Η επιστροφή των τζιχαντιστών στη Συρία – Μπήκαν στο Χαλέπι με λουτρό αίματος, 277 νεκροί

  • Το μισό Χαλέπι υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών και ανταρτών – Έκλεισε το αεροδρόμιο, όλες οι πτήσεις ακυρώθηκαν – Σκηνές πανικού στην πόλη έπειτα από τη σχετική ηρεμία των τελευταίων ετών – Στέλνουν βοήθεια οι Ρώσοι

Δυνάμεις των τζιχαντιστών και σύμμαχοί τους μπήκαν νωρίτερα την Παρασκευή στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, έπειτα από μια επίθεση-αστραπή δύο ημερών κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, η οποία τερματίζει τη σχετική ηρεμία των τελευταίων ετών στη βορειοδυτική Συρία.

Οι μάχες, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον περισσότεροι από 277 άνθρωποι, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι οι πιο βίαιες μετά το 2020 στην περιοχή.

Η επαρχία του Χαλεπίου, μεγάλο μέρος της οποίας κατέχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις, γειτνιάζει εξάλλου με το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών και των τζιχαντιστών στην Ιντλίμπ.

Οι τζιχαντιστές και σύμμαχοί τους πήραν τον έλεγχο χονδρικά της μισής πόλης του Χαλεπιού, του δεύτερου μεγαλύτερου αστικού κέντρου της Συρίας, όπου έχουν φθάσει ως το ιστορικό της φρούριο, δυο ημέρες αφότου εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική, κεραυνοβόλα επίθεση εναντίον των κυβερνητικών στρατευμάτων, ανέφερε μη κυβερνητική οργάνωση στο Γαλλικό Πρακτορείο σήμερα.

«Η μισή πόλη του Χαλεπιού βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο της (τζιχαντιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ και συμμαχικών οργανώσεων», τόνισε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διευκρινίζοντας ότι δυνάμεις της Δαμασκού αποσύρθηκαν δίχως τουφεκιά, «χωρίς μάχη».

Οι συριακές αρχές έκλεισαν το αεροδρόμιο στο Χαλέπι και ακύρωσαν όλες τις πτήσεις, δήλωσε πηγή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στις ένοπλες δυνάμεις. Επιπλέον οι συριακές ένοπλες δυνάμεις έκλεισαν βασικούς δρόμους προς και από το Χαλέπι, καθώς μονάδες του διατάχθηκαν να προχωρήσουν σε «ασφαλή απόσυρση» από συνοικίες που υπερφαλάγγισαν με ταχύτητα τζιχαντιστές και αντάρτες που έχουν συμμαχήσει μαζί τους, δήλωσαν τρεις πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Η κίνηση μοιάζει σχεδιασμένη για να σφραγιστεί η πόλη, καθώς όπως είπαν οι πηγές του πρακτορείου οι στρατιώτες που επανδρώνουν φυλάκια ελέγχου γύρω από το Χαλέπι έλαβαν διαταγή να επιτρέπουν τη διέλευση μόνο σε μέλη των ενόπλων δυνάμεων.

Σκηνές πανικού στο Χαλέπι

Δύο αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είδαν ένοπλους άνδρες στο Χαλέπι και μίλησαν για σκηνές πανικού στη μεγάλη πόλη της βόρειας Συρίας.

Οι τζιχαντιστές μπήκαν στις δυτικές και νοτιοδυτικές γειτονιές και στη συνέχεια πήραν τον έλεγχο πέντε συνοικιών. Οι κυβερνητικές δυνάμεις, όπως ανέφερε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν «δεν προέβαλαν μεγάλη αντίσταση».

 τζιχαντιστών
Χάρτης που δείχνει το μέτωπο στην πόλη του Χαλεπίου. Με πράσινο οι δυνάμεις των τζιχανιστών στα δυτικά της πόλης (στην αριστερή πλευρά της εικόνας) και με κόκκινο οι δυνάμεις του Άσαντ

Ανταποκριτής του AFP που μπήκε με τους αντάρτες στην συνοικία του Νέου Χαλεπίου, έκανε λόγο για συγκρούσεις μεταξύ των επιτιθέμενων και των συριακών δυνάμεων και ομάδων που τις υποστηρίζουν.

Ο συριακός στρατός, ο οποίος ανέπτυξε ενισχύσεις στο Χαλέπι, σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας, διαβεβαίωσε ότι απέκρουσε «τη μεγάλη επίθεση των τρομοκρατικών ομάδων» και ανακατέλαβε αρκετές θέσεις.

Τρόμος μεταξύ των κατοίκων

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε το 2011, δυνάμεις του καθεστώτος, με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας, ανακατέλαβαν το ανατολικό τμήμα του Χαλεπίου από τους αντάρτες, έπειτα από καταστροφικούς βομβαρδισμούς.

«Για πρώτη φορά τα τελευταία σχεδόν πέντε χρόνια, ακούμε συνέχεια τις ρουκέτες και οβίδες πυροβολικού, και μερικές φορές τα αεροπλάνα», περιέγραψε σε δημοσιογράφους κάτοικος της πόλης και εξέφρασε τον φόβο του ότι «το σενάριο του πολέμου θα επαναληφθεί και θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας».

Σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP, από την πλευρά των ανταρτών, οι μαχητές δήλωσαν ότι λάμβαναν εντολές από μια κοινή αίθουσα επιχειρήσεων.

Η επίθεση επέτρεψε στους τζιχαντιστές να καταλάβουν σχεδόν 50 σημεία από την Τετάρτη, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Σήμερα, οι πολεμικές αεροπορίες της Ρωσίας και της Συρίας εξαπέλυσαν σφοδρές επιδρομές στην περιφέρεια της Ιντλίμπ.

 τζιχαντιστών

Οι μαχητές βομβάρδισαν το Χαλέπι για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερα χρόνια, στοχεύοντας την πανεπιστημιούπολη όπου σκοτώθηκαν τέσσερις άμαχοι, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Είναι περίεργο να βλέπεις τις δυνάμεις του καθεστώτος να δέχονται τέτοια πλήγματα παρά τη ρωσική αεροπορική κάλυψη. Οι δυνάμεις του καθεστώτος εξαρτιόνταν από τη Χεζμπολάχ, η οποία τώρα είναι υπό κατοχή στον Λίβανο;» αναρωτήθηκε ο Ραχμάν, αναφερόμενος στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και του κινήματος, συμμάχου της Δαμασκού, ο οποίος σταμάτησε την Τετάρτη με εκεχειρία.

Άλλος στενός σύμμαχος της Συρίας, το Ιράν, επανέλαβε τη «συνεχή υποστήριξή του». Η Τεχεράνη δεσμεύτηκε στρατιωτικά να υποστηρίξει τον πρόεδρο Άσαντ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Σε αυτόν τον πόλεμο, η οργάνωση HTS, στην οποία επικρατεί το πρώην συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, είχε πάρει τον έλεγχο ολόκληρων τμημάτων της επαρχίας Ιντλίμπ, αλλά και γειτονικών εδαφών στις περιφέρειες του Χαλεπίου, της Χάμας και της Λατάκειας.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, oι τζιχαντιστές και οι σύμμαχοί τους κατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σαρακέμπ, στη βορειοδυτική Συρία.

Η Σαρακέμπ βρίσκεται στην επαρχία Ιντλίμπ, νοτίως του Χαλεπίου στη διασταύρωση δύο αυτοκινητοδρόμων και η κατάληψή της είναι σημαντική για τους τζιχαντιστές και τους συμμάχους τους αφού θα βοηθήσει να εμποδίσουν τις δυνάμεις του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να προωθηθούν στο Χαλέπι.

Αναμένεται επιπλέον στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία για να αποκρουστεί η επίθεση τζιχαντιστών στο Χαλέπι

Η Ρωσία υποσχέθηκε στη Συρία επιπλέον στρατιωτική βοήθεια για να αποκρουστεί η επίθεση τζιχαντιστών και ανταρτών στη βορειοδυτική επαρχία Χαλέπι, δήλωσαν σήμερα δυο πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στις συριακές ένοπλες δυνάμεις.

Η Δαμασκός αναμένει το στρατιωτικό υλικό από τη Μόσχα να αρχίσει να φθάνει στην αεροπορική βάση Χμάιμιμ, κοντά στην παραθαλάσσια πόλη Λαττάκεια, μέσα στις επόμενες 72 ώρες, διευκρίνισαν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο