Η Ισπανία εισέπραξε 2,9 δισ. ευρώ από έκτακτους φόρους

Γερμανία

Ισπανία

Η Ισπανία έχει εισπράξει φέτος 2,9 δισ. ευρώ (3,07 δισ. δολάρια) από τους έκτακτους φόρους που επιβλήθηκαν στις εταιρείες ενέργειας και τις τράπεζες, δήλωσε την Τετάρτη η υπηρεσιακή υπουργός Προϋπολογισμού Μαρία Χεσούς Μοντέρο.

“Πάντα λέγαμε ότι είναι λογικό όσοι έχουν περισσότερα να συνεισφέρουν περισσότερα. Σημαίνει συμβολή στο κοινό καλό”, δήλωσε ο Montero σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser.

Οι τράπεζες και οι εταιρείες ενέργειας έχουν καταβάλει 1,4 δισ. ευρώ — 827 εκατ. ευρώ για εταιρείες ενέργειας και 626 εκατ. ευρώ για τράπεζες — σε δεύτερη φορολογική δόση τον Σεπτέμβριο, ποσό παρόμοιο με την πρώτη πληρωμή τον Φεβρουάριο για συνολικό ποσό 2,9 δισ. ευρώ, ανέφερε το υπουργείο Προϋπολογισμού.

Τα σχόλια της Μοντέρο έρχονται αφού το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας και η σκληρά αριστερή ομάδα Sumar σφράγισαν την Τρίτη ένα σύμφωνο πολιτικής, το οποίο περιελάμβανε την επέκταση των τότε έκτακτων φόρων για τις τράπεζες και τις ενεργειακές εταιρείες, καθώς προσπαθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού τρεις μήνες μετά τις ατελέσφορες εκλογές.

Δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του νέου φόρου. Ο δυνητικός συνασπισμός πρέπει ακόμη να κερδίσει την υποστήριξη άλλων κομμάτων της Κάτω Βουλής.

Ενώ ο φόρος για τις τράπεζες επιβαρύνει με 4,8% τα καθαρά έσοδα από τόκους και τις καθαρές προμήθειες, η εισφορά για τις εταιρείες ενέργειας περιλαμβάνει φόρο 1,2% επί των πωλήσεων των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας.

Οι εταιρείες και οι τράπεζες άσκησαν έφεση κατά του φόρου στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας.

“Ελπίζω ότι η δικαιοσύνη θα μας δικαιώσει. Νομοθετούμε στη βάση της ασφάλειας δικαίου”, δήλωσε η Montero.

Πηγή: investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο