Η ΕΤΕπ φοβάται «καταστροφή της φήμης» λόγω της αναθεωρημένης πράσινης αναφοράς της ΕΕ

Εσωτερικό υπόμνημα αποκαλύπτει το φόβο του πολυμερούς δανειστή ότι οι νέοι κανόνες θα θέσουν σε κίνδυνο τα διαπιστευτήριά του για το κλίμα

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων φοβάται «καταστροφή της φήμης της» φέτος, εάν η ΕΕ εφαρμόσει κανόνες υποβολής εκθέσεων που θα κλονίσουν τα φιλικά προς το κλίμα διαπιστευτήριά της, σύμφωνα με εσωτερική αλληλογραφία που διέρρευσε.

Ο μεγαλύτερος πολυμερής δανειστής στον κόσμο με βάση το ενεργητικό του έχει αυτοχαρακτηριστεί ως «η τράπεζα για το κλίμα» και από το 2021 έχει καταργήσει σταδιακά όλες τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα από το χαρτοφυλάκιο δανείων της, το οποίο υπερβαίνει τα 500 δισ. ευρώ.

Όμως, σε εμπιστευτικό ηλεκτρονικό μήνυμα προς τους συναδέλφους του, το οποίο είδαν οι Financial Times, ο επικεφαλής των δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ Jean-Christophe Laloux προειδοποίησε για «μεγάλο κίνδυνο φήμης» για την τράπεζα από τους νέους κανόνες της ΕΕ για την υποβολή βιώσιμων εκθέσεων, οι οποίοι απαιτούν φέτος μια ταξινόμηση των πράσινων επενδύσεων.

Οι μεταρρυθμίσεις για την υποβολή εκθέσεων θα αναγκάσουν την τράπεζα να δηλώσει έναν «δείκτη πράσινων περιουσιακών στοιχείων» – ένα πρότυπο της ΕΕ που προορίζεται να δείξει το ποσοστό των περιουσιακών στοιχείων μιας τράπεζας που θεωρούνται φιλικά προς το κλίμα – «περίπου 1%», σε σύγκριση με τον τρέχοντα «δείκτη δράσης για το κλίμα» που βασίζεται σε μετρήσεις που ορίζονται από την ΕΤΕπ και ο οποίος είναι «πάνω από 50%».

Οι εργασίες για τη συμμόρφωση με τους κανόνες υποβολής εκθέσεων της ΕΕ κρίθηκαν «μη αποδεκτές», συνεχίζει το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, «διότι θα μας οδηγήσουν σε καταστροφή της φήμης μας».

«Θα πρέπει να αναβάλουμε το χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης … να εργαστούμε για να πούμε στην [Ευρωπαϊκή Επιτροπή] τι ακριβώς πρέπει να αλλάξει στον κανονισμό ώστε η ταξινόμηση να είναι λειτουργική για μια τράπεζα που χρησιμοποιεί έσοδα όπως η ΕΤΕπ, κάτι που δεν είναι επί του παρόντος, και να κατανοήσουμε σαφώς τον αντίκτυπο στους πελάτες», αναφέρεται.

Τα σχόλια του Laloux απηχούν τις αυξανόμενες ανησυχίες των κυβερνήσεων της ΕΕ και των φορέων του κλάδου σχετικά με την πολυπλοκότητα και την επιβάρυνση του εγχειριδίου κανόνων της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, το οποίο αποτελεί βασικό πυλώνα του φιλόδοξου νόμου του μπλοκ για το κλίμα Green Deal.

Σε επιστολή προς την πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen, την οποία είδαν επίσης οι FT, οι πρόεδροι έξι αναπτυξιακών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Nadia Calviño της ΕΤΕπ, δήλωσαν ότι οι τράπεζες «ανησυχούν ιδιαίτερα ότι οι πρόσθετες απαιτήσεις συλλογής δεδομένων που θα χρειαστεί να επιβάλουμε [στους] πελάτες μας, ιδίως στις ΜΜΕ, θα οδηγήσουν σε υπερβολικό φόρτο υποβολής εκθέσεων».

Ανέφερε ότι «ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται επί του παρόντος ο δείκτης πράσινων περιουσιακών στοιχείων τιμωρεί ένα ολόκληρο φάσμα κατά τα άλλα πράσινων επενδύσεων και θα αποθαρρύνει ακούσια, και παραδόξως, τη χρηματοδότηση της δράσης για το κλίμα από δανειστές με γνώμονα την πολιτική, όπως τα ιδρύματά μας».

Η Επιτροπή δήλωσε ότι οι επενδύσεις εκτός της ΕΕ δεν περιλαμβάνονται στον δείκτη GAR επειδή οι επιχειρήσεις αυτές δεν υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τους κανόνες εταιρικής βιωσιμότητας του μπλοκ. Οι ΜΜΕ αποκλείονται επίσης.

Η ΕΤΕπ, ωστόσο, έχει κατηγορηθεί από ομάδες εκστρατείας και νυν και πρώην υπαλλήλους για έλλειψη διαφάνειας στον τρόπο λειτουργίας της και για υπερβολική ανησυχία για τη φήμη της εις βάρος της ορθής δέουσας επιμέλειας.

Η Anna Roggenbuck, υπεύθυνη πολιτικής στην ομάδα εκστρατείας CEE Bankwatch, δήλωσε ότι η ΕΤΕπ «δεν είναι διαφανής ως προς τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ενός έργου, συμπεριλαμβανομένου όλου του πεδίου εφαρμογής των εκπομπών, και επειδή αυτό δεν είναι δημόσιο, δεν υπάρχει εξωτερικός έλεγχος».

Η Julia Symon, επικεφαλής έρευνας και συνηγορίας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Finance Watch, δήλωσε ότι είναι «δύσκολο να βγάλουμε νόημα» από τον εσωτερικό δείκτη δράσης της ΕΤΕπ για το κλίμα «επειδή είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποια κριτήρια [έχουν] τεθεί σε εφαρμογή. Κάνουν πράγματι καλή δουλειά;»

Όμως, πρόσθεσε, υπήρχε ένα ευρύτερο ζήτημα που έπρεπε να αντιμετωπίσει η Επιτροπή «πώς να αντικατοπτρίζεται η χρηματοδότηση της [ενεργειακής] μετάβασης με αξιόπιστο τρόπο» χωρίς να επιβαρύνονται υπερβολικά οι τράπεζες και οι επενδυτές.

Ένας από τους πρώην υπαλλήλους της ΕΤΕπ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι «ορισμένα δάνεια χαρακτηρίζονται ως “περιβαλλοντικά” μερικές φορές με μικρή πραγματική περιβαλλοντική απόδοση».

Πέρυσι, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της ΜΚΟ ClientEarth, η οποία υποστήριξε ότι η ΕΤΕπ απέφυγε παράνομα τον έλεγχο της απόφασής της να δανείσει 60 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ισπανικού εργοστασίου βιομάζας και ότι το δάνειο παραβίαζε τα ίδια τα κριτήρια υπεύθυνης επένδυσης της τράπεζας.

Η τράπεζα δήλωσε ότι «εφάρμοσε πλήρως» την απόφαση του ΔΕΚ να επανεξετάσει την απόφαση. Είπε ότι επί του παρόντος αξιολογεί τα δάνεια με βάση τα κριτήρια που ορίζονται σε ένα έγγραφο 30 σελίδων που επικαιροποιήθηκε τον Ιούνιο με βάση τις «αρχές» της ταξινόμησης της ΕΕ και «εναρμονισμένο με τις κοινές μεθοδολογίες των πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών για την παρακολούθηση της χρηματοδότησης του κλίματος».

Το 2023 δέσμευσε 44,3 δισ. ευρώ για έργα φιλικά προς το κλίμα, όπως ανέφερε, τα οποία αντιστοιχούν στο 60% των δανείων από τον δικό της ισολογισμό εκείνο το έτος.

Εκπρόσωπος δήλωσε ότι διαθέτει «σαφές πλαίσιο για την αξιολόγηση των πράσινων επενδύσεων» και ότι «συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βοηθήσει στην αναπροσαρμογή των κανόνων και των κανονισμών για την υποβολή πράσινων εκθέσεων, να μειώσει τη γραφειοκρατία για τις εταιρείες και να διασφαλίσει ότι αυτά καταγράφουν και ενθαρρύνουν όλες τις πράσινες επενδύσεις».

Alice Hancock, Financial Times

Τ.Σ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο