Η Fed πρέπει να πατήσει “pause” στις μειώσεις επιτοκίων

Το άρθρο υπογράφει η συντακτική ομάδα του Bloomberg

Οι επενδυτές βλέπουν τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό ως ένα “πράσινο φως” για μια νέα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Ωστόσο, στη συνεδρίαση τους αυτή την εβδομάδα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα ήταν σοφό να μειώσουν ταχύτητα. Είναι πιθανό να χρειαστούν περαιτέρω περικοπές το 2025, αλλά προς το παρόν, μια “παύση” έχει περισσότερο νόημα.

  • Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,7% τον Νοέμβριο, από 2,6% τον Οκτώβριο. Εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός (CPI – Consumer Price Index) διαμορφώθηκε στο 3,3% για τέταρτο συνεχή μήνα.

Οι αγορές υποδέχθηκαν τα στοιχεία αυτά αναγνωρίζοντας ότι είναι σε μεγάλο βαθμό εναρμονισμένα με τις προσδοκίες – και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε ανάγκη να προσαρμόσουν τις προβλέψεις τους για νέα μείωση των επιτοκίων.

  • Ωστόσο, αυτό αποτελεί λάθος κριτήριο. Το ερώτημα δεν είναι αν οι πρόσφατες μετρήσεις προκάλεσαν δυσάρεστη έκπληξη, αλλά αν τελικά ο πληθωρισμός βρίσκεται σε τροχιά προσέγγισης του στόχου του 2%.

πληθωρισμόΑυτή τη στιγμή, δεν είναι τόσο ξεκάθαρο. Ενδέχεται η μείωση του δομικού πληθωρισμού, από την κορύφωσή του στο περίπου 7% το 2022, να έχει φρενάρει, με τις τιμές να εξακολουθούν να αυξάνονται κάπως ταχύτερα από τον στόχο της Fed. Σίγουρα, θα υπάρξουν πιέσεις και προς τις δύο κατευθύνσεις τους επόμενους μήνες.

  • Να σημειωθεί ότι η Fed εστιάζει κυρίως στον δείκτη τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης (PCE – Personal consumption expenditures) και όχι τον CPI. Ο PCE κινείται πιο κοντά στον στόχο του 2% – επειδή δίνει μικρότερη βαρύτητα στο κόστος στέγασης, ενώ η αύξηση των ενοικίων ήταν ο κύριος παράγοντας που κράτησε τον CPI σε υψηλά επίπεδα. Με το κόστος στέγασης να έχει επιβραδυνθεί τον τελευταίο καιρό, μπορεί να μειωθεί η απόσταση μεταξύ των δύο μετρήσεων.

Από την άλλη, η προσφορά στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι περιορισμένη. Η ανεργία είναι χαμηλή σχέση τον ιστορικό μέσο όρο και, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι πραγματικές ωριαίες αποδοχές είναι κατά 1,3% υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

  • Στην κατηγορία των μεταφορών, ο δείκτης τιμών είναι αυξημένος, το ίδιο και οι τιμές των αυτοκινήτων. Οι τιμές των υπηρεσιών, εξαιρουμένων των κατηγοριών της στέγασης και της ενέργειας, αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Νοέμβριο – και πάλι ταχύτερα από τον στόχο.

Συνολικά, οι αριθμοί αυτοί δεν υποδηλώνουν ακόμη ότι το τρέχον επιτόκιο είναι αδικαιολόγητα περιοριστικό. Και, όσο και αν δεν επιθυμούν να συζητήσουν το θέμα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed γνωρίζουν ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προτείνει σημαντικούς νέους δασμούς και μειώσεις φόρων, παρεμβάσεις που θα ωθήσουν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα.

Η Fed περιπλέκει από μόνη της τα πράγματα με τον τρόπο που επιλέγει να μιλά στους επενδυτές. Προτιμά τόσο το “μελλοντικό guidance” όσο και το “data dependence”, την εξάρτηση από τα στοιχεία. Η πρώτη προσέγγιση υπογραμμίζει τη σημασία των σταθερών προσδοκιών για τη νομισματική πολιτική:

  • Η κεντρική τράπεζα εξηγεί τον τρόπο σκέψης της, ώστε οι αλλαγές στα επιτόκια να τιμολογούνται εκ των προτέρων και να μην προκαλούν σοκ.
  • Ακολούθως, δημοσιεύει περιοδικές “προοπτικές” (και όχι “προβλέψεις”, επιμένει) για το πού πιστεύουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ότι θα έπρεπε να βρίσκονται τα επιτόκια τους επόμενους μήνες.
  • Το “data dependence”, αντίθετα, δίνει έμφαση στην αβεβαιότητα: Τα μελλοντικά επιτόκια εξαρτώνται από τις προβλέψεις του πληθωρισμού, ο οποίος αυξομειώνεται και η μόνη σταθερά είναι ο στόχος του 2%.

Η Fed μετατοπίζει το βλέμμα της κατά διαστήματα, αλλά γενικά προσπαθεί να συνδυάσει και τις δυο αυτές προσεγγίσεις, εξάγοντας τα πλεονεκτήματα της καθεμίας – σταθερές προσδοκίες για τα επιτόκια σε συνδυασμό με μια προσεκτική παρακολούθηση των μεταβαλλόμενων στοιχείων για τις τιμές.

  • Όταν όμως αυτά τα δύο έρχονται σε αντίθεση, καλείται να επιλέξει. Αυτή η εβδομάδα θα ήταν μια καλή στιγμή για να υπενθυμίσουμε στους επενδυτές ότι το “Let the data decide” (Αφήστε τα στοιχεία να αποφασίσουν) προηγείται.

Απόδοση – Επιμέλεια: Λυδία Ρουμποπούλου

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο