Η Ευρώπη πρέπει να «ανεβάσει το επίπεδό της» στον τομέα της άμυνας, λέει ο επικεφαλής της Airbus

Ο αεροδιαστημικός όμιλος συνομιλεί με τις Thales και Leonardo για την ενοποίηση των δορυφορικών δραστηριοτήτων

Η Ευρώπη πρέπει να «ανεβάσει το παιχνίδι της» στον τομέα της άμυνας και να είναι έτοιμη να αυξήσει τις δαπάνες και τις επενδύσεις για να ανταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, δεδομένων των σημερινών γεωπολιτικών εντάσεων, σύμφωνα με τον επικεφαλής του πρωταθλητή αεροδιαστημικής και άμυνας της περιοχής.

Ο Guillaume Faury, διευθύνων σύμβουλος της Airbus, δήλωσε ότι το αμυντικό τοπίο είναι ένα «ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον με πολλές αβεβαιότητες». Η Ευρώπη θα πρέπει να «ανεβάσει την ταχύτητά της, με πιθανώς περισσότερες δαπάνες, περισσότερες επενδύσεις, περισσότερη συνεργασία και περισσότερη ενοποίηση», δήλωσε.

Τα σχόλιά του, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των ετήσιων αποτελεσμάτων της Airbus, απηχούν εκείνα άλλων στελεχών της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας που έχουν ζητήσει την ενοποίηση της κατακερματισμένης βιομηχανίας της περιοχής εν μέσω σημάτων από τις ΗΠΑ ότι δεν θα βοηθούν πλέον να πληρώνουν για την ασφάλειά της.

Ο Faury επιβεβαίωσε ότι η Airbus βρίσκεται σε προκαταρκτικές συνομιλίες με τη γαλλική Thales και την ιταλική Leonardo σχετικά με την ενοποίηση των αντίστοιχων δραστηριοτήτων τους στον τομέα των δορυφόρων, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να «αποκτήσουν κλίμακα και ταχύτητα».

«Είμαστε σε επιχειρήσεις όπου η κλίμακα έχει σημασία, όπου οι τεχνολογίες κινούνται πολύ γρήγορα [και] πρέπει να επενδύσετε», δήλωσε ο Faury.

Στον τομέα του διαστήματος, είπε, η Ευρώπη βρίσκεται σε μια «κρίσιμη στιγμή» όπου «πρέπει να λειτουργήσουμε σε κλίμακα και αυτό συνεπάγεται τη δημιουργία ενοποιήσεων που θα μπορούσαν να φαίνονται … λίγο μονοπωλιακές στην Ευρώπη, αλλά όταν κοιτάτε τον κόσμο, εξακολουθούν να είναι μικροί παίκτες σε σύγκριση με τους γίγαντες που βλέπουμε στις ΗΠΑ και στην Κίνα».

Ελπίζει ότι οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές θα υιοθετήσουν μια πιο χαλαρή στάση απέναντι στην ενοποίηση του χώρου σε σχέση με το παρελθόν.

Η Airbus θα ήταν ευτυχής αν οι συνομιλίες οδηγούσαν σε μια πανευρωπαϊκή επιχείρηση όπως η εταιρεία πυραύλων MBDA. Η επιτυχημένη διασυνοριακή κατασκευή και το ήθος της MBDA με τη μία εταιρεία έχουν θεωρηθεί ως πρότυπο για το είδος της συνεργασίας της αμυντικής βιομηχανίας που χρειάζεται η Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τόσο η Airbus όσο και η Thales δέχονται πιέσεις για να περιορίσουν τις απώλειες στις αντίστοιχες διαστημικές επιχειρήσεις τους. Τα σχόλια του Faury ήρθαν καθώς η διαστημική μονάδα της Airbus ανέλαβε περαιτέρω επιβάρυνση ύψους 300 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο μετά την ολοκλήρωση μιας «σε βάθος τεχνικής αναθεώρησης των διαστημικών προγραμμάτων της», με αποτέλεσμα η συνολική επιβάρυνση για το 2024 να ανέλθει σε 1,3 δισ. ευρώ για τον τομέα.

Ο ευρωπαϊκός όμιλος ανακοίνωσε προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη ύψους 5,35 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους, ελαφρώς πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών συναίνεσης, αλλά κάτω από τα 5,84 δισ. ευρώ του 2023. Τα έσοδα για το έτος αυξήθηκαν κατά 6% στα 69,2 δισ. ευρώ.

Η Airbus έχει εδραιώσει τη θέση της ως η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών στον κόσμο έναντι της αμερικανικής ανταγωνίστριας Boeing τα τελευταία χρόνια, αλλά τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού σε ολόκληρη τη βιομηχανία συνέχισαν να παρεμποδίζουν την παραγωγή.

Ο όμιλος έθεσε έναν ελαφρώς υψηλότερο στόχο παράδοσης αεροσκαφών για το 2025. Είπε ότι θα παραδώσει 820 εμπορικά αεροσκάφη το 2025, μια αύξηση 7%, αλλά κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών. Η εταιρεία παρέδωσε 766 αεροσκάφη το 2024 μετά από ένα σπριντ στο τέλος του έτους για να επιτύχει τον στόχο παράδοσης, παραδίδοντας 123 μόνο τον Δεκέμβριο.

Ο όμιλος αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στις παραδόσεις νέων κινητήρων και εσωτερικών χώρων καμπίνας, όπως τα καθίσματα. Οι παραδόσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, δήλωσε ο Faury, θα είναι χαμηλότερες από την ίδια περίοδο πέρυσι, εν μέρει λόγω καθυστερήσεων στους κινητήρες για τα αεροσκάφη ενός διαδρόμου, κυρίως από την CFM International.

Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν κατά 3% στις πρώτες συναλλαγές, αλλά ανέκτησαν μέρος των απωλειών και διαπραγματεύονται στα 167 ευρώ, με πτώση 1% το πρωί.

Η εταιρεία δήλωσε την Πέμπτη ότι εξακολουθεί να στοχεύει σε μηνιαίο ρυθμό παραγωγής 75 αεροσκαφών στενής ατράκτου της οικογένειας A320 με τις καλύτερες πωλήσεις μέχρι το 2027.

Ωστόσο, «συγκεκριμένες προκλήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού», κυρίως από καθυστερήσεις στον αμερικανικό προμηθευτή Spirit AeroSystems, ασκούν πίεση στην παραγωγή των αεροσκαφών ευρείας ατράκτου A350 και του A220, ανέφερε.

Η Spirit βρίσκεται σε διαδικασία διάλυσης στο πλαίσιο της εξαγοράς της από την Boeing. Η Airbus αναμένεται να αναλάβει δύο από τα εργοστάσια της Spirit, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών που σχετίζονται με την Airbus στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου κατασκευάζονται φτερά για τα αεροσκάφη A220. Η Airbus δήλωσε ότι αναμένει την ολοκλήρωση της συμφωνίας μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους.

Ξεχωριστά, η εταιρεία κατέγραψε επίσης πρόσθετη επιβάρυνση ύψους 121 εκατ. ευρώ έναντι του στρατιωτικού μεταφορικού αεροσκάφους A400M. Η Airbus προειδοποίησε ότι υπό το πρίσμα των «αβεβαιοτήτων» σχετικά με το επίπεδο των παραγγελιών, «αξιολογεί τις πιθανές επιπτώσεις στις κατασκευαστικές δραστηριότητες του προγράμματος». Η εταιρεία έχει 48 αεροσκάφη στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο των παραγγελιών της και στοχεύει σε εξαγωγικούς πελάτες για να εξασφαλίσει περισσότερα.

Για το 2025, η Airbus προέβλεψε ότι τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη θα αυξηθούν σε περίπου 7 δισ. ευρώ, εξαιρουμένων τυχόν επιπτώσεων από τους εμπορικούς δασμούς, αλλά συμπεριλαμβανομένης της απορρόφησης των εργοστασίων Spirit. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές πριν από τη χρηματοδότηση των πελατών – μια στενά παρακολουθούμενη μέτρηση – προβλέπεται να διαμορφωθούν σε περίπου 4,5 δισ. ευρώ.

Sylvia Pfeifer in London και William Sandlund, Financial Times

Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο