Η κατάσταση στα 3 νησιά-«ναυαρχίδες» του τουρισμού: «Επιτάφιος» σε Σαντορίνη, αισιοδοξία σε Πάρο, χαρές σε Μύκονο!

Διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν το Πάσχα τα τρία μεγάλα «χαρτιά» του ελληνικού τουρισμού

«Επιτάφιος» για την Σαντορίνη, καλές προβλέψεις για την Πάρο και ακόμα καλύτερες για την Μύκονο, είναι αυτό που αναμένεται βάσει των κρατήσεων για τα τρία νησιά των Κυκλάδων που επλήγησαν, το πρώτο από χιλιάδες σεισμούς από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα και από πλημμύρες λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας, τα δύο επόμενα.

Στην Σαντορίνη (Θήρα) οι κρατήσεις για την περίοδο του Πάσχα, σημειώνουν «χαμηλές πτήσεις» με το νησί να έχει σοβαρότατο πρόβλημα και σε ένα άλλο πεδίο: Οι εποχικοί εργαζόμενοι που έφυγαν στην πλειοψηφία τους δεν επέστρεψαν, φοβούμενοι ότι αυτό που ξεκίνησε θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν μεγάλο σεισμό το προσεχές χρονικό διάστημα.

«Είμαστε μείον 60-70% σε σχέση με άλλα Πάσχα. Χειρότερα και από κορωνοϊό. Πάρα πολλά ξενοδοχεία δεν έχουν ανοίξει (σ.σ.: βασικά λόγω έλλειψης εργαζόμενων) και γενικά ο Απρίλιος και ο Μάιος έχει μια πτώση της τάξεως του 70%», δήλωσε ο Γιώργος Τσοκαλης, ξενοδόχος στη Σαντορίνη.

Και σημπληρώνει: «Εμείς σαν επιχείρηση έχουμε 26 ξενοδοχεία. Αυτή τη στιγμή έπρεπε να έχω ανοίξει γύρω στα δέκα, έχω ανοίξει τρία, τα οποία και αυτά τα τρία πάνε μισογεμάτα.

Δεν το περίμενε κανείς αυτό το πράγμα. Το μεγαλύτερο πλήγμα ήταν όλο αυτό το ”μπαμ” που έγινε με τον κόσμο που έφυγε μέσα σε 4-5 μέρες».

Το μεγάλο στοίχημα πλέον για την Σαντορίνη, αλλά και για την ελληνική οικονομία είναι το καλοκαίρι: Αν αυτά τα «ζεστά» 2,7-3 δισ. ευρώ που έφερνε το νησί, εξαερωθούν ή μειωθούν δραστικά, τότε δεν θα έχει μόνο πρόβλημα η Σαντορίνη αλλά και η ελληνική οικονομία.

Το κακό είναι ότι η «σεισμολογία» επηρεάζει συνολικά τα νησιά του Αιγαίου, δηλαδή όλες τις Κυκλάδες και όχι μόνο.

Και αν το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, «ζούνε την μοίρα τους» εδώ και χρόνια με την λαθρομετανάστευση και τα χαμηλά τουριστικά ρεύματα, τα Δωδεκάνησα, ήλπιζαν σε μια καλύτερη χρονιά εφέτος.

Στην Πάρο οι ζημιές από τις πλημμύρες, σημαντικές, αλλά μαζεύονται σιγά-σιγά.

Δεν υπάρχει το κλίμα επικείμενης καταστροφής της Σαντορίνης.

Η Μύκονος, από την άλλη, δεν καταλαβαίνει τίποτα: «Τίγκα» τα ξενοδοχεία της Χώρας και οι κρατήσεις στα πανάκριβα restaurant αφού οι ζημιές ήταν ελάχιστες.

Αν εξαιρεθεί το σπάσιμο στο τοιχίο της Μικρής Βενετίας για να φύγουν τα νερά. οι ζημιές, μέσα στην Χώρα είναι μικρές.

Στον δρόμο που οδηγεί στην Ψαρού και το Νammos γίνονται προσπάθειες να επισκευαστεί το οδόστρωμα που έχει υποστεί καθίζηση.

Υπάρχει και ένα θετικό στοιχείο μέσα σε όλα αυτά για την Μύκονο: Οι δύο μεγάλες υδατοδεξαμένες (έργο που έγινε επί πατρός Κ.Μητσοτάκη το 1992) και εξασφαλίζουν νερό τους θερινούς μήνες, μετά από πολλά χρόνια είναι γεμάτες και έτοιμες να ποτίσουν μποστάνια, χωράφια και να γεμίσουν… πισίνες!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο