Η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία αναδεικνύονται νικητές στην αναταραχή των αγορών ομολόγων

Οι πρώην κρίσιμες περιοχές της ευρωζώνης έχουν διαλύσει τις ανησυχίες για την αύξηση των επιπέδων χρέους, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν στη δημοσιονομική συνεργασία

Τα ιταλικά, ισπανικά και ελληνικά κρατικά ομόλογα αναδείχθηκαν ως οι απρόσμενοι νικητές από τις φετινές αναταραχές στις αγορές ομολόγων, σημειώνοντας μια «αμείωτη» άνοδο που μείωσε το χάσμα με το κόστος δανεισμού της Γερμανίας σε σχεδόν το μικρότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

Οι διαχειριστές ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων δήλωσαν ότι η αναστροφή της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, όταν οι χώρες υπέστησαν ραγδαία αύξηση του κόστους δανεισμού, οφείλεται στην ισχυρότερη από το αναμενόμενο ανάπτυξη και στην αυξημένη κατανομή του χρέους μεταξύ των μελών της ευρωζώνης.

Η Ιταλία πληρώνει πλέον μόνο 0,9 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από τη Γερμανία για το κόστος δανεισμού 10 ετών, κοντά στο χαμηλότερο spread της τελευταίας δεκαετίας και μισής. Η Ισπανία δανείζεται με φθηνότερο κόστος από τη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, με διαφορά μικρότερη από 0,6 ποσοστιαίες μονάδες.

ομόλογα

Η αύξηση των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την ιστορική δαπάνη 1 τρισ. ευρώ του καγκελαρίου Φρίντριχ Μερτς για την άμυνα και τις υποδομές, συνέβαλε επίσης στη μείωση των διαφορών.

Αντίθετα, κατά τη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης, οι διαφορές στις αποκαλούμενες «περιφερειακές» χώρες αυξήθηκαν κατακόρυφα εν μέσω ανησυχιών για το μη βιώσιμο χρέος και την πιθανή διάλυση της νομισματικής ένωσης.

«Ο κύριος λόγος για την ύπαρξη πιστωτικών διαφορών είναι [η αντανακλάση του κινδύνου] αθέτησης πληρωμών ή διάλυσης. Αν μη τι άλλο, αυτός έχει μειωθεί», δήλωσε ο Nicola Mai, αναλυτής κρατικών ομολόγων στην Pimco. Προέβλεψε ότι η σύγκλιση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων «θα διαρκέσει».

Στην Ελλάδα, τη χώρα της οποίας τα χρέη πυροδότησαν την περιφερειακή κρίση και οδήγησαν σε μια σειρά διασωτικών πακέτων, τα spreads έχουν μειωθεί σε 0,7 ποσοστιαίες μονάδες.

«Η ανάκαμψη είναι αμείωτη», δήλωσε ο Fraser Lundie, παγκόσμιος επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της Aviva Investors.

Οι επενδυτές έχουν συρρέει στα ομόλογα της νότιας Ευρώπης, παρά την ευρύτερη ανησυχία στις παγκόσμιες αγορές για το υψηλό δημόσιο δανεισμό που έχει οδηγήσει σε αύξηση των αποδόσεων σε μεγάλες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία.

Τα στενότερα spreads αντανακλούν επίσης μια μακροπρόθεσμη ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών της νότιας Ευρώπης, καθώς οι οικονομίες που εξαρτώνται από τις υπηρεσίες ευημερούν, βοηθούμενες από την τουριστική άνθηση μετά την πανδημία.

Η ανάπτυξη της Ισπανίας ξεπέρασε πέρυσι τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης. Η ιταλική κυβέρνηση υπό την Τζιορτζία Μελόνη έχει αποδειχθεί πιο προσεκτική και σταθερή από ό,τι είχαν προβλέψει οι επενδυτές. Και η Ελλάδα απολαμβάνει μια πολυετή ανάκαμψη από την κρίση χρέους, με αποτέλεσμα η πιστοληπτική της ικανότητα να αναβαθμιστεί σε επενδυτικό βαθμό το 2023.

Οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι το κοινό χρέος της ΕΕ που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η δυνατότητα περαιτέρω ενοποίησης έχουν ενισχύσει τα επιχειρήματα υπέρ της σύγκλισης του κόστους δανεισμού.

Ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ έχουν προωθήσει το κοινό χρέος ως μέσο για τη χρηματοδότηση των δεσμεύσεων για αμυντικές δαπάνες, το οποίο θα συνδέσει ακόμη περισσότερο τις χώρες μεταξύ τους, σύμφωνα με την άποψη της αγοράς, αν και άλλες χώρες έχουν αντιταχθεί σε ένα τέτοιο βήμα.

Η αύξηση των αποδόσεων μετά τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας κατά την περίοδο της πανδημίας έχει επίσης προσελκύσει αγοραστές για το χρέος των κυβερνήσεων της νότιας Ευρώπης, σε μια περίοδο που οι ασταθείς πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ έχουν οδηγήσει τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στις αγορές των ΗΠΑ, σύμφωνα με διαχειριστές κεφαλαίων.

«Το περιβάλλον υψηλότερων αποδόσεων των ομολόγων δημιουργεί νέα ζήτηση [για ομόλογα στην περιφέρεια της ευρωζώνης]… ιδίως όταν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, τα γερμανικά ομόλογα και τα βρετανικά ομόλογα παρουσιάζουν αστάθεια λόγω ανησυχιών για την αύξηση της προσφοράς στις «βασικές» αγορές ομολόγων», δήλωσε ο Νικ Χέις, επικεφαλής της κατανομής σταθερού εισοδήματος στην Axa Investment Managers.

Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές προειδοποιούν ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους στη νότια Ευρώπη σημαίνουν ότι οι ανησυχίες για τα ομόλογα αυτών των χωρών θα μπορούσαν τελικά να αναζωπυρωθούν. Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει κοντά ή πάνω από το 100% του ΑΕΠ στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία.

Ο Gordon Shannon, διαχειριστής κεφαλαίων στην TwentyFour Asset Management, δήλωσε ότι οι επενδυτές «δεν βλέπουν το δάσος από τα δέντρα, πιστεύοντας ότι ο τρόπος για να ξεπεραστεί η αυξανόμενη εστίαση στη δημοσιονομική αδυναμία είναι οι πιο χρεωμένες κυβερνήσεις της Ευρώπης».

ομόλογα

Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο