Η Google κατασκεύασε έναν εργαστηριακό βοηθό τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθήσει τους επιστήμονες να επιταχύνουν τη βιοϊατρική έρευνα, καθώς οι εταιρείες αγωνίζονται να δημιουργήσουν εξειδικευμένες εφαρμογές από την τεχνολογία αιχμής.
Το λεγόμενο εργαλείο co-scientist του αμερικανικού τεχνολογικού ομίλου βοηθά τους ερευνητές να εντοπίζουν τα κενά στις γνώσεις τους και να προτείνουν νέες ιδέες που θα μπορούσαν να επιταχύνουν την επιστημονική ανακάλυψη.
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε με το πρόγραμμά μας είναι να δούμε αν μια τεχνολογία όπως ο AI co-scientist μπορεί να δώσει σε αυτούς τους ερευνητές υπερδυνάμεις», δήλωσε ο Alan Karthikesalingam, ανώτερος κλινικός επιστήμονας της Google.
Το νέο εργαλείο της Google έρχεται καθώς οι εταιρείες τεχνολογίας δαπανούν δισεκατομμύρια δολάρια σε μοντέλα και προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης, πιστεύοντας ότι η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει κλάδους από την υγειονομική περίθαλψη μέχρι την ενέργεια και την εκπαίδευση.
Η OpenAI, η Perplexity και η γερμανική φαρμακοβιομηχανία BioNTech και η θυγατρική της AI με έδρα το Λονδίνο, η InstaDeep, έχουν πρόσφατα λανσάρει τα δικά τους ερευνητικά εργαλεία AI, ενώ το AlphaFold της Google DeepMind έχει δείξει πώς η ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογία μπορεί να επιταχύνει την επιστημονική έρευνα.
Οι πρώτες δοκιμές του νέου εργαλείου της Google με εμπειρογνώμονες από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, το Imperial College του Λονδίνου και το νοσοκομείο Houston Methodist διαπίστωσαν ότι ήταν σε θέση να δημιουργήσει επιστημονικές υποθέσεις που έδειχναν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.
Το εργαλείο ήταν σε θέση να καταλήξει στα ίδια συμπεράσματα – για έναν νέο μηχανισμό μεταφοράς γονιδίων που βοηθά τους επιστήμονες να κατανοήσουν την εξάπλωση της μικροβιακής αντοχής – με μια νέα ανακάλυψη από ερευνητές του Imperial.
Τα αποτελέσματα του Imperial δεν ήταν δημόσια, καθώς βρίσκονταν υπό αξιολόγηση από ομοτίμους σε κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό. Αυτό έδειξε ότι το εργαλείο συν-επιστήμονα της Google μπόρεσε να καταλήξει στην ίδια υπόθεση χρησιμοποιώντας συλλογισμό τεχνητής νοημοσύνης μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, σε σύγκριση με τα χρόνια που ξόδεψε η πανεπιστημιακή ομάδα για να ερευνήσει το πρόβλημα.
Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ήταν επίσης σε θέση να βοηθήσει τους ερευνητές του Στάνφορντ να βρουν υπάρχοντα φάρμακα που θα μπορούσαν να επαναπροσδιοριστούν για τη θεραπεία της ίνωσης του ήπατος, μιας σοβαρής ασθένειας κατά την οποία συσσωρεύεται ουλώδης ιστός στο όργανο. Ο συν-επιστήμονας της Google πρότεινε δύο τύπους φαρμάκων που οι επιστήμονες του Στάνφορντ διαπίστωσαν ότι βοήθησαν στη θεραπεία της ασθένειας.
«Πιστεύουμε ότι θα είναι ένα εργαλείο που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την επιστήμη», δήλωσε ο José Penadés, καθηγητής στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων και στην Πρωτοβουλία Φλέμινγκ του Imperial, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα πίσω από τη μελέτη του νέου μηχανισμού μεταφοράς γονιδίων.
Το εργαλείο λειτουργεί με τη χρήση διαφόρων παραγόντων τεχνητής νοημοσύνης που μιμούνται την επιστημονική διαδικασία. Για παράδειγμα, ένας πράκτορας τεχνητής νοημοσύνης ειδικεύεται στη δημιουργία ιδεών και ένας άλλος στον προβληματισμό και την αναθεώρηση αυτών των ιδεών, δήλωσε ο Vivek Natarajan, ερευνητής της Google.
Το μοντέλο είναι σε θέση να ανακτά πληροφορίες από επιστημονικές εργασίες και εξειδικευμένες βάσεις δεδομένων που είναι ελεύθερα διαθέσιμες στο διαδίκτυο, καθώς και από άλλα εργαλεία, όπως το AlphaFold. Στη συνέχεια αναλύει τις πληροφορίες που του έχουν δοθεί και παρουσιάζει στους ερευνητές έναν ταξινομημένο κατάλογο προτάσεων με επεξηγήσεις και συνδέσμους προς τις πηγές. Οι ερευνητές μπορούν στη συνέχεια να βελτιώσουν αυτές τις προτάσεις.
Εργαλεία όπως το AI co-scientist της Google θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να συμβαδίζουν με όλες τις νέες πληροφορίες που παράγονται στους τομείς τους, δήλωσε ο Jakob Foerster, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος έχει επίσης αναπτύξει ερευνητικά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. «Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά πολύτιμο», δήλωσε.
Melissa Heikkilä, Financial Times
Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

