Η Exclusive-Nornickel σε συνομιλίες με την China Copper

Η Exclusive-Nornickel σε συνομιλίες με την China Copper για να μεταφέρει το εργοστάσιο τήξης στην Κίνα, λένε πηγές.
Η Nornickel βρίσκεται σε συνομιλίες με την China Copper για να σχηματίσουν μια κοινοπραξία που θα επιτρέψει στον ρωσικό μεταλλευτικό γίγαντα να μεταφέρει ολόκληρη τη βάση τήξης χαλκού στην Κίνα, δήλωσαν τέσσερις πηγές με γνώση του θέματος στο Reuters.
Εάν η κίνηση προχωρήσει, θα σηματοδοτήσει την πρώτη εκρίζωση ενός εγχώριου εργοστασίου από τότε που οι ΗΠΑ και η Βρετανία απαγόρευσαν στα χρηματιστήρια μετάλλων να δέχονται νέο αλουμίνιο, χαλκό και νικέλιο που παράγονται από τη Ρωσία.
Σημαίνει επίσης ότι ο χαλκός της Nornickel θα παράγεται εντός της χώρας όπου καταναλώνεται περισσότερο. Το λογότυπο του ανθρακωρύχου Nornickel της Ρωσίας εμφανίζεται σε έναν πίνακα στο SPIEF 2017 στην Αγία Πετρούπολη· Reuters
Η Nornickel δήλωσε τον Απρίλιο ότι σχεδίαζε να κλείσει τις εγκαταστάσεις της στην Αρκτική και να κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο στην Κίνα με έναν ανώνυμο εταίρο.
Στελέχη της China Copper, που ανήκει στον μεγαλύτερο παραγωγό αλουμινίου στον κόσμο Chinalco, πέταξαν στη Μόσχα τον Ιούνιο για να συζητήσουν μια πιθανή κοινοπραξία, δήλωσε μία από τις πηγές, προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες της δομής και της επένδυσης είναι ακόμη υπό συζήτηση.
Η Nornickel αρνήθηκε να σχολιάσει. Η Chinalco και η China Copper δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφώνου.
Nornickel
Οι τοποθεσίες που εξετάζονται στην Κίνα περιλαμβάνουν το Fangchenggang και το Qinzhou στην περιοχή Guangxi, ανέφεραν οι δύο πηγές, με μια άλλη πηγή να λέει ότι το Qingdao στην επαρχία Shandong ήταν επίσης δυνατό.
Η απόφαση για μια κοινοπραξία θα ληφθεί τους επόμενους μήνες, δήλωσε μια πέμπτη πηγή, προσθέτοντας ότι η κινεζική παραγωγή της Nornickel είναι πιθανό να καταναλωθεί στην εγχώρια αγορά.
Η νέα εγκατάσταση θα έχει την ικανότητα να παράγει 450. 000 τόνους χαλκού ετησίως, ανέφεραν δύο από τις πηγές, που ανέρχονται σε περίπου το 2% των παγκόσμιων εξορυσσόμενων προμηθειών που υπολογίζονται σε περίπου 22 εκατομμύρια μετρικούς τόνους φέτος.
Η Nornickel, η οποία σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της παρήγαγε 425. 400 τόνους εξευγενισμένου χαλκού πέρυσι, επεξεργάστηκε όλα τα συμπυκνώματά της το 2023 στο εργοστάσιο της Αρκτικής, τη μοναδική της λειτουργία που παράγει τελικό χαλκό κατάλληλο για παράδοση σε χρηματιστήρια.
Το σχέδιο μετεγκατάστασής της ήρθε λίγο αφότου το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, το μεγαλύτερο και παλαιότερο φόρουμ μετάλλων στον κόσμο, ανακοίνωσε νέους περιορισμούς στις πωλήσεις των προϊόντων της τον Απρίλιο.
Η Nornickel και το μέταλλό της δεν υπόκεινται σε αμερικανικές ή ευρωπαϊκές κυρώσεις, αλλά πολλοί δυτικοί καταναλωτές δεν θα αγοράζουν πλέον μέταλλα ρωσικής προέλευσης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Μεγάλο μέρος του μετάλλου της εταιρείας είχε αποθηκευτεί στο LME, με περισσότερο από το 40% του αποθηκευμένου στο LME αποθέματος χαλκού να παράγεται στη Ρωσία από τα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, η αποθήκευση LME δεν είναι πλέον διαθέσιμη για ρωσικό χαλκό που παράγεται μετά τις 13 Απριλίου. Η China Copper είναι η μόνη εταιρεία που ενδιαφέρεται να σχηματίσει κοινοπραξία με τη Nornickel μέχρι στιγμής, ανέφεραν οι πηγές, καθώς η μητρική της Chinalco διοικείται άμεσα από την κεντρική κυβέρνηση της Κίνας
και είναι εξουσιοδοτημένη να λαμβάνει βασικές αποφάσεις που αφορούν ξένα μέρη.
Η Nornickel προσέγγισε άλλους κινέζους κρατικούς παραγωγούς χαλκού, αλλά πολλοί βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα των επαρχιακών κυβερνήσεων και θεωρούν τη συνεργασία με μια ξένη εταιρεία επικίνδυνη χωρίς τις ευλογίες της κεντρικής κυβέρνησης.
Η εταιρεία ανέφερε στη δήλωσή της τον Απρίλιο ότι το εργοστάσιο θα πρέπει να κατασκευαστεί μέχρι τα μέσα του 2027 και θα προμηθεύεται από τη Nornickel με περίπου 2 εκατομμύρια τόνους συμπυκνώματος χαλκού ετησίως.
Πέρυσι, η Κίνα κατανάλωσε περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής χαλκού, που χρησιμοποιείται στις βιομηχανίες ενέργειας και κατασκευών.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τατιανή Σάγιεχ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο