Ο υπουργός Επιχειρήσεων Τζόναθαν Ρέινολντς δήλωσε στους βουλευτές ότι η εθνικοποίηση της British Steel ήταν μια «πιθανή επιλογή», ακόμη και όταν δρομολόγησε ένα νομοσχέδιο για τη διάσωση της εταιρείας.
Ο Reynolds δήλωσε ότι η απόφαση να ανακαλέσει το κοινοβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση το Σάββατο δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία, καθώς υπερασπίστηκε τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Jingye, την κινεζική ιδιοκτήτρια της British Steel.
Το νομοσχέδιο, είπε, ήταν ένα «αναλογικό και αναγκαίο» βήμα για τη διατήρηση της πρωτογενούς παραγωγής χάλυβα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την προστασία 3.500 θέσεων εργασίας, αν και δεν ήθελε να διατηρήσει τη νέα εξουσία για «περισσότερο από όσο χρειάζεται».
Το 10σέλιδο νομοσχέδιο θα δώσει στον Reynolds σαρωτικές εξουσίες για την ανάληψη του ελέγχου οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου χάλυβα που θεωρείται ότι κινδυνεύει να κλείσει. Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι χαλυβουργικές εταιρείες ή οι διαχειριστές που δεν συμμορφώνονται με τις εντολές της κυβέρνησης θα μπορούσαν να τιμωρούνται με πρόστιμο ή να οδηγούνται στη φυλακή για δύο χρόνια.
Το νομοσχέδιο θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να δίνει οδηγίες στις χαλυβουργικές εταιρείες να διατηρούν τα περιουσιακά στοιχεία σε λειτουργία και να αναλαμβάνει τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία εάν οι εταιρείες δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες αυτές. Προβλέπει επίσης ένα σύστημα αποζημίωσης για το κόστος που επωμίζεται μια εταιρεία.
Ο Ρέινολντς παραδέχθηκε ότι η νομοθεσία έκτακτης ανάγκης δεν είναι μαγικό ραβδί και ότι η εξεύρεση εταίρου του ιδιωτικού τομέα παραμένει η προτιμώμενη επιλογή της κυβέρνησης. Η κρατικοποίηση, ωστόσο, παρέμενε η πιθανή επιλογή μακροπρόθεσμα, σημειώνοντας ότι η αγοραία αξία της εταιρείας ήταν μηδενική.
Τις τελευταίες ημέρες είχε καταστεί σαφές, είπε ο Reynolds στους βουλευτές κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ότι η πρόθεση της κινεζικής εταιρείας ήταν να ακυρώσει και να αρνηθεί να πληρώσει για πρόσθετες παραγγελίες πρώτων υλών για να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας των υψικαμίνων της British Steel, των δύο μοναδικών που παραμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, είχε προσφερθεί να πληρώσει για τα υλικά, αλλά η Jingye αντ‘ αυτού έκανε αντιπροσφορά στους υπουργούς να πληρώσουν εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες χωρίς όρους.
Ο συντηρητικός βουλευτής Alex Burghart δήλωσε ότι η κυβέρνηση είχε «κάνει ένα πλήρες πρωινό γουρουνιού» από την κατάσταση.
Ο Άντριου Γκρίφιθ, σκιώδης υπουργός Επιχειρήσεων, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εννέα μήνες δισταγμού και καθυστέρησης» και για μια «αποτυχημένη εθνικοποίηση της χαλυβουργίας με τον βρετανό φορολογούμενο στο γάντζο».
Η συζήτηση έκτακτης ανάγκης έρχεται μετά την αποτυχία των συνομιλιών με την Jingye για τη συνέχιση της λειτουργίας των καμίνων. Η Jingye, η οποία εξαγόρασε τη British Steel το 2020, βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση για περισσότερους από 18 μήνες σχετικά με τη στήριξη των φορολογουμένων για τη μετάβαση σε πιο πράσινες μορφές παραγωγής χάλυβα.
Απέρριψε προσφορά 500 εκατ. λιρών από τους υπουργούς τον περασμένο μήνα, αφού προειδοποίησε ότι οι δραστηριότητες δεν ήταν πλέον «οικονομικά βιώσιμες». Η εταιρεία δήλωσε ότι χάνει πάνω από 700.000 λίρες το μήνα, εν μέρει λόγω των υψηλότερων τιμολογίων και του μη ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας.
Η Jingye δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλια το Σάββατο.
Η υπουργός Βιομηχανίας Σάρα Τζόουνς δήλωσε νωρίτερα ότι οι βουλευτές αντιμετώπιζαν μια επιλογή μεταξύ της ψήφισης του νομοσχεδίου της κυβέρνησης ή του τέλους της πρωτογενούς παραγωγής χάλυβα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Δήλωσε στο Sky News: «Εάν οι υψικαμίνους κλείσουν απρογραμμάτιστα, δεν μπορούν ποτέ να επαναλειτουργήσουν, ο χάλυβας απλώς στερεοποιείται σε αυτούς τους κλιβάνους και δεν μπορεί να γίνει τίποτα».
Η διατήρηση της χαλυβουργίας της Βρετανίας έχει καταστεί στρατηγική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, η οποία έχει βάλει στην άκρη 2,5 δισ. λίρες για τη στήριξη του τομέα. Το κλείσιμο των δύο υψικαμίνων της British Steel θα άφηνε το Ηνωμένο Βασίλειο ως τη μόνη χώρα της G7 που δεν έχει τη δυνατότητα να παράγει χάλυβα από το μηδέν.
Η κυβέρνηση του Starmer αναπτύσσει μια βιομηχανική στρατηγική για την υποστήριξη κρίσιμων τομέων και ανησυχεί ιδιαίτερα για την απειλή του χάλυβα από τον παγκόσμιο δασμό 25% του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ
Ακολουθήστε το
στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
