Κύρια σημεία
- Η IBM σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν κβαντικό υπολογιστή μεγάλης κλίμακας, ανθεκτικό σε σφάλματα, με την ονομασία IBM Quantum Starling, στη Νέα Υόρκη πριν από το τέλος της δεκαετίας.
- Με τη βοήθεια τεχνικών διόρθωσης σφαλμάτων, ο κβαντικός υπολογιστής της IBM θα είναι ανθεκτικός σε σφάλματα και θα έχει 20.000 φορές μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ από τους σημερινούς κβαντικούς υπολογιστές.
- Η IBM ελπίζει ότι τα λεπτομερή της σχέδια θα κινήσουν το ενδιαφέρον των προγραμματιστών για τους κβαντικούς αλγόριθμους, αλλά η επιχειρηματική αξία της κβαντικής υπολογιστικής παραμένει υποθετική.
- Η International Business Machines ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έχει σχέδιο για την κατασκευή του πρώτου, όπως το αποκαλεί, κβαντικού υπολογιστή μεγάλης κλίμακας με ανεκτικότητα σε σφάλματα στο κέντρο δεδομένων της στη Νέα Υόρκη πριν από το τέλος της δεκαετίας.
Ο υπολογιστής, που ονομάζεται IBM Quantum Starling, θα στεγάζεται στο κέντρο της εταιρείας στο Poughkeepsie της Νέας Υόρκης και θα έχει 20.000 φορές μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ από τους σημερινούς κβαντικούς υπολογιστές, σύμφωνα με τον τεχνολογικό γίγαντα.
«Νιώθω πιο σίγουρος από ποτέ ότι ένας ανθεκτικός σε σφάλματα κβαντικός υπολογιστής θα υπάρχει πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας», δήλωσε ο Jay Gambetta, αντιπρόεδρος της IBM για την κβαντική τεχνολογία. «Εντάσσουμε λεπτομερώς τη διόρθωση σφαλμάτων στο χρονοδιάγραμμά μας, επειδή πιστεύουμε ότι πλέον έχουμε λύσει όλες τις επιστημονικές προκλήσεις».
Οι κβαντικοί υπολογιστές είναι ευαίσθητοι στην αστάθεια και απαιτούν κβαντική διόρθωση σφαλμάτων — μια τεχνική που εντοπίζει και αντιμετωπίζει σφάλματα στους υπολογισμούς — και, σε ευρύτερο επίπεδο, κβαντική ανεκτικότητα σε σφάλματα, δηλαδή την ικανότητα να λειτουργούν ακόμη και με την παρουσία σφαλμάτων.
Μεταξύ των εταιρειών που αγωνίζονται να κατασκευάσουν έναν πρακτικό κβαντικό υπολογιστή, από τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Microsoft και η Google έως κβαντικές εταιρείες όπως η D-Wave, η Quantinuum και η IonQ, η IBM δεν είναι η μόνη που έχει υποσχεθεί έναν υπολογιστή ανθεκτικό σε σφάλματα έως το 2029.
Άλλες εταιρείες έχουν πρόσφατα σημειώσει πρόοδο στον τομέα της διόρθωσης σφαλμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Amazon, με το κβαντικό υπολογιστικό τσιπ Ocelot, το οποίο, σύμφωνα με την ίδια, μπορεί να μειώσει τα κβαντικά σφάλματα έως και 90%. Η Google επικεντρώνεται επίσης στη διόρθωση σφαλμάτων με το τσιπ Willow.
Οι κβαντικοί υπολογιστές αποθηκεύουν πληροφορίες ως κβαντικά bits — γνωστά και ως qubits — τα οποία μπορούν να υπάρχουν ως μηδέν και ένα ταυτόχρονα και είναι επομένως πολύ πιο πλούσια αντικείμενα από τα δυαδικά ψηφία που χρησιμοποιούν οι συνηθισμένοι υπολογιστές. Αυτό τους καθιστά ικανούς για πολύ πιο ισχυρούς τύπους υπολογισμών από τους συνηθισμένους υπολογιστές και θα μπορούσε να σημαίνει ότι μπορούν να βοηθήσουν στη σχεδίαση υλικών σε μοριακό επίπεδο ή ακόμη και να σπάσουν τις άμυνες που χρησιμοποιούνται για την ασφάλεια του διαδικτύου.
Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της κβαντικής υπολογιστικής είναι ότι τα qubits δημιουργούν σφάλματα κατά την επίλυση προβλημάτων. Είναι εύθραυστα και ευαίσθητα στον «θόρυβο», δηλαδή σε μικρές περιβαλλοντικές διαταραχές που μπορούν να τα αναγκάσουν να βγουν από την κβαντική τους κατάσταση.
Αυτό έχει καταστήσει την προσπάθεια κατασκευής ενός κβαντικού υπολογιστή ανθεκτικού σε σφάλματα προτεραιότητα τόσο για τους τεχνολογικούς γίγαντες όσο και για τις εταιρείες κβαντικής τεχνολογίας.
Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

