ήταν τα βραχυχρόνια κεφάλαια (Hedge Funds) που απέκτησαν μετοχές της.
Η παρουσία μακροπρόθεσμων θεσμικών επενδυτών εξασφαλίζει χρηματιστηριακή σταθερότητα και αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην εταιρεία και τις προοπτικές της.
  • Όσον αφορά στα οικονομικά της στοιχεία, η εταιρεία εισήχθη στο Euronext με κωδικό όνομα THEON και κεφαλαιοποίηση γύρω στα 700 εκατ. Ευρώ και PE ratio 8, τη στιγμή που οι μετοχές των περισσότερων αμυντικών βιομηχανιών που είναι εισηγμένες στα ξένα χρηματιστήρια διαπραγματεύονται με PE ratio υψηλότερο από 13. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η εισαγωγή με χαμηλότερο PE κρίθηκε προτιμητέα έναντι μιας ακριβότερης αποτίμησης, προκειμένου να ευνοηθούν οι μακροχρόνιοι επενδυτές.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το περιθώριο κέρδους της εταιρείας είναι πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο των άλλων επιχειρήσεων του κλάδου, ενώ ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της τα τελευταία πέντε χρόνια έφθασε το 50% και αυτό, σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας, θα συνεχιστεί και το 2024.
  • Η εταιρεία Theon λοιπόν έχει ενδιαφέρον και από επενδυτικής άποψης, αλλά κυρίως επειδή είναι ένα ελληνικό success story και μάλιστα σε έναν κλάδο που χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής και όπου ο διεθνής ανταγωνισμός είναι σκληρός. Θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την χρηματιστηριακή πορεία της και ακόμη περισσότερο την επιχειρηματική της εξέλιξη.
Πηγή: Reporter.gr
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο