Η Ινδία δηλώνει έτοιμη για μείωση δασμών στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ

Ινδία δασμών ΗΠΑ

Η Ινδία είναι ανοιχτή στη μείωση των δασμών σε περισσότερες από τις μισές εισαγωγές από τις ΗΠΑ αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας που διαπραγματεύονται τα δύο έθνη, δήλωσαν δύο κυβερνητικές πηγές, τη μεγαλύτερη περικοπή εδώ και χρόνια, με στόχο την απόκρουση των αμοιβαίων δασμών.

Το έθνος της Νότιας Ασίας θέλει να μετριάσει τον αντίκτυπο των αμοιβαίων δασμών του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε παγκόσμιο επίπεδο που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από τις 2 Απριλίου, μια απειλή που έχει αναστατώσει τις αγορές και έχει κάνει τους πολιτικούς να ανακατεύονται, ακόμη και μεταξύ των δυτικών συμμάχων.

Σε μια εσωτερική ανάλυση, το Νέο Δελχί εκτίμησε ότι τέτοιοι αμοιβαίοι δασμοί θα έπλητταν το 87% των συνολικών εξαγωγών του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες αξίας 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσαν στο Reuters δύο κυβερνητικές πηγές με γνώση του θέματος.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Ινδία είναι ανοιχτή στη μείωση των δασμών στο 55% των αμερικανικών προϊόντων που εισάγει, τα οποία τώρα υπόκεινται σε δασμούς που κυμαίνονται από 5% έως 30%, δήλωσαν και οι δύο πηγές, οι οποίες ζήτησαν ανωνυμία καθώς δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης.

Σε αυτή την κατηγορία αγαθών, η Ινδία είναι έτοιμη να «σημαντικά» μειώσει τους δασμούς ή ακόμα και να καταργήσει ορισμένους εξ ολοκλήρου, σε εισαγόμενα αγαθά αξίας άνω των 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε μια από τις πηγές.

Το υπουργείο Εμπορίου της Ινδίας, το γραφείο του πρωθυπουργού και ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απάντησαν σε μηνύματα που ζητούσαν σχόλια.

Συνολικά, ο μέσος σταθμισμένος δασμός στις ΗΠΑ ήταν περίπου 2,2%, δείχνουν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, σε σύγκριση με το 12% της Ινδίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμπορικό έλλειμμα 45,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Ινδία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, τα δύο έθνη συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες για την έγκαιρη σύναψη μιας εμπορικής συμφωνίας και την επίλυση της αντιπαράθεσης τους για τους δασμούς.

Το Νέο Δελχί θέλει να συνάψει συμφωνία πριν ανακοινωθούν οι αμοιβαίοι δασμοί και ο Βοηθός Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Νότια και Κεντρική Ασία, Μπρένταν Λιντς, θα ηγηθεί μιας αντιπροσωπείας αξιωματούχων από τις Ηνωμένες Πολιτείες για εμπορικές συνομιλίες από την Τρίτη.

Οι αξιωματούχοι της ινδικής κυβέρνησης προειδοποίησαν ότι η μείωση των δασμών σε περισσότερες από τις μισές εισαγωγές από τις ΗΠΑ εξαρτάται από τη διασφάλιση της απαλλαγής από τον αμοιβαίο φόρο.

Η απόφαση για τη μείωση των δασμών δεν ήταν οριστική, με άλλες επιλογές υπό συζήτηση, όπως οι τομεακές προσαρμογές των τιμολογίων και οι διαπραγματεύσεις ανά προϊόν παρά μια ευρεία περικοπή, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Η Ινδία εξετάζει επίσης ευρύτερη μεταρρύθμιση των δασμών για να μειώσει ομοιόμορφα τα εμπόδια, αλλά τέτοιες συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμα στάδια και ενδέχεται να μην υπάρξουν αμέσως στις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Ο Τραμπ

Παρόλο που ο Μόντι ήταν μεταξύ των πρώτων ηγετών που συνεχάρη τον Τραμπ για την εκλογική του νίκη τον Νοέμβριο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνέχισε να αποκαλεί την Ινδία «καταχραστή των δασμών» και «βασιλιά των δασμών», δεσμευόμενος να μην γλιτώσει κανένα έθνος από τους δασμούς.

Το Νέο Δελχί εκτιμά αυξήσεις από 6% έως 10% στους δασμούς σε είδη όπως μαργαριτάρια, ορυκτά καύσιμα, μηχανήματα, λέβητες και ηλεκτρικό εξοπλισμό, που αποτελούν το ήμισυ των εξαγωγών του στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω αμοιβαίου φόρου, ανέφεραν και οι δύο πηγές.

Ο δεύτερος αξιωματούχος είπε ότι οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων και αυτοκινήτων αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενδέχεται να έχουν τον πιο ενοχλητικό αντίκτυπο λόγω των αμοιβαίων δασμών, δεδομένης της εξάρτησής τους από την αγορά των ΗΠΑ.

Οι νέοι δασμοί θα μπορούσαν να ωφελήσουν εναλλακτικούς προμηθευτές όπως η Ινδονησία, το Ισραήλ και το Βιετνάμ, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Για να διασφαλίσει την πολιτική αποδοχή από τους συμμάχους του Μόντι και την αντιπολίτευση, η Ινδία έχει θέσει σαφείς κόκκινες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις.

Οι δασμοί στο κρέας, το καλαμπόκι, το σιτάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που κυμαίνονται τώρα από 30% έως 60%, είναι εκτός τραπεζιού, δήλωσε τρίτος κυβερνητικός αξιωματούχος. Αλλά αυτά με αμύγδαλα, φιστίκι Αιγίνης, πλιγούρι βρώμης και κινόα μπορεί να χαλαρώσουν.

Το Νέο Δελχί θα πιέσει επίσης για σταδιακές μειώσεις των τιμολογίων στα αυτοκίνητα, τώρα ουσιαστικά πάνω από 100%, δήλωσε τέταρτος αξιωματούχος.

Το σχοινί της Ινδίας για το θέμα επισημάνθηκε από τα σχόλια που έκανε ο υπουργός Εμπορίου της σε μια μόνιμη κοινοβουλευτική επιτροπή στις 10 Μαρτίου και τις παρατηρήσεις του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λούτνικ.

Η Ινδία δεν ήθελε να χάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως εμπορικό εταίρο, είπε ο Sunil Barthwal στην επιτροπή, αλλά ταυτόχρονα υποσχέθηκε, “Δεν θα συμβιβαζόμαστε για το εθνικό μας συμφέρον”, σύμφωνα με δύο άτομα που συμμετείχαν στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση.

Η Lutnick ζήτησε από την Ινδία να «σκέφτεται μεγάλα» αφού μείωσε φέτος τους δασμούς σε μοτοσυκλέτες υψηλής ποιότητας και ουίσκι bourbon.

«Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση Μόντι έχει δείξει ελάχιστη όρεξη για σαρωτικές μειώσεις δασμών όπως αυτές που επιδιώκει ο Τραμπ», δήλωσε ο Μίλαν Βάισναβ, ειδικός σε θέματα πολιτικής και οικονομίας της Νότιας Ασίας στο κέντρο σκέψης Carnegie Endowment for International Peace.

«Είναι πιθανό η κυβέρνηση Μόντι να χρησιμοποιήσει εξωτερική πίεση από την κυβέρνηση Τραμπ για να εφαρμόσει πολιτικά δαπανηρές, γενικές περικοπές, αλλά δεν κρατάω την ανάσα μου».


πηγή: investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο