Η Γαλλία αποσύρει το αίτημα της ΕΕ να αγοράσει το αμυντικό ταμείο των Βρυξελλών

Τα κίνητρα που προωθούν τη «στρατηγική αυτονομία» της ευρωπαϊκής βιομηχανίας όπλων θα είναι ανοικτά σε εταιρείες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου

Η Γαλλία άφησε την αντίθεσή της στην πρόσβαση εταιρειών εκτός ΕΕ σε χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ οικονομικά κίνητρα για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, καθώς οι Βρυξέλλες πιέζουν για την ανάπτυξη μιας ισχυρότερης εγχώριας βιομηχανίας όπλων που θα εξαρτάται λιγότερο από τις ΗΠΑ. Γάλλοι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε μια πρόταση που θα επέτρεπε έως και το 35% των χρηματικών κινήτρων που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ να δαπανώνται για αμυντικά προϊόντα από χώρες εκτός του μπλοκ των 27 μελών, σύμφωνα με πέντε άτομα που ενημερώθηκαν για τις τεχνικές συζητήσεις της περασμένης εβδομάδας.

Αυτό ακολουθεί περίπου ένα χρόνο αντιδράσεων από το Παρίσι για να επιτραπεί σε αμυντικές εταιρείες από χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και η Τουρκία να συμμετάσχουν στο προτεινόμενο από την ΕΕ Ευρωπαϊκό Σχέδιο Επενδύσεων στην Άμυνα (EDIP), με το σκεπτικό ότι θα πρέπει να προωθούνται μόνο εγχώριες εταιρείες εν μέσω της ώθησης για ευρωπαϊκή «στρατηγική αυτονομία».

Όμως η θέση αυτή είχε αλλάξει αυτόν τον μήνα, δήλωσαν δύο από τους αξιωματούχους, προσθέτοντας ότι θα ήταν δύσκολο για την ΕΕ να πιέσει ταυτόχρονα τον επερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να μην μειώσει τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ευρώπη, αποκλείοντας ταυτόχρονα αμερικανικές εταιρείες από τις προσπάθειες για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. «Όλοι σκέφτονται λίγο πιο έξυπνα μετά [τις αμερικανικές εκλογές]», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Χώρες όπως η Σουηδία που έχουν ισχυρούς δεσμούς με την αμυντική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν αντιταχθεί στην προηγούμενη θέση της Γαλλίας, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να αποκλείσει τους αμυντικούς εργολάβους τους που έχουν Βρετανούς μετόχους ή βασίζονται σε εξαρτήματα που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η πρόταση 65/35 καταρτίστηκε από την ουγγρική εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ και περιελάμβανε εισηγήσεις από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, δήλωσαν τρεις από τους αξιωματούχους.

Οι διαπραγματεύσεις για την πρόταση θα διεξαχθούν τις επόμενες εβδομάδες και θα μπορούσε να αλλάξει πριν παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο στις αρχές του 2025, πρόσθεσαν. Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης ρήτρα που απαγορεύει τη συμμετοχή χωρών που θεωρείται ότι «αντιβαίνουν» στην ασφάλεια του μπλοκ και στην αρχή των «καλών σχέσεων». Η Γαλλία θεώρησε την πρόταση ως «μια καλή βάση» για συμβιβασμό, δήλωσε άλλος από τους αξιωματούχους.

Η γαλλική αντιπροσωπεία στην ΕΕ αρνήθηκε να σχολιάσει. Το EDIP, το οποίο προτάθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Φεβρουάριο και πρέπει να συμφωνηθεί τόσο από τις 27 πρωτεύουσες της ΕΕ όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να τεθεί σε ισχύ, θα αντλούσε μετρητά στην κοινή παραγωγή και προμήθεια ευρωπαϊκών όπλων. Η πρωτοβουλία επιδιώκει να τονώσει τις επενδύσεις στην υποχρηματοδοτούμενη βιομηχανία όπλων της ηπείρου και να ενθαρρύνει τις πρωτεύουσες να αγοράζουν όπλα από κοινού, για να προωθήσουν τη διαλειτουργικότητα και να μειώσουν τις τιμές.

Οι στόχοι της EDIP περιλαμβάνουν την αύξηση της «διαθεσιμότητας και της προσφοράς» βασικών αμυντικών προϊόντων και την «αντιμετώπιση των σημείων συμφόρησης σε κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού» που υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία όπλων, και τη συμμετοχή των ουκρανών κατασκευαστών. Για το έργο προβλέπεται μόνο 1,5 δισ. ευρώ από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό της ΕΕ έως το 2027, αλλά πολλές πρωτεύουσες πιέζουν ώστε να αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον.

Αξιωματούχοι λένε επίσης ότι οι κανόνες δαπανών του θα αποτελέσουν πιθανότατα ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο για παρόμοιες αμυντικές πρωτοβουλίες της ΕΕ. Η προσπάθεια για αύξηση της ευρωπαϊκής αμυντικής αυτάρκειας ξεκίνησε με την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αναμένεται να αυξηθεί μόνο υπό τον Τραμπ, ο οποίος έχει ορκιστεί να τερματίσει τη στρατιωτική προστασία που παρέχουν οι ΗΠΑ εδώ και γενιές στις ευρωπαϊκές χώρες που δεν δαπανούν αρκετά για τη δική τους άμυνα.

Ακόμη και πριν από την εκλογή του Τραμπ, οι Βρυξέλλες προσπαθούν να ενθαρρύνουν καλύτερα συντονισμένες και αποτελεσματικότερες αμυντικές προμήθειες, καθώς οι πρωτεύουσες της ΕΕ αυξάνουν τους εθνικούς αμυντικούς προϋπολογισμούς. Πολλοί παρατηρητές φοβούνται ότι οι ΗΠΑ μετατοπίζουν το επίκεντρο της ασφάλειάς τους από την Ευρώπη προς την Ασία.

Henry Foy & Paola Tamma, Financial Times

Τ.Σ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο