Η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύχθηκε 0,3% στο πρώτο τρίμηνο

τράπεζες

οικονομία

Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο του έτους, υποδηλώνοντας ότι μια αργή ανάκαμψη βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη μετά από έξι συνεχόμενα τρίμηνα στάσιμης ή αρνητικής ανάπτυξης, ανέφερε η Eurostat την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας μια προκαταρκτική εκτίμηση.

Το προηγούμενο τρίμηνο, ωστόσο, η ανάπτυξη επιβεβαιώθηκε στο -0,1%, υποδεικνύοντας ότι το μπλοκ βρισκόταν σε ύφεση, όπως πολλοί οικονομολόγοι είχαν προβλέψει εδώ και καιρό.

Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% τόσο το τρίτο όσο και το τέταρτο τρίμηνο, ανταποκρινόμενη στον παραδοσιακό ορισμό της ύφεσης δύο συνεχόμενων τριμήνων αρνητικής ανάπτυξης.

Μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών της ευρωζώνης, η Ισπανία είχε τις ισχυρότερες επιδόσεις το πρώτο τρίμηνο με ανάπτυξη 0,7%, ενώ η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ήταν όλες στο μέσο όρο της ευρωζώνης ή λίγο κάτω από αυτόν.

Εν τω μεταξύ, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας ανεπίσημα στοιχεία ότι η αγορά εργασίας συνέχισε να σφίγγει, καθώς οι επιχειρήσεις συσσώρευαν εργατικό δυναμικό εν αναμονή ανάκαμψης της ανάπτυξης.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια σε επίπεδα ρεκόρ τα τελευταία χρόνια για να επιβραδύνει απότομα την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, οι επιχειρήσεις κράτησαν τους εργαζόμενους, σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα επεισόδια ύφεσης.

Ο κύριος λόγος είναι πιθανό να είναι η εμπειρία τους μετά την πανδημία, όταν αγωνίστηκαν να επαναπροσλάβουν εργαζόμενους και μεγάλο μέρος του τομέα των υπηρεσιών αγωνίστηκε να λειτουργήσει λόγω οξείας έλλειψης εργατικού δυναμικού. (Αναφορά από τον Balazs Koranyi; Μοντάζ: Hugh Lawson)

πηγή:www.finance.yahoo.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο