Η HSBC πουλά την μονάδα της στην Λατινική Αμερική έναντι $550 εκατ.

HSBC

Η HSBC Holdings PLC (LON:HSBA) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα πουλήσει την επιχείρησή της στην Αργεντινή στον ιδιωτικό χρηματοοικονομικό όμιλο Grupo Financiero Galicia (NASDAQ:GGAL) έναντι 550 εκατομμυρίων δολαρίων και ότι η τράπεζα θα καταγράψει ζημία 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων προ φόρων από την πώληση.

Η μονάδα Λατινικής Αμερικής της HBSC είχε συνάψει δεσμευτική συμφωνία με την Galicia για τη συμφωνία, ανέφερε η τράπεζα σε δήλωσή της στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Η HSBC δήλωσε ότι θα καταγράψει ζημία 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων προ φόρων το πρώτο τρίμηνο του 2024 μετά την πώληση και ότι μετά το κλείσιμο της συναλλαγής, η τράπεζα θα αναγνωρίσει τουλάχιστον 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια ιστορικών συσσωρευμένων ζημιών από τα αποθεματικά μετατροπής ξένων νομισμάτων.

Η πώληση αναμένεται επίσης να μειώσει τον δείκτη CET1 της HSBC κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες το πρώτο τρίμηνο. Παρόλα αυτά, η τράπεζα δήλωσε ότι ο στόχος της για τον δείκτη διανομής μερισμάτων παραμένει αμετάβλητος στο 50% για το 2024.

Η κίνηση αυτή έρχεται ως επέκταση των προσπαθειών της HSBC να εξορθολογήσει τις δραστηριότητές της και να επικεντρωθεί περισσότερο στις βασικές αγορές της Ασίας και της Ευρώπης. Η τράπεζα είχε πρόσφατα ολοκληρώσει την πώληση των δραστηριοτήτων της στον Καναδά στην RBC.

Η πώληση έρχεται επίσης μετά από μια μαζική αναδιάρθρωση της HSBC, η οποία είδε την τράπεζα να γίνεται κερδοφόρα μετά από χρόνια υστέρησης στην ανάπτυξη.

Αλλά η έξοδος από την Αργεντινή έρχεται επίσης εν μέσω επίμονων αναταραχών στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, η οποία αγωνίζεται εδώ και καιρό με ένα σοβαρά υποτιμημένο πέσο, αυξημένο δημόσιο χρέος και περιόδους πολιτικής αναταραχής.

Ο πρόσφατα εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Χεράρδο Μιλέι περιέγραψε επίσης φαινομενικά ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις για την οικονομία της χώρας, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό από τους ξένους επενδυτές.

“Η HSBC Αργεντινής είναι σε μεγάλο βαθμό μια εγχώρια επιχείρηση, με περιορισμένη συνδεσιμότητα με το υπόλοιπο διεθνές δίκτυό μας. Επιπλέον, λόγω του μεγέθους της, δημιουργεί επίσης σημαντική μεταβλητότητα των κερδών του Ομίλου όταν τα αποτελέσματά της μεταφράζονται σε δολάρια ΗΠΑ. Η Galicia είναι σε καλύτερη θέση για να επενδύσει και να αναπτύξει την επιχείρησή της”, ανέφερε η HSBC σε ανακοίνωσή της.

Η HSBC δήλωσε ότι αναμένει να λάβει το αντίτιμο για την πώληση σε συνδυασμό μετρητών, δανειακών τίτλων και αμερικανικών καταθετικών τίτλων της Galicia.

Η μετοχή της HSBC στο Χονγκ Κονγκ (HK:0005) σημείωσε άνοδο 1,1%, ξεπερνώντας την άνοδο 0,5% του δείκτη Hang Seng.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο