Η Κίνα δίνει άλλο ένα οικονομικό “χτύπημα” στη Ρωσία

Του Daniel Markind

Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, έχασε την πρόσβασή της σε πολλές αγορές παγκοσμίως, ανάμεσά τους μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Χώρες όπως η Γερμανία, οι οποίες βασίζονταν στο ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο επί χρόνια, απομακρύνθηκαν από τη Μόσχα και προσπάθησαν να απαλλαγούν από κάθε ίχνος ρωσικής εξάρτησης.

Το κενό επιχείρησε να το αξιοποιήσει η Κίνα. Διψασμένη πάντα για νέες προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου, το Πεκίνο ενημέρωσε τη Μόσχα ότι ενδιαφερόταν να προμηθευθεί ρωσικό φυσικό αέριο και να αναπτύξει έναν αγωγό από τη Σιβηρία για αυτό τον σκοπό.

  • Τελευταία, όμως, αυτή η σανίδα σωτηρίας μοιάζει περισσότερο με θηλιά – τουλάχιστον για τη Ρωσία. Το Πεκίνο κρατά πολύ επιθετική στάση όσον αφορά τον αγωγό “Power of Siberia 2”, ο οποίος, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, θα μπορούσε να μεταφέρει έως και 50.000.000 κ.μ. φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Κίνα ετησίως.

Η Κίνα απαιτεί τώρα να αγοράζει το ρωσικό φυσικό αέριο στην -επιδοτούμενη- εγχώρια τιμή, χωρίς να δεσμεύεται για την ποσότητα που θα αγοράζει σε ετήσια βάση από τη Μόσχα.

Στο μεταξύ, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, η Gazprom, αιμορραγεί – ιδίως σε μετρητά. Πέρυσι, ανακοίνωσε ζημιές 6,9 δισ. δολαρίων, για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια.

  • Σε ένδειξη του πόσο δύσκολες ήταν οι διαπραγματεύσεις, ο CEO της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, ο οποίος συμμετείχε στις προηγούμενες σινορωσικές συνομιλίες, δεν συνόδευσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο ταξίδι του στο Πεκίνο τον Μάιο.

Το γεγονός ότι η Κίνα υιοθετεί μια πολύ επιθετική στάση στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία αναδεικνύει την αλλαγή δυναμικής στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

  • Πολλές δυτικοευρωπαϊκές χώρες έχουν μειώσει ή τερματίσει την εξάρτησή τους σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο από τη Ρωσία, ο αγωγός Nordstream II έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος της οικονομικής σχέσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης έχει διαλυθεί. Χωρίς αυτή τη δυτική οικονομική διέξοδο, η Κίνα αναβάθμισε τον ρόλο της για τα οικονομικά συμφέροντα της Ρωσίας.

Η Κίνα, ωστόσο, σπάνια αφήνει να περάσει ανεκμετάλλευτη μια ευκαιρία για να αποκομίσει κάποιο όφελος. Παίζει ένα σκληρό οικονομικό παιχνίδι με τη Ρωσία και η Μόσχα δεν έχει μεγάλο οπλοστάσιο για να αντεπιτεθεί.

  • Ανεξάρτητα από την έκβαση αυτής της διαπραγμάτευσης, η σινορωσική σχέση αλλάζει. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν το γνωρίζει πλέον αυτό, παρόλο που στο παρελθόν έχει χαρακτηρίσει τη σχέση Κίνας – Ρωσίας ως μια “φιλία χωρίς όρια”.

Εν ολίγοις, η Κίνα δεν θα ταλαιπωρηθεί για να βοηθήσει τον βόρειο γείτονά της. Ταυτόχρονα, η οικονομική απομόνωση της Ρωσίας βαθαίνει και ο Πούτιν μπορεί να μην έχει πια χρόνο να την αντιστρέψει.

https://www.forbesgreece.gr/oikonomia/3821617/i-kina-dinei-allo-ena-oikonomiko-xtupima-sti-rosia

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο