Η Fitch μείωσε τις προοπτικές της Κίνας

Fitch

Fitch

Ο οίκος Fitch μείωσε την Τετάρτη τις προοπτικές της κρατικής πιστοληπτικής ικανότητας της Κίνας σε αρνητικές, επικαλούμενος κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά, καθώς η οικονομία αντιμετωπίζει αυξανόμενη αβεβαιότητα κατά τη μετάβασή της σε νέα μοντέλα ανάπτυξης.

Η υποβάθμιση των προοπτικών ακολουθεί μια παρόμοια κίνηση από τον οίκο Moody’s (NYSE:MCO) τον Δεκέμβριο και έρχεται καθώς το Πεκίνο εντείνει τις προσπάθειές του να δώσει ώθηση στην αδύναμη ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου μετά το COVID με δημοσιονομική και νομισματική στήριξη.

“Η αναθεώρηση των προοπτικών της Fitch αντικατοπτρίζει την πιο δύσκολη κατάσταση στα δημόσια οικονομικά της Κίνας όσον αφορά το διπλό πρόβλημα της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και του μεγαλύτερου χρέους”, δήλωσε ο Gary Ng, ανώτερος οικονομολόγος της Natixis Asia-Pacific.

“Αυτό δεν σημαίνει ότι η Κίνα θα χρεοκοπήσει σύντομα, αλλά είναι πιθανό να δούμε πιστωτική πόλωση σε ορισμένα LGFVs (οχήματα χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης), ειδικά καθώς οι επαρχιακές κυβερνήσεις βλέπουν ασθενέστερη δημοσιονομική υγεία”.

Η Fitch αναμένει ότι το χρέος της κεντρικής και τοπικής κυβέρνησης της Κίνας θα αυξηθεί στο 61,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το 2024 από 56,1% το 2023 – μια σαφής επιδείνωση από 38,5% το 2019.

Η παρατεταμένη ύφεση της αγοράς ακινήτων έχει επιβαρύνει σημαντικά τις υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις, καθώς τα έσοδά τους από την ανάπτυξη γης έπεσαν, καθιστώντας τα επίπεδα χρέους σε πολλές πόλεις μη βιώσιμα.

Ταυτόχρονα, ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης της Κίνας – το οποίο καλύπτει τις υποδομές και άλλες επίσημες δημοσιονομικές δραστηριότητες εκτός του γενικού προϋπολογισμού – θα αυξηθεί στο 7,1% του ΑΕΠ το 2024 από 5,8% το 2023, το υψηλότερο από το 8,6% το 2020, όταν οι αυστηροί περιορισμοί της COVID του Πεκίνου επιβάρυναν σημαντικά την οικονομία.

Ενώ μείωσε τις αξιολογήσεις σε αρνητικές προοπτικές από “σταθερές”, υποδεικνύοντας ότι μεσοπρόθεσμα είναι πιθανή μια υποβάθμιση, ο Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση αθέτησης του εκδότη της Κίνας στο “Α+”, την τρίτη υψηλότερη κατηγορία.

Η S&P, ο άλλος μεγάλος παγκόσμιος οίκος αξιολόγησης, αξιολογεί επίσης την Κίνα με Α+, το ισοδύναμο της τρέχουσας αξιολόγησης Α1 της Moody.

Η Fitch προέβλεψε ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα επιβραδυνθεί στο 4,5% το 2024 από 5,2% πέρυσι, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα αυξηθεί κατά 4,6% φέτος.

Η προειδοποίηση για τις αξιολογήσεις έρχεται παρά τις δειλές ενδείξεις ότι η οικονομία της Κίνας βρίσκει τα πατήματά της.

Η εργοστασιακή παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις ξεπέρασαν τις προβλέψεις τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, μετά τους καλύτερους από το αναμενόμενο δείκτες εξαγωγών και πληθωρισμού των καταναλωτών.

Αυτά τα στοιχεία έχουν ενισχύσει τις ελπίδες του Πεκίνου ότι μπορεί να επιτύχει αυτό που οι αναλυτές έχουν περιγράψει ως φιλόδοξο στόχο αύξησης του ΑΕΠ κατά περίπου 5,0% για το 2024.

“Η αναθεώρηση των προοπτικών αντανακλά τους αυξανόμενους κινδύνους για τις προοπτικές των δημόσιων οικονομικών της Κίνας, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει πιο αβέβαιες οικονομικές προοπτικές εν μέσω της μετάβασης από την ανάπτυξη που βασίζεται στην ιδιοκτησία σε αυτό που η κυβέρνηση θεωρεί ως ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης”, δήλωσε η Fitch.

“Τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και η αύξηση του δημόσιου χρέους τα τελευταία χρόνια έχουν διαβρώσει τα δημοσιονομικά αποθέματα από την άποψη των αξιολογήσεων”, ανέφερε. “Οι κίνδυνοι ενδεχόμενης υποχρέωσης μπορεί επίσης να αυξάνονται, καθώς η χαμηλότερη ονομαστική ανάπτυξη επιδεινώνει τις προκλήσεις για τη διαχείριση της υψηλής μόχλευσης σε ολόκληρη την οικονομία. “

Η Κίνα σχεδιάζει δημοσιονομικό έλλειμμα 3% της οικονομικής παραγωγής, από αναθεωρημένο 3,8% πέρυσι. Το σημαντικότερο είναι ότι σχεδιάζει να εκδώσει 1 τρισεκατομμύριο γουάν (138,30 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ειδικά υπερμακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό.

Η ειδική ποσόστωση έκδοσης ομολόγων για τις τοπικές κυβερνήσεις ορίστηκε στα 3,9 τρισεκατομμύρια γιουάν, έναντι 3,8 τρισεκατομμυρίων γιουάν το 2023.

Ο συνολικός λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Κίνας σκαρφάλωσε σε νέο ρεκόρ 287,8% το 2023, 13,5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Ιδρύματος Χρηματοδότησης και Ανάπτυξης (FIND) τον Ιανουάριο.

Ανησυχία για τα θεμελιωδη

Η σχεδιαζόμενη έκδοση κρατικών ομολόγων σηματοδοτεί την προθυμία του Πεκίνου να επωμιστεί μεγαλύτερο μερίδιο του βάρους της επίτευξης των αναπτυξιακών στόχων, καθώς οι τοπικές κυβερνήσεις αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τα βραδύτερα φορολογικά έσοδα και τις μειωμένες πωλήσεις γης.

“Η αναθεώρηση της Fitch αντανακλά τη θεμελιώδη ανησυχία για τη δημοσιονομική υγεία της Κίνας και την ικανότητά της να προωθήσει την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα”, δήλωσε ο Dan Wang, επικεφαλής οικονομολόγος της Hang Seng Bank China.

“Με την υστέρηση των ιδιωτικών επενδύσεων, η κρατική χρηματοδότηση έχει γίνει ακόμη πιο σημαντική για την προώθηση της ανάπτυξης, είτε όσον αφορά τις δαπάνες για υποδομές είτε τα κονδύλια καθοδήγησης της τοπικής αυτοδιοίκησης για τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας”

Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας δήλωσε μετά την ανακοίνωση ότι λυπάται για την απόφαση της Fitch για την αξιολόγηση, υποσχόμενο να λάβει μέτρα για την πρόληψη και την επίλυση των κινδύνων από το χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης.

“Μακροπρόθεσμα, η διατήρηση ενός μετριοπαθούς μεγέθους ελλείμματος και η καλή χρήση των πολύτιμων κεφαλαίων του χρέους είναι επωφελής για την επέκταση της εγχώριας ζήτησης, τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και τελικά τη διατήρηση της καλής κρατικής πιστοληπτικής ικανότητας”, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Τον Δεκέμβριο, ο οίκος Moody’s προειδοποίησε για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κίνας, επικαλούμενος το κόστος διάσωσης των τοπικών κυβερνήσεων και των κρατικών επιχειρήσεων και τον έλεγχο της κρίσης ακινήτων.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο