Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας χαλαρώνει τους περιορισμούς στις συναλλαγές αρμπιτράζ

Ινδία

RBI

Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας (RBI) χαλαρώνει τους περιορισμούς στις συναλλαγές αρμπιτράζ των τραπεζών μεταξύ των εξωχρηματιστηριακών αγορών συναλλάγματος (OTC) και των μη παραδοτέων προθεσμιακών αγορών (NDF), δήλωσαν τέσσερα άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας (RBI) επέτρεψε στις τράπεζες, που έχουν υποβάλει αιτήματα, να ξαναρχίσουν τέτοιες συναλλαγές, δήλωσε ένα πρόσωπο άμεσα εξοικειωμένο με το σκεπτικό της κεντρικής τράπεζας. «Υπήρξαν τράπεζες που τηλεφώνησαν και ρώτησαν αν μπορούν να αρχίσουν να το κάνουν» και η κεντρική τράπεζα έχει εγκρίνει, δήλωσε το πρόσωπο αυτό.

Τουλάχιστον δύο τράπεζες του δημόσιου τομέα και ένας δανειστής του ιδιωτικού τομέα έχουν τη δυνατότητα να ξαναρχίσουν τις συναλλαγές αρμπιτράζ, σύμφωνα με τρεις τραπεζίτες.

Οι συναλλαγές αρμπιτράζ επιτρέπουν στους επενδυτές να επωφελούνται από τις διαφορές τιμών των τίτλων σε διαφορετικές αγορές, αλλά μπορούν να υπερβάλλουν τις τάσεις των τιμών.

Η RBI είχε επιβάλει άτυπη απαγόρευση στις συναλλαγές αρμπιτράζ δολαρίου/ρουπίας τον Αύγουστο του 2023, όταν παρενέβαινε για να αποτρέψει την πτώση της ρουπίας σε ιστορικό χαμηλό, ενώ οι τράπεζες εκμεταλλεύονταν τις διαφορές τιμών μεταξύ των αγορών OTC και NDF.

Οι θέσεις αρμπιτράζ των τραπεζών «είχαν διογκωθεί» και «ανέρχονταν σε διψήφια δισεκατομμύρια δολάρια», με τα οποία η RBI «δεν ήταν ευχαριστημένη», δήλωσε το πρόσωπο που γνωρίζει άμεσα το σκεπτικό της κεντρικής τράπεζας.

Τώρα, η RBI θέλει να αποφύγει μια επανάληψη και ζητά από τις τράπεζες να κάνουν αρμπιτράζ με τρόπο που «δεν θα πρέπει να επηρεάζει δυσμενώς το νόμισμα», είπε.

«Είχαμε ζητήσει άδεια από την RBI την περασμένη εβδομάδα και είπαν ότι μπορείτε να προχωρήσετε», δήλωσε τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος μιας μεσαίου μεγέθους τράπεζας του δημόσιου τομέα. Η τράπεζα δεν είχε ακόμη αρχίσει να χτίζει το βιβλίο αρμπιτράζ συναλλάγματος.

Όλα τα πρόσωπα αρνήθηκαν να κατονομαστούν, καθώς δεν είναι εξουσιοδοτημένα να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης.

Η RBI δεν απάντησε αμέσως σε ένα email που ζητούσε σχόλιο.

Η άρση των περιορισμών αρμπιτράζ του NDF έρχεται σε μια εποχή που η ινδική ρουπία απολαμβάνει μια περίοδο ηρεμίας.

Η μεταβλητότητα 30 ημερών του νομίσματος είναι κάτω από το 2% από τον Οκτώβριο και οι προσδοκίες μεταβλητότητας είναι χαμηλότερες από τους ασιατικούς ομολόγους τους. Η χαμηλή μεταβλητότητα σημαίνει ότι τα επιτόκια OTC και NDF της ρουπίας αποκλίνουν σπάνια και όχι πολύ, οδηγώντας σε λιγότερες ευκαιρίες αρμπιτράζ.

Η RBI έχει επιτρέψει συναλλαγές αρμπιτράζ, «αλλά με περιορισμένο τρόπο και αργά», δήλωσε ένας έμπορος στη δεύτερη τράπεζα του δημόσιου τομέα.

“Επί του παρόντος, υπάρχει ελάχιστο έως καθόλου αρμπιτράζ, οπότε η δραστηριότητα από την πλευρά μας ήταν αργή”.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο