Η Intel λαμβάνει βραβείο έως και 7,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή εργοστασίων τσιπ στις ΗΠΑ

Η κυβερνητική επιχορήγηση είναι μικρότερη από την αρχικά αναμενόμενη, επειδή ο γίγαντας των τσιπ λαμβάνει επίσης ξεχωριστή χρηματοδότηση για την άμυνα

Η αμερικανική κυβέρνηση χορηγεί στην Intel έως και 7,87 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση νέων εργοστασίων κατασκευής τσιπ σε τέσσερις πολιτείες, το μεγαλύτερο βραβείο του προγράμματος της κυβέρνησης Μπάιντεν που αποσκοπεί στην αναζωογόνηση της αμερικανικής κατασκευής τσιπ.

Τα κονδύλια είναι λιγότερα από τα 8,5 δισ. δολάρια που εκτιμήθηκαν για την Intel στην προκαταρκτική ανάθεση τον Μάρτιο. Αυτό οφείλεται στην ήδη ανακοινωθείσα χρηματοδότηση ύψους έως και 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή ασφαλών εγκαταστάσεων παραγωγής μικροτσίπ για στρατιωτικές εφαρμογές των ΗΠΑ και των μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Τα χρήματα της επιχορήγησης, που έχουν τεθεί στην άκρη στο πλαίσιο του νόμου 2022’s Chips Act, αποσκοπούν στη χρηματοδότηση της αναζωπύρωσης της αμερικανικής παραγωγής για την αντιμετώπιση τυχόν μελλοντικών διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού, όπως συνέβη κατά την εποχή του Covid, και στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων με την Κίνα. Μεγάλο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής τσιπ έχει μεταφερθεί στην Ασία τις τελευταίες δεκαετίες, αφήνοντας στις ΗΠΑ περίπου το 12% της παγκόσμιας παραγωγής το 2020.

Τα κεφάλαια θα εκταμιευθούν στην Intel με βάση συγκεκριμένα ορόσημα και η Intel θα λάβει τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε κεφάλαια αργότερα φέτος, δήλωσαν οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τη συμφωνία χρηματοδότησης, η Intel συμφώνησε να μην προβεί σε επαναγορά μετοχών για πέντε χρόνια, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου. 

Η Intel, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ στις ΗΠΑ βάσει εσόδων, δεν σχεδιάζει πλέον να αντλήσει έως και 11 δισ. δολάρια σε κρατικά δάνεια στο πλαίσιο του προγράμματος, αλλά εξακολουθεί να σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση για σχετικές φορολογικές πιστώσεις, δήλωσαν οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης. Τα χρήματα θα διατεθούν για νέα εργοστάσια και έργα επέκτασης στην Αριζόνα, το Νέο Μεξικό, το Οχάιο και το Όρεγκον. 

Το νομοσχέδιο Chips Act ύψους 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων επιδιώκει να τερματίσει την εξάρτηση των ΗΠΑ από ημιαγωγούς ξένης κατασκευής, ιδίως αυτούς που χρησιμοποιούνται από το Πεντάγωνο. Είναι το τελευταίο παράδειγμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που χρησιμοποιεί τα μετρητά της για να αναδιαμορφώσει μια βιομηχανία που θεωρεί ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια.

Η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να παραδώσει τα δισεκατομμύρια δολάρια των υποσχόμενων επιχορηγήσεων για την κατασκευή, ώστε να ολοκληρωθεί ένα σημαντικό μέρος ενός αγαπημένου προγράμματος του προέδρου Μπάιντεν πριν από την αποχώρησή του από το αξίωμα. Περισσότερες οριστικοποιημένες αναθέσεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε τη Δευτέρα το Υπουργείο Εμπορίου. 

Για την Intel, η χρηματοδότηση δίνει πρόσθετη οικονομική δύναμη πυρός στην δαπανηρή προσπάθεια ανάκαμψης του διευθύνοντος συμβούλου Πατ Γκέλσινγκερ.

Ο Γκέλσινγκερ, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία πριν από τρία χρόνια, ξεκινά μια τεράστια επέκταση της παραγωγής τσιπ της εταιρείας και άνοιξε μια νέα επιχείρηση που κατασκευάζει τσιπ με σύμβαση για εξωτερικούς συνεργάτες, παράλληλα με μια πολυετή προσπάθεια να φτάσει τους ανταγωνιστές TSMC και Samsung στην κατασκευή των πιο πρωτοποριακών τσιπ.

Η Intel αγωνίστηκε να κάνει αυτό το σχέδιο πραγματικότητα, μειώνοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας και περικόπτοντας θέσεις εργασίας. Η βασική της επιχείρηση τσιπ έχει επισκιαστεί από τις πωλήσεις μονάδων επεξεργασίας γραφικών της Nvidia που είναι κατάλληλες για σκοπούς τεχνητής νοημοσύνης.

Οι μετοχές της Intel έχουν υποχωρήσει κατά 51% μέχρι στιγμής φέτος.

Thomas Gryta, The Wall Street Journal

Τ.Σ.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο