Η ενσωμάτωση του αγροτικού τομέα της Ουκρανίας στην ΕΕ

ΕΕ

Οι όροι για την ενσωμάτωση του γεωργικού τομέα της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα καθοριστούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, δήλωσαν δύο υπουργοί την Τρίτη, διαψεύδοντας ότι το Κίεβο εξετάζει το ενδεχόμενο να επιδιώξει τη χαλάρωση των απαιτήσεων της ΕΕ για την Πράσινη Συμφωνία.

Νωρίτερα την Τρίτη, ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από τις αγροτικές επιδοτήσεις της ΕΕ με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των απαιτήσεων της Πράσινης Συμφωνίας κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που ξεκινούν τον επόμενο μήνα.

“Οι όροι της ένταξης του γεωργικού τομέα της Ουκρανίας στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ θα καθοριστούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαπραγμάτευσης”, ανέφεραν σε χωριστές δηλώσεις τους η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Olha Stefanishyna και ο υπουργός Γεωργίας Mykola Solsky.

“Δεν μπορεί να γίνεται λόγος για οποιαδήποτε εγκατάλειψη των επιδοτήσεων και των επιχορηγήσεων, καθώς οι κανόνες πρέπει να είναι ίδιοι για όλους”, δήλωσαν.

Η Ουκρανία, η οποία διαθέτει ένα τεράστιο αγροτικό σύμπλεγμα ικανό να θρέψει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, προσκλήθηκε να ενταχθεί στην ΕΕ πέρυσι και θα ξεκινήσει το Μάρτιο τομεακές συνομιλίες για την ένταξή της, προκειμένου να εναρμονίσει τη νομοθεσία της με τις απαιτήσεις της ΕΕ.

Η ενσωμάτωση του τεράστιου γεωργικού τομέα της Ουκρανίας, ο οποίος πριν από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας το 2022 ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής σιτηρών στον κόσμο, στην ΕΕ είναι πιθανό να είναι εξαιρετικά ευαίσθητη, τόσο από πολιτική όσο και από οικονομική άποψη.

Το Κίεβο θα μπορούσε να είναι επιλέξιμο για 96,5 δισεκατομμύρια ευρώ (104 δισεκατομμύρια δολάρια) σε επιδοτήσεις από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ σε διάστημα επτά ετών, εάν οι ισχύοντες κανόνες εφαρμοστούν σε μια διευρυμένη ένωση.

“Μου φαίνεται ότι η ιδανική διαπραγματευτική στρατηγική (είναι να επιτύχουμε) λιγότερους περιορισμούς στο εμπόριο, λιγότερους περιορισμούς στο περιβάλλον (για τους Ουκρανούς αγρότες) και είμαστε πρόθυμοι να τα ανταλλάξουμε αυτά με επιδοτήσεις”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος ζήτησε ανωνυμία για να συζητήσει ευαίσθητα θέματα. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Αποφυγή της γραφειοκρατίας

“Πρέπει να προστατεύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, δεν πρέπει να δημιουργήσουμε γραφειοκρατία που θα σταματήσει την ανάπτυξη ειδικά στις δικές μας συνθήκες – για παράδειγμα, να πάρουμε δέκα περιβαλλοντικά πιστοποιητικά για κάποιο μικρό πράγμα”.

Ο γεωργικός τομέας είναι ζωτικής σημασίας για την πληγωμένη από τον πόλεμο οικονομία της Ουκρανίας και προπολεμικά, σε όρους αξίας, τα σιτηρά αντιπροσώπευαν το ήμισυ του συνόλου των ουκρανικών εξαγωγών.

Η Ουκρανία πωλεί ήδη σημαντικό μέρος των γεωργικών προϊόντων της στην ΕΕ και ως μέλος της δεν θα υπόκειται σε δασμούς ή ποσοστώσεις.

Οι συνομιλίες διεξάγονται σε μια ευαίσθητη στιγμή, με τους αγρότες σε όλη την Ευρώπη να έχουν βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν τις τελευταίες εβδομάδες για τους κανονισμούς της ΕΕ για την Πράσινη Συμφωνία σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων και τη χρήση φυτοφαρμάκων, καθώς και για την ανάγκη να παραμείνει το 4% των γεωργικών εκτάσεων σε αγρανάπαυση.

Οι πληρωμές επιδοτήσεων στο Κίεβο θα μπορούσαν επίσης να επιβάλουν περικοπές στις αγροτικές επιδοτήσεις στα υφιστάμενα κράτη μέλη κατά περίπου 20%, ανέφεραν οι Financial Times το περασμένο φθινόπωρο.

Η απόφαση της ΕΕ να καταργήσει τους εισαγωγικούς δασμούς σε όλα τα ουκρανικά τρόφιμα το 2022 έχει ήδη προκαλέσει διαμαρτυρίες στα γειτονικά μέλη του μπλοκ, καθώς οι αγρότες αγωνίζονται να ανταγωνιστούν τα φθηνότερα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα παρατείνει την αναστολή των εισαγωγικών της δασμών στις ουκρανικές εξαγωγές.

Ωστόσο, πρότεινε επίσης μέτρα για τον περιορισμό των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία και την παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας όσον αφορά τους κανόνες για την αγρανάπαυση, σε μια προσπάθεια να καταπνίξει τις διαμαρτυρίες των οργισμένων αγροτών στη Γαλλία και σε άλλα μέλη της ΕΕ.

Χωρίς επιδοτήσεις;

Η χαλάρωση των αυστηρών περιβαλλοντικών κανονισμών, νέες επιδοτήσεις και χαμηλότεροι φόροι είναι τα βασικά αιτήματα των διαμαρτυρόμενων Ευρωπαίων αγροτών, οι οποίοι πιστεύουν ότι τα μέτρα αυτά θα τους προστατεύσουν από εξωτερικούς ανταγωνιστές όπως η Ουκρανία.

Πολλοί Ουκρανοί αγρότες πιστεύουν ότι η ένταξή τους στην ένωση θα τους έδινε πρόσβαση σε επιδοτήσεις μεγάλης κλίμακας, οι οποίες θα αύξαναν τη συγκομιδή τους και θα τους απέφεραν μεγαλύτερο εισόδημα.

Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι λένε ότι οι επιδοτήσεις θα μπορούσαν αντίθετα να λειτουργήσουν εις βάρος της Ουκρανίας.

“Νομίζω ότι είναι πρόβλημα. Οι επιδοτήσεις στη γεωργία πολύ συχνά παίζουν κακό ρόλο όταν γίνονται παυσίπονο και τις συνηθίζεις”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι Ουκρανοί αγρότες θα μπορούσαν να γίνουν λιγότερο δυναμικοί, δήλωσε η πηγή.

“Όταν ζεις σε ένα σύστημα επιδοτήσεων, είσαι συνδεδεμένος με αυτές. Αν έχετε επιδότηση για τα καρότα, τότε θα φυτευτούν μόνο καρότα”, σημείωσε.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο