Η Ευρώπη επιδιώκει να ανατρέψει τους κανόνες λογιστικής για το κλίμα

Οι αλλαγές θα προσπαθήσουν να διευκολύνουν το ρυθμιστικό βάρος των εταιρειών εν μέσω ανησυχιών για την ανταγωνιστικότητα της ηπείρου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανεξετάζει στοιχεία της εμβληματικής περιβαλλοντικής πολιτικής της Green Deal, καθώς οι ανησυχίες για την αύξηση του κόστους και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας έναντι της Κίνας και των ΗΠΑ αυξάνονται εντός της ηπείρου.

Αξιωματούχοι της Επιτροπής συναντήθηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη με επιχειρήσεις και βιομηχανικούς ομίλους για να συζητήσουν ευρείες αλλαγές στη νομοθεσία της για τη βιωσιμότητα που θα αρχίσει να εφαρμόζεται φέτος. Η συνάντηση ακολούθησε μια έκθεση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα από τον εκτελεστικό βραχίονα του μπλοκ, στην οποία περιέγραφε τις ανησυχίες σχετικά με τον ανταγωνισμό και δήλωσε ότι πρέπει να μειώσει τη γραφειοκρατία, ενώ παράλληλα να υπερασπιστεί την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές για να βοηθήσει την ήπειρο να αποκαταστήσει την οικονομική ανάπτυξη.

«Η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει επειγόντως τα μακροχρόνια εμπόδια και τις διαρθρωτικές αδυναμίες που την κρατούν πίσω. Για πάνω από δύο δεκαετίες, η Ευρώπη δεν μπόρεσε να συμβαδίσει με άλλες μεγάλες οικονομίες, λόγω ενός επίμονου χάσματος στην αύξηση της παραγωγικότητας», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο έγγραφο “Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας”.

Η Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας παρουσίασε ένα σχέδιο για την τόνωση της οικονομίας του μπλοκ και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εταιρειών του σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα σχεδιαζόμενα μέτρα περιλαμβάνουν τη μείωση του ρυθμιστικού φόρτου των εταιρειών, τη μείωση των εμποδίων που πλήττουν τις εμπορικές και επενδυτικές ροές μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και την προσφορά καλύτερων ευκαιριών κατάρτισης για τους εργαζομένους.

Για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες σχετικά με το ρυθμιστικό βάρος των εταιρειών, η ΕΕ σχεδιάζει να δημοσιεύσει αργότερα αυτό το μήνα μια πρόταση που αναμένεται να μειώσει τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων σε ορισμένους από τους βασικούς νόμους του μπλοκ για τη βιωσιμότητα, σε αυτό που αποκαλείται πακέτο «omnibus». Σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους, οι συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας είχαν ως στόχο να συμβάλουν στην ενημέρωση για τις αλλαγές αυτές.

Δύο βασικές πολιτικές βρίσκονται υπό αναθεώρηση: η οδηγία για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας και η οδηγία για τη δέουσα επιμέλεια σε θέματα εταιρικής βιωσιμότητας. Οι οδηγίες αυτές θεωρήθηκαν ως πρωτοβουλίες ορόσημο για το κλίμα, που υποχρεώνουν τις εταιρείες να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους. Ήταν από τα πρώτα παραδείγματα νόμων που υποχρέωναν τις εταιρείες να αναλάβουν δράση για την κλιματική αλλαγή και να αναλάβουν την ευθύνη για τις ενέργειές τους, αν και σε μεγάλο βαθμό μέσω λογιστικών πρακτικών.

Αλλαγές αναμένεται επίσης να προταθούν στην ταξινομία της ΕΕ, η οποία, σύμφωνα με την Επιτροπή, είναι ένα «σύστημα ταξινόμησης που καθορίζει κριτήρια για οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες ευθυγραμμίζονται με μια καθαρή μηδενική τροχιά μέχρι το 2050». Περαιτέρω αλλαγές σε άλλους νόμους της ΕΕ θα μπορούσαν να έρθουν αργότερα μέσα στο έτος.

Η εφαρμογή του CSRD και του CSDDD είχε οριστεί να ξεκινήσει σταδιακά από φέτος και του χρόνου, αντίστοιχα, και να εφαρμοστεί αρχικά μόνο στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες, προτού επεκταθεί και στις μεσαίου μεγέθους εταιρείες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μικρότερες εταιρείες εξαιρέθηκαν από ορισμένες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων. Ωστόσο, ομάδες του κλάδου διαμαρτυρήθηκαν ότι οι μικρότερες επιχειρήσεις θα μπορούσαν ακόμη να επηρεαστούν έμμεσα, εάν είναι προμηθευτές ή πελάτες μεγαλύτερων εταιρειών.

Οι ξένες εταιρείες με σημαντικό ευρωπαϊκό αποτύπωμα υποχρεώθηκαν επίσης να υποβάλουν εκθέσεις βάσει της οδηγίας.

Υπήρξαν σημαντικές αντιδράσεις για την CSRD και την CSDDD τόσο εντός όσο και εκτός της ηπείρου, με ορισμένες εταιρείες να υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων αυξάνει το κόστος και παρεμποδίζει τη διαδικασία επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία κάλεσαν τις Βρυξέλλες να καθυστερήσουν ή να χαλαρώσουν ορισμένους κανόνες υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας τις τελευταίες εβδομάδες.

Επιπλέον, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η έντονη αντίθεση στα μέτρα προέρχεται από δεξιά πολιτικά κόμματα, τα οποία έχουν εκφράσει την οργή τους για τις πολιτικές για το κλίμα, λέγοντας ότι έχουν συμβάλει στον πληθωρισμό και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας, οδηγώντας σε οικονομική παρακμή.

Η αντίδραση κατά των κανονισμών του μπλοκ έχει ήδη οδηγήσει σε αλλαγές. Τον Δεκέμβριο, ο κανονισμός της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών καθυστέρησε κατά ένα έτος μετά από αντιδράσεις εταιρειών και ξένων κυβερνήσεων. Ο κανονισμός της ΕΕ για την αποψίλωση στόχευε στο να υποχρεώσει τις εταιρείες που εργάζονταν σε τομείς όπως η καλλιέργεια κακάο και καφέ να διεξάγουν αυστηρή δέουσα επιμέλεια για να διαπιστώνουν αν τα προϊόντα τους χρησιμοποιούσαν πρώτες ύλες που προέρχονταν από εκτάσεις που είχαν αποψιλωθεί.

Το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην ΕΕ δήλωσε ότι το σχέδιο του μπλοκ για την απλούστευση ορισμένων από τους κανόνες βιωσιμότητας θα αποτελέσει «την πρώτη πραγματική δοκιμή» των σχεδίων του για τη βελτίωση της κανονιστικής επιβάρυνσης των εταιρειών. «Οι επενδυτές χρειάζονται ένα σαφές μήνυμα ότι η Ευρώπη κατανοεί τη σοβαρότητα της οικονομικής κατάστασης και τον ρόλο που διαδραματίζει το ρυθμιστικό πλαίσιο», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος του AmCham EU Malte Lohan.

Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες εξέφρασαν απογοήτευση για την προοπτική αλλαγών στους κανονισμούς.

«Πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων αμερικανικών πολυεθνικών, έχουν επενδύσει σημαντικό χρόνο και πόρους», δήλωσε ο Paul Mertenskötter, συνεργάτης της δικηγορικής εταιρείας Covington & Burling. «Πολλές έχουν αναδιαρθρώσει ομάδες και εσωτερικές διαδικασίες με σκοπό την αποτελεσματική συμμόρφωση με τις νέες υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας και δέουσας επιμέλειας στην αλυσίδα εφοδιασμού. Ειδικότερα για την CSRD, η εφαρμογή είναι ώριμη και, για ορισμένους, ακόμη και ουσιαστικά ολοκληρωμένη, καθώς οι πρώτες εκθέσεις αναμένεται να δημοσιευθούν τους επόμενους μήνες».

Αρκετές εταιρείες κάλεσαν την Επιτροπή να διατηρήσει τους ισχύοντες κανόνες. Σε επιστολή τον περασμένο μήνα προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, την οποία υπέγραψαν μεταξύ άλλων οι Nestle, Mars και Unilever, οι εταιρείες περιέγραψαν τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα ως «θεμελιωμένες στην ασφάλεια πολιτικής και τη νομική προβλεψιμότητα». Στην επιστολή προστίθεται: «Η ανακοίνωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προωθήσει μια “συνολική” πρωτοβουλία που θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αναθεώρηση της υφιστάμενης νομοθεσίας κινδυνεύει να υπονομεύσει και τα δύο αυτά».

Yusuf Khan και Kim Mackrael, The Wall Street Journal

Τ.Σ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο