Ενα από τα πλέον χαρακτηριστικά κομμάτια του Yves Saint Laurent είναι αναντίρρητα το safari jacket, ένα πρωτοποριακό κομμάτι, αν αναλογιστεί κανείς τους κανόνες που ίσχυαν για τα γυναικεία ενδύματα στο Παρίσι τη δεκαετία του ’60. O Yves Saint Laurent, που με τη δουλειά του σκόπευε να απελευθερώσει τις γυναίκες χωρίς να κάνει εκπτώσεις στο στιλ και τη φινέτσα, παρουσίασε το 1967 αυτό το ανατρεπτικό κομμάτι: το πρώτο σακάκι σαφάρι φτιαγμένο από βαμβακερή γκαμπαρντίνα για τη συλλογή “Bambara”, έναν ύμνο στην Αφρική.

Για τον ίδιο, αυτό το κομμάτι ήταν παράλληλα και μια βουτιά στις παιδικές του αναμνήσεις, καθώς ο σχεδιαστής πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Οράν της Αλγερίας. Το σακάκι αυτό ήταν το ένδυμα που συνήθιζαν να φορούν οι δυτικοί άνδρες στην Αφρική, ένα σακάκι κατάλληλο για τα ζεστά καλοκαίρια. Ο σχεδιαστής και σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποίησε τους ανδρικούς κώδικες μόδας για να φέρει επανάσταση στα γυναικεία ενδύματα.
Όταν εμφανίστηκε στην πασαρέλα τον Φεβρουάριο του 1967 δεν υπήρχε αρχικά η πρόθεση να αποτελέσει μέρος των συλλογών του Yves Saint Laurent. Στην πραγματικότητα, λίγοι το πρόσεξαν ανάμεσα στις άλλες εξαιρετικά εντυπωσιακές δημιουργίες της συλλογής. Ο σχεδιαστής απέτινε με εκείνη την κολεξιόν φόρο τιμής στην Αφρική δημιουργώντας μια σειρά από λεπτεπίλεπτα φορέματα χρησιμοποιώντας πληθώρα υλικών -από ξύλινες χάντρες ως άχυρο και χρυσή κλωστή.
Με τα ρούχα του υπενθύμισε την αξία της χειροποίητης διαδικασίας σε μια εποχή που κυριαρχούσε η βιομηχανική παραγωγή. Αφρικανικά υφάσματα σε έντονα χρώματα, περίτεχνα κεντήματα, κρόσσια, κοσμήματα – ένα πραγματικό καλειδοσκόπιο υπήρξε η συλλογή που ως κορωνίδα είχε φορέματα τα οποία ο σχεδιαστής εμπνεύστηκε από τα αγάλματα Bambara του Μάλι.


Στην σφαίρα της υψηλής ραπτικής
Έτσι, το μπεζ safari jacket υπήρξε ένα μάλλον διακριτικό κομμάτι που θα μπορούσε να είχε περάσει και απαρατήρητο μέσα σε αυτή τη γιορτή των αισθήσεων, αν το περιοδικό Vogue δεν το είχε ζητήσει για να το συμπεριλάβει σε ένα editorial του για το τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου του 1968. Η φωτογράφηση έγινε στην Αφρική και το jacket φόρεσε το διάσημο μοντέλο Veruschka.
Έπειτα από την κυκλοφορία του τεύχους, το jacket γνώρισε τεράστια επιτυχία. Τον Σεπτέμβριο του 1969, ο σχεδιαστής παρουσίασε το jacket o ίδιος στο Λονδίνο ποζάροντας με τις δύο μούσες του, τη Betty Catroux και τη Loulou de la Falaise -όλοι φορούσαν μια παραλλαγή του Saint Laurent saharienne.


Το κομμάτι έκανε εντυπωσιακή επανεμφάνιση στην πασαρέλα στις 22 Ιανουαρίου 2002, στο Centre Georges Pompidou, κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίδειξης μόδας του Yves Saint Laurent. Τότε που παρέλασαν διάσημα κομμάτια από τους σταθμούς της 40χρονης τότε καριέρας του μεγάλου σχεδιαστή στον χώρο της Μόδας. Το 2002 μάλιστα στην πασαρέλα είχαν εμφανιστεί τόσο η Veruschka όσο και η Claudia Schiffer φορώντας εκδοχές του.
To εμβληματικό ένδυμα έχει πάρει κατά καιρούς το σχήμα φούστας, μπλούζας, παντελονιού και φορέματος υπενθυμίζοντας την την ευρηματικότητα του σπουδαίου σχεδιαστή.

