Η νέα μονάδα θα μπορούσε να συνδεθεί στο δίκτυο μέχρι το τέλος του έτους, αλλά η αισιοδοξία για περαιτέρω επέκταση αντιμετωπίζει πολιτικά εμπόδια
- Η Γαλλία ξεκινάει τον πρώτο της νεόκτιστο πυρηνικό αντιδραστήρα μέσα σε ένα τέταρτο του αιώνα, 12 χρόνια πίσω από το χρονοδιάγραμμα και μετά από πολλαπλές αποτυχίες, καθώς η βιομηχανία προσβλέπει σε μια αναβίωση με σχέδια για περισσότερες νέες μονάδες.
Η EDF, η γαλλική κρατική εταιρεία εκμετάλλευσης του μεγαλύτερου στόλου πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη, δήλωσε αργά τη Δευτέρα ότι οι πρώτες αλυσιδωτές αντιδράσεις — ή οι λεγόμενες επιχειρήσεις απόκλισης — στον αντιδραστήρα Flamanville 3 στις ακτές της Νορμανδίας της Γαλλίας επρόκειτο να ξεκινήσουν τη νύχτα .
Εάν αυτά είναι επιτυχή, ο αντιδραστήρας θα συνδεθεί τελικά στο δίκτυο πριν από το τέλος του έτους, μόλις φτάσει στο 25 τοις εκατό της συνολικής χωρητικότητάς του 1,65 gigawatt — αρκετό για να τροφοδοτήσει μια μεγάλη πόλη.
Ο αντιδραστήρας, ο 57ος στη Γαλλία και ένα πρωτότυπο μοντέλων που θέλει να αναπτύξει η EDF στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, είχε έρθει για να επισημάνει τις ανατροπές που υπέστη η πυρηνική βιομηχανία παγκοσμίως μετά την ύφεση των παραγγελιών τις τελευταίες δεκαετίες, η οποία ώθησε τους ειδικευμένους εργάτες να εγκαταλείψουν την τομέας.
Το Flamanville κατέληξε να κοστίζει περισσότερο από τέσσερις φορές τον αρχικό του προϋπολογισμό στα 13,2 δισ. ευρώ και χρειάστηκε περισσότερος χρόνος για να τελειώσει από παρόμοια μοντέλα της EDF που κατασκευάστηκαν στην Κίνα και τη Φινλανδία που επίσης επλήγησαν από καθυστερήσεις.
Τα εξαρτήματα για τον περίπλοκο σχεδιασμό έπρεπε να ανακατασκευαστούν, μερικά μετά από παράπονα από τους ρυθμιστές ασφαλείας. Η EDF επικρίθηκε επίσης από τη γαλλική κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο αγωνίστηκε να συντονίσει το έργο στο οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες προμηθευτές.
«Είναι ένα ιστορικό βήμα σε αυτό το έργο», είπε ο Régis Clement, συνεπικεφαλής του τμήματος πυρηνικής παραγωγής της EDF, σχετικά με την εκτόξευση. «Οι ομάδες μας βρίσκονται στο αρχικό τετράγωνο».
Η EDF, η οποία έχει συμβόλαια για την κατασκευή νέων αντιδραστήρων στη Βρετανία και διαγωνίζεται να εξάγει το σχέδιό της αλλού, είπε ότι πήρε πολύτιμα μαθήματα από το Flamanville 3 που θα της επιτρέψουν να μειώσει τους χρόνους κατασκευής στο μέλλον.
Ωστόσο, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια σειρά από εμπόδια στο εσωτερικό, παρά το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε ένα σχέδιο για την κατασκευή τουλάχιστον έξι νέων αντιδραστήρων.
Οι εντολές δεν έχουν ακόμη επισημοποιηθεί και ένα πολιτικό αδιέξοδο στο Παρίσι μπορεί απλώς να καθυστερήσει περαιτέρω τη διαδικασία, αφού οι βουλευτικές εκλογές αυτό το καλοκαίρι παρήγαγαν ένα κρεμασμένο κοινοβούλιο.
Η EDF, η οποία ξοδεύει χρήματα για να καλύψει χιλιάδες νέες θέσεις για να προετοιμαστεί για τις παραγγελίες, πρέπει να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο χρηματοδότησης για τα έργα, τα οποία θα μπορούσαν να κοστίσουν πάνω από 52 δισ. ευρώ.
Οι ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους εξασθενούν, είπαν αρκετοί άνθρωποι κοντά στην εταιρεία. Ως αποτέλεσμα, η αρχική φιλοδοξία να παραδοθούν οι νέοι αντιδραστήρες μέχρι το 2037 φαίνεται αισιόδοξη, πρόσθεσαν.
Άλλες προκλήσεις περιλαμβάνουν τη βελτίωση των ενημερώσεων σχεδιασμού για τους μελλοντικούς αντιδραστήρες, ενώ η εκπαίδευση μιας σειράς προσωπικού από μηχανικούς έως συγκολλητές θα πάρει χρόνο.
Η EDF αντιμετωπίζει επίσης ανταγωνισμό στο εξωτερικό από άλλους παίκτες, όπως αντιπάλους της Νότιας Κορέας, εν μέσω μιας παγκόσμιας αναβίωσης της πυρηνικής τεχνολογίας.
Αν και εκτιμάται για τις χαμηλές εκπομπές άνθρακα, η πυρηνική ενέργεια έχει αντιμετωπίσει μια ατμόσφαιρα δυσπιστίας μετά το ατύχημα του Τσερνομπίλ το 1986 και την κατάρρευση της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία μετά το τσουνάμι το 2011.
Τ.Σ