Η Fintech Klarna υποβάλλει αίτηση για IPO στις ΗΠΑ

Η σουηδική πρωτοπόρος εταιρεία buy now, pay later υποβάλλει έγγραφα για την ευρέως αναμενόμενη εισαγωγή στο χρηματιστήριο

Richard Milne, Financial Times

Η Klarna ξεκίνησε την πολυαναμενόμενη εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, αφού η σουηδική πρωτοπόρος εταιρεία buy now, pay later δήλωσε ότι κατέθεσε έγγραφα αρχικής δημόσιας προσφοράς στις ΗΠΑ. Η fintech δήλωσε την Τετάρτη ότι είχε «εμπιστευτικά υποβάλει» σχέδιο δήλωσης καταχώρισης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Η αρχική δημόσια προσφορά, η οποία θα μπορούσε να αποτιμήσει την Klarna μεταξύ 15 και 20 δισ. δολαρίων, θα πραγματοποιηθεί μετά την εξέταση από την SEC και το χρονοδιάγραμμα θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς, πρόσθεσε η εταιρεία. Η Klarna δήλωσε ότι το εύρος τιμών και ο αριθμός των μετοχών που θα προσφερθούν στην ΑΜΚ δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

Η Klarna βρίσκεται σε ένα ταξίδι του οδοστρωτήρα από τότε που αποτιμήθηκε στα 46 δισ. δολάρια σε μια συμφωνία του 2021, η οποία την κατέστησε την πιο πολύτιμη νεοφυή επιχείρηση της Ευρώπης. Στη συνέχεια αποτιμήθηκε στα 6,7 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια του τελευταίου επίσημου γύρου άντλησης κεφαλαίων το 2022, καθώς οι επενδυτές επαναξιολόγησαν απότομα τις εταιρείες fintech ως απάντηση στην αύξηση των επιτοκίων. Έχει επίσης υποφέρει από ένα βαθύ ρήγμα διακυβέρνησης μεταξύ δύο από τους συνιδρυτές της – του διευθύνοντος συμβούλου Sebastian Siemiatkowski και του τρίτου μεγαλύτερου μετόχου της Victor Jacobsson – το οποίο κορυφώθηκε τον περασμένο μήνα με την εκδίωξη του εκπροσώπου του τελευταίου από το διοικητικό συμβούλιο της Klarna.

Η διαμάχη αποκάλυψε εντάσεις γύρω από τη χρήση οχημάτων ειδικού σκοπού από τον Jacobsson και τον σύμμαχό του για την αγορά μετοχών της εταιρείας στη δευτερογενή αγορά και την εναντίωση στην ηγεσία της. Η Siemiatkowski δήλωσε στους Financial Times πριν από περισσότερο από ένα χρόνο ότι ήταν έτοιμη για δημόσια εγγραφή όταν οι συνθήκες της αγοράς το επέτρεπαν.

Αν και αναμενόταν ευρέως, η επιλογή των ΗΠΑ από την Klarna για την IPO της αποτελεί πλήγμα για τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές και ακολουθεί μια παρόμοια απόφαση της συμπατριώτισσας Spotify να επιλέξει τη Νέα Υόρκη για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο το 2018. Η fintech έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην επέκταση στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, γεγονός που έχει επιβαρύνει τα κέρδη της. Έχει αυξήσει τις συνεργασίες της με εμπόρους στις ΗΠΑ, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον ανταγωνιστή της Affirm buy-now, pay later, και έχει συνάψει συμφωνία για την εκχώρηση δανείων αξίας 30 δισ. λιρών από το Ηνωμένο Βασίλειο στο hedge fund Elliott για να ενισχύσει το κεφάλαιό της.

Η Klarna έχει μειώσει τις ζημίες της κατά το τελευταίο έτος και φαίνεται ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιστρέψει στην ετήσια κερδοφορία. Ο Siemiatkowski έχει διαφημίσει τα οφέλη της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης για τη μείωση του κόστους, υποσχόμενος να μειώσει σχεδόν στο μισό το εργατικό δυναμικό της χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για την εξυπηρέτηση πελατών και το μάρκετινγκ.

Επίσης, εφάρμοσε πάγωμα προσλήψεων εργαζομένων εκτός από τους μηχανικούς. Η δημόσια εγγραφή της Klarna είναι πιθανό να προκαλέσει περαιτέρω έλεγχο του αμφιλεγόμενου τομέα «αγοράζω τώρα, πληρώνω αργότερα». Ο Siemiatkowski την έχει παρουσιάσει ως μια επιχείρηση που προσφέρει στους πελάτες πολύ χαμηλότερες χρεώσεις από τις πιστωτικές κάρτες, αλλά ομάδες καταναλωτών και φιλανθρωπικές οργανώσεις έχουν επικρίνει τον τομέα ότι ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναλάβουν επιπλέον χρέη που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά.

Η κυβέρνηση των Εργατικών του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησε τον περασμένο μήνα σχέδια για τη ρύθμιση του τομέα ως καταναλωτικής πίστης, ενώ το Γραφείο Οικονομικής Προστασίας Καταναλωτών των ΗΠΑ δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι η BNPL θα πρέπει να ρυθμίζεται όπως οι πιστωτικές κάρτες.

 

Τ.Σ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο