Η G7 ετοιμάζεται για κυρώσεις στις εξαγωγές ρωσικών πολύτιμων λίθων

G7

Ο παγκόσμιος τομέας των διαμαντιών προσπαθεί να προλάβει την επερχόμενη απαγόρευση της G7 για τους ρωσικούς πολύτιμους λίθους, με τους καταναλωτές και τους παραγωγούς να παλεύουν να διαχειριστούν όλο και πιο πολύπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού σε ένα περιβάλλον υποτονικής ζήτησης.

Με τις άμεσες πωλήσεις ρωσικών πολύτιμων λίθων να έχουν ήδη συντριβεί από τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της κρατικής ρωσικής εταιρείας εξόρυξης διαμαντιών Alrosa, η G7 βρίσκεται τώρα στη διαδικασία επεξεργασίας των λεπτομερειών μιας περαιτέρω απαγόρευσης των έμμεσων πωλήσεων στις χώρες μέλη της, η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Αλλά ακόμη και πριν τεθεί σε ισχύ, οι παραγωγοί λένε ότι οι δυτικοί πελάτες έχουν αποφύγει τους πολύτιμους λίθους από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο παραγωγό ακατέργαστων διαμαντιών στον κόσμο βάσει όγκου με 30% της αγοράς.

Η Tiffany, μέλος του γαλλικού ομίλου πολυτελείας LVMH, δήλωσε τον περασμένο Μάρτιο ότι σταμάτησε να προμηθεύεται ακατέργαστα διαμάντια από τη Ρωσία.

Οι ετικέτες του ελβετικού ομίλου πολυτελείας Richemont, συμπεριλαμβανομένης της Van Cleef & Arpels, προχώρησαν περαιτέρω, στέλνοντας στελέχη να επισκεφθούν προμηθευτές στην Ινδία και προσλαμβάνοντας εξωτερικό ελεγκτή για να εξετάσει τη ροή πολύτιμων λίθων στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Η προτεινόμενη απαγόρευση της G7 ενέχει πλέον τον κίνδυνο να περιπλέξει περαιτέρω τις αλυσίδες εφοδιασμού, σε μια στιγμή που η ζήτηση βρίσκεται ήδη υπό μεγάλη πίεση.

Με διάφορες προτάσεις υπό εξέταση, ο κλάδος συζητά επί του παρόντος πώς θα πρέπει να ελέγχεται η χώρα προέλευσης ενός διαμαντιού, πού θα πρέπει να γίνεται αυτό και ποια μεγέθη λίθων, ακατέργαστων ή γυαλισμένων, θα πρέπει να αποτελούν μέρος του κανόνα.

“Όλα έχουν να κάνουν με το εύρος και τις περιπλοκές της αλυσίδας εφοδιασμού που το καθιστούν τεχνικά δύσκολο”, δήλωσε ο αναλυτής διαμαντιών Paul Zimnisky.

“Το εμπόριο διαμαντιών εκτείνεται σε πολλές χώρες, με πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς, θρησκείες και επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης”

Η ζήτηση για διαμαντένια κοσμήματα υποφέρει ήδη στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται το 55% της παγκόσμιας ζήτησης, λόγω των υψηλών επιτοκίων, της υποτονικής ανάκαμψης μετά την πανδημία στην Κίνα και του ανταγωνισμού από τα διαμάντια που παράγονται σε εργαστήρια.

Η Ινδία, η οποία κόβει και γυαλίζει το 90% των ακατέργαστων διαμαντιών στον κόσμο, ζήτησε τον περασμένο μήνα από τους παγκόσμιους ανθρακωρύχους να σταματήσουν να πωλούν ακατέργαστους πολύτιμους λίθους για δύο μήνες προκειμένου να διαχειριστούν τα συσσωρευμένα αποθέματα. Αυτό σημαίνει ότι τα αποθέματα των εταιρειών εξόρυξης διαμαντιών θα αυξηθούν.

“Κάποια στιγμή αυτά τα αποθέματα θα πρέπει να βγουν στην αγορά”, δήλωσε ο Richard Chetwode, σύμβουλος της βιομηχανίας διαμαντιών.

Η De Beers, ο μεγαλύτερος παραγωγός ακατέργαστων διαμαντιών στον κόσμο βάσει αξίας, δήλωσε σε πρόσφατη έκθεσή της ότι, ενώ η παγκόσμια ζήτηση για κοσμήματα διαμαντιών θα διατηρηθεί πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα το 2023, το οικονομικό τοπίο είναι δύσκολο.

“Ο αυξημένος πληθωρισμός και τα υψηλότερα επιτόκια συνεχίζουν να επηρεάζουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις διακριτικές δαπάνες σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες χώρες που καταναλώνουν διαμάντια, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ευρώπης”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Richard Chetwode, “το λιανικό εμπόριο στην Κίνα έχει πληγεί άσχημα και οι λιανοπωλητές στις ΗΠΑ είναι ήδη γεμάτοι με προϊόντα ενόψει της χριστουγεννιάτικης περιόδου”.

“Δεν υπάρχουν κυριολεκτικά αγοραστές” ακατέργαστων διαμαντιών τώρα, είπε.

Πηγή: investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο