Η κατάρρευση της αμερικανικής συμφωνίας πολυτελείας αφήνει τον Michael Kors σε αδιέξοδο

Η συγχώνευση της μάρκας μόδας ύψους 8,5 δισ. δολαρίων με την Coach απορρίφθηκε μετά από πολύμηνη μάχη με τις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές

Düsseldorf 03.06.2023 Königsallee Einkaufsstraße Hystreet Shoppingmeile Einkaufsmeile Einkaufstaschen Luxus Reichtum soziale Schere Einkaufsstrasse Einkaufstrasse Einkaufstraße Modemeile Inflation Bürgergeld Konsumindex Armutsgefälle Michael Kors Galeria Kaufhof Düsseldorf Nordrhein-Westfalen Deutschland *** Düsseldorf 03 06 2023 Königsallee shopping street Hystreet shopping mile shopping bags luxury wealth social scissors shopping street shopping street fashion mile inflation citizen money consumer index poverty gap Michael Kors Galeria Kaufhof Düsseldorf North Rhine Westphalia Germany
Λίγες ώρες αφότου κατέρρευσε την Πέμπτη η συμφωνία ύψους 8,5 δισ. δολαρίων μεταξύ της μητρικής εταιρείας της φίρμας μόδας του και του ιδιοκτήτη της Coach, ο διευθύνων σύμβουλος της Michael Kors, John Idol, συγκέντρωσε ένα τηλεφώνημα της τελευταίας στιγμής.
Ο Idol προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι η εμβληματική αμερικανική μάρκα, η οποία είχε υποστεί υστέρηση στις πωλήσεις, θα μπορούσε να συνεχίσει μόνη της.
«Ξέρουμε ότι δεν αποδίδουμε στο επίπεδο» που θα έπρεπε να αποδίδει η εταιρεία, είπε, στην πρώτη του κλήση με αναλυτές εδώ και περισσότερους από 15 μήνες. Ενώ η εταιρεία περίμενε να εξαγοραστεί, είχε κάνει μια σειρά από «λανθασμένα βήματα». Δεν είχε επικεντρωθεί στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και αύξησε τις τιμές πολύ γρήγορα.
Η ακύρωση της συμφωνίας μετά την αντίδραση των αντιμονοπωλιακών ρυθμιστικών αρχών ρίχνει την Michael Kors σε αβέβαιο έδαφος σε μια ζοφερή περίοδο για τις μάρκες πολυτελείας παγκοσμίως. Οι καταναλωτές ξοδεύουν λιγότερα χρήματα και ορισμένες περιοχές βιώνουν συντριπτική οικονομική επιβράδυνση.
«Η Michael Kors ήταν σε αξιοπρεπή κατάσταση όταν η Tapestry ανακοίνωσε ότι θα την αγοράσει», δήλωσε ο David Swartz, αναλυτής της Morningstar. «Αλλά τα αποτελέσματά της έχουν πέσει δραματικά τον τελευταίο χρόνο . Το γεγονός ότι η αγορά πολυτελείας είναι τώρα αδύναμη δεν βοηθάει – την κάνει πιο δύσκολη».
Οι λεγόμενοι «φιλόδοξοι αγοραστές», ή οι πελάτες που τεντώνουν το πορτοφόλι τους για να αγοράσουν ακριβά προϊόντα, έχουν αρχίσει να ξοδεύουν λιγότερα. Η Κίνα, μια αγορά στην οποία οι οίκοι μόδας είχαν επενδύσει την τελευταία δεκαετία, ήταν ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο σημείο.
Η συμφωνία μεταξύ της Tapestry -της ιδιοκτήτριας των Coach, Kate Spade και Stuart Weitzman- και της Capri -της ιδιοκτήτριας των Michael Kors, Versace και Jimmy Choo- κατέρρευσε αυτή την εβδομάδα, αφού οι εταιρείες πέρασαν μήνες μάχης με τις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές στο δικαστήριο.
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου υποστήριξε ότι η σύζευξη των εμπορικών σημάτων μαζί θα οδηγούσε σε υψηλότερες τιμές και χαμηλότερη ποιότητα τσαντών.
Η ακύρωσή της έρχεται τρεις εβδομάδες μετά το πάγωμα της συμφωνίας από ομοσπονδιακό δικαστή ενόψει περαιτέρω διαδικασιών ενώπιον της FTC, η οποία άσκησε για πρώτη φορά αγωγή για να την εμποδίσει τον Απρίλιο. Η προτεινόμενη ένωση φιλοδοξούσε να δημιουργήσει έναν αμερικανικό αντίπαλο των ευρωπαϊκών μεγαθηρίων πολυτελείας, όπως η LVMH και η Kering.
Μέχρι πρόσφατα, υπήρχε ακόμη μια μικρή ελπίδα. Οι εταιρείες έλαβαν ταχεία διαδικασία έφεσης, και υπήρχε ήδη ένα πρόγραμμα για τις επόμενες εβδομάδες για να πολεμήσουν την απόφαση του δικαστηρίου. Αλλά οι μάρκες αποφάσισαν να αποχωρήσουν ούτως ή άλλως.
«Απλώς δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έκαναν την απόσταση εδώ», δήλωσε ένας διαχειριστής hedge fund, ο οποίος είχε στοιχηματίσει ότι η συμφωνία θα έκλεινε.
Λίγες ώρες μετά το πάγωμα της συμφωνίας τον περασμένο μήνα, η τιμή της μετοχής της Capri μειώθηκε στο μισό, πέφτοντας σε περίπου 21 δολάρια ανά μετοχή, καθώς οι επενδυτές παραδέχθηκαν ότι η αρχική προσφορά 57 δολαρίων ανά μετοχή, η οποία έγινε με μετρητά, ήταν καταδικασμένη. Η Capri δεν θα λάβει αμοιβή διάλυσης, αλλά θα αποζημιωθεί με 45 εκατ. δολάρια για τα νομικά έξοδα.
Η Tapestry θεωρείται σε μεγάλο βαθμό η ισχυρότερη επιχείρηση και η Capri αγωνίστηκε να ακολουθήσει. Τα έσοδα της Michael Kors, της μεγαλύτερης μάρκας της Capri, έπεσαν κατά 16% φέτος. Έχασε μερίδιο σε όλες τις αγορές, με αιτία την πτώση κατά 43% στην Κίνα.
Ο ίδιος ο Michael Kors, ο επικεφαλής του δημιουργικού τμήματος της ομώνυμης μάρκας του, κατέθεσε κατά τη διάρκεια της δίκης στη Νέα Υόρκη ότι η εταιρεία υπέστη «κόπωση της μάρκας» πρόσφατα. Οι προσπάθειες της εταιρείας να αναζωογονήσει τους καταναλωτές είχαν χτυπήσει «στασιμότητα σε αυτό το σημείο», πρόσθεσε.
Καθώς η Capri χαράζει την πορεία της ως αυτόνομη επιχείρηση, η Idol ήταν ειλικρινής στην κλήση προς τους επενδυτές ότι η τρέχουσα στρατηγική της δεν λειτουργούσε. Για να διορθώσει την οικονομική της πορεία τα επόμενα δύο χρόνια, η εταιρεία θα κλείσει περίπου 75 καταστήματα Michael Kors και θα ανακαινίσει άλλα 150.
Ο Idol ασχολήθηκε επίσης με αυτό που θεωρεί το μεγαλύτερο εμπόδιο τους επόμενους μήνες. «Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι η Κίνα», είπε. «Δεν ξέρουμε πώς και πότε θα σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση εκεί». Ενώ η εταιρεία είχε επενδύσει στο παρελθόν σημαντικά στη χώρα, θα στρέψει την προσοχή της στη Βόρεια Αμερική.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές και οι αναλυτές εικάζουν ήδη αν η Capri εξετάζει και άλλες συναλλαγές ή αποσχίσεις ως τρόπο ενίσχυσης της μετοχής της. Και όλοι φαίνεται να συμφωνούν ότι, αν και δεν είναι επικείμενη, κάποια μεγάλη συμφωνία θα πραγματοποιηθεί τελικά.
«Το πιο φιλικό προς τους μετόχους αποτέλεσμα θα ήταν η διάσπαση και η πώληση των δύο πολυτελών εμπορικών σημάτων, Versace και Jimmy Choo, η οποία θα μεγιστοποιούσε το EV της εταιρείας», έγραψαν οι αναλυτές της Bernstein. Η διάσπαση του ομίλου θα είχε επίσης περισσότερο νόημα για την Michael Kors, η οποία θα ήταν τότε μια «μετοχή ενός εμπορικού σήματος».
Δεδομένου ότι η κύρια ανησυχία με τη συμφωνία μεταξύ της Tapestry και της Capri επικεντρώθηκε στην αντίστοιχη κυριαρχία των εταιρειών στις τσάντες, οι αναλυτές δήλωσαν ότι άλλοι τύποι αγοραστών θα διέφευγαν από το ίδιο επίπεδο αντιμονοπωλιακού ελέγχου. Η επερχόμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία αναμένεται να είναι πιο ήπια όσον αφορά τη ρύθμιση των επιχειρήσεων, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει μέσω μιας μελλοντικής συμφωνίας.
Ο Swartz της Morningstar πιστεύει ότι η Capri «τελικά θα πωληθεί στο σύνολό της ή τμηματικά», ενδεχομένως σε έναν όμιλο ιδιωτικών κεφαλαίων. Αλλά πρώτα, η εταιρεία πρέπει να βελτιώσει την οικονομική της κατάσταση.
Η Idol δεν διέψευσε αυτές τις θεωρίες κατά την κλήση με τους επενδυτές.
«Ήμασταν πάντα ανοιχτοί σε συζητήσεις με οποιαδήποτε εταιρεία ενδιαφέρεται για οποιοδήποτε από τα περιουσιακά μας στοιχεία, όπως πάντα θα κάναμε και πάντα κάναμε», δήλωσε.
Τ.Σ.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο