Η Ιταλία εισάγει την τεχνητή νοημοσύνη στα σχολεία της, καθώς η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Giorgia Meloni διερευνά νέους τρόπους για να κλείσει το χάσμα των ψηφιακών δεξιοτήτων της χώρας με άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Ο υπουργός Παιδείας Τζουζέπε Βαλντιτάρα είπε αυτή την εβδομάδα -όταν άνοιξαν ξανά τα σχολεία σε όλη την Ιταλία- ότι το λογισμικό με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης θα δοκιμαστεί σε 15 τάξεις σε τέσσερις περιοχές, με σκοπό να επεκταθεί το πρόγραμμα αργότερα, εάν το πείραμα είναι επιτυχές.
Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης σε tablet και υπολογιστές τάξης θα λειτουργήσουν ως «εικονικοί βοηθοί που μπορούν να κάνουν τη μάθηση ευκολότερη για τους μαθητές και να βοηθήσουν τους δασκάλους να εντοπίσουν μεθόδους για μια ολοένα και πιο προσαρμοσμένη εκπαίδευση», είπε ο υπουργός στο ειδησεογραφικό κανάλι TGcom24.
- Η Ιταλία έχει μία από τις χειρότερες βαθμολογίες βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων στην ΕΕ των 27 μελών, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία του μπλοκ Eurostat, η οποία είναι καλύτερη μόνο από τη Λετονία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Ωστόσο, δόθηκαν ελάχιστες λεπτομέρειες για την πρωτοβουλία. Το γραφείο του Valditara δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τα ονόματα των σχολείων που θα δοκιμάσουν τη νέα τεχνολογία και θα επεκτείνουν τη λειτουργία της.
- Ωστόσο, η προγραμματισμένη αξιολόγηση της δοκιμής που ξεκινά με τη φετινή σχολική χρονιά είναι «υποσχόμενη», δήλωσε στο Reuters την Παρασκευή η Francesca Bastagli, επικεφαλής έρευνας στο εκπαιδευτικό think tank Fondazione Agnelli.
«Ας ελπίσουμε ότι θα μας πει τι λειτουργεί και τι χρειάζεται για να είναι η μελλοντική διάθεση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στα σχολεία χωρίς αποκλεισμούς και αποτελεσματικότητα», είπε.
- Το AI-push της Ιταλίας για τα σχολεία ήρθε καθώς ο υπουργός εξέδωσε επίσης γενική απαγόρευση για τη χρήση κινητών τηλεφώνων στις τάξεις, ακόμη και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Οι προηγούμενες προσπάθειες ψηφιοποίησης των ιταλικών σχολείων αποδείχθηκαν δύσκολες, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID, εν μέρει λόγω της προχωρημένης ηλικίας του διδακτικού προσωπικού, με περισσότερους από τους μισούς από αυτούς να είναι ηλικίας 50 ετών και άνω, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.
- Η Μελόνι έχει κάνει την τεχνητή νοημοσύνη ένα από τα θέματα της φετινής συνόδου κορυφής της G7, η οποία φιλοξενήθηκε από την Ιταλία. Στην τελική τους ανακοίνωση, οι ηγέτες δήλωσαν ότι θα εμβαθύνουν τη «συνεργασία τους για να αξιοποιήσουν τα οφέλη και να διαχειριστούν τους κινδύνους της (AI)».
Τατιανή Σάγιεχ