Η Κίνα ενισχύει τα μέτρα της εθνικής της ασφάλειας

εξαγωγές

Εθνικής Ασφάλειας

Η Κίνα ενισχύει τα μέτρα εθνικής ασφάλειας επεκτείνοντας την προστασία των κρατικών μυστικών για να συμπεριλάβει μια ευρεία κατηγορία «εργασιακών μυστικών».

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υπέγραψε την Τρίτη εντολή για την επίσημη υιοθέτηση αναθεωρήσεων σε νόμο για τη «φύλαξη κρατικών μυστικών», σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ανέφεραν ότι οι νομοθέτες ψήφισαν τον επικαιροποιημένο νόμο σε συνάντηση νωρίτερα εκείνη την ημέρα.

Οι νέοι κανόνες, που θα τεθούν σε ισχύ την 1η Μαΐου, περιγράφουν πώς οι προφυλάξεις που λαμβάνονται για τα κρατικά μυστικά θα πρέπει επίσης να εφαρμόζονται σε μη διαβαθμισμένες πληροφορίες γνωστές ως εργασιακά μυστικά. Ο νόμος ορίζει ευρέως τα εργασιακά μυστικά ως πληροφορίες που θα οδηγήσουν σε «δυσμενείς επιπτώσεις» εάν διαρρεύσουν και είπε ότι συγκεκριμένα μέτρα θα δημοσιοποιηθούν ξεχωριστά.

Αυτό το άρθρο σχετικά με τα εργασιακά μυστικά είναι «το πιο προβληματικό», δήλωσε ο Jeremy Daum, ανώτερος συνεργάτης στο Paul Tsai China Center της Νομικής Σχολής του Yale.

«Υπάρχει κίνδυνος μεμονωμένα τμήματα να αναγνωρίσουν με υπερβολικό ζήλο τα θέματα ως “εργασιακά μυστικά”», δήλωσε ο Daum. Ίδρυσε επίσης την ιστοσελίδα China Law Translate, η οποία δημοσίευσε μια ανεπίσημη αγγλική μετάφραση των νέων κανόνων.

«Αυτό περιορίζει το δικαίωμα του κοινού να γνωρίζει και επίσης εκθέτει τους ανθρώπους σε πιθανή ευθύνη».

Ενώ η Κίνα αποκαλύπτει τακτικά ορισμένες πληροφορίες σχετικά με κυβερνητικά σχέδια και οικονομικά δεδομένα, η χώρα θεωρείται συχνά πιο αδιαφανής σε σχέση με πολλές ανεπτυγμένες χώρες.

Για παράδειγμα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην Κίνα έχουν εξαφανιστεί από τη δημόσια θέα χωρίς επίσημη εξήγηση. Οι πολιτικές, ακόμη και εκείνες που υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις, δεν συνοδεύονται πάντα από συγκεκριμένες ημερομηνίες εφαρμογής.

Πέρυσι, οι νέοι κινεζικοί νόμοι για την κατασκοπεία και την εξωτερική πολιτική περιελάμβαναν φράσεις όπως «κρατικά μυστικά» που αφέθηκαν ανοιχτές σε ερμηνείες από τις αρχές. Ξεχωριστοί κανόνες σχετικά με το είδος των δεδομένων που μπορούν να στείλουν οι ξένες επιχειρήσεις στην Κίνα εκτός της χώρας δεν έχουν ακόμη παράσχει επίσημη σαφήνεια σχετικά με το τι χαρακτηρίζεται ως «σημαντικά δεδομένα» και επομένως υπόκειται σε περιορισμούς εξαγωγών.

“Για τις ξένες επιχειρήσεις, είναι η έλλειψη σαφήνειας που θα παραμείνει ένας μη ποσοτικοποιημένος κίνδυνος για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα”, δήλωσε ο Daum.

«Η προσθήκη εργασιακών μυστικών και η αναφορά πληροφοριών που γίνονται μυστικές μόνο αφού συγκεντρωθούν με άλλες πληροφορίες, όλα δημιουργούν ανησυχία ότι κάποιος μπορεί να παραβιάσει κατά λάθος μυστικές πληροφορίες», είπε.

«Στην πράξη, ωστόσο, η προστασία των κρατικών μυστικών έχει προηγουμένως επεκταθεί για να συμπεριλάβει φαινομενικά καλοήθεις καταστάσεις και οι ξένες επιχειρήσεις εξακολουθούν να παραμένουν».

Αυξανόμενες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια

Ο επικαιροποιημένος νόμος περί κρατικών μυστικών έρχεται καθώς το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον αναφέρουν όλο και περισσότερο τους κινδύνους εθνικής ασφάλειας όταν ανακοινώνουν νέους περιορισμούς για τις επιχειρήσεις.

«Ο νέος νόμος θα προσθέσει σε μια γενική αίσθηση μεταξύ της ξένης επιχειρηματικής κοινότητας ότι η ενασχόληση της κινεζικής ηγεσίας με την εθνική ασφάλεια έχει κάνει το λειτουργικό περιβάλλον της χώρας πιο δύσκολο», δήλωσε ο Gabriel Wildau, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας Teneo.

«Οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας παραμένουν ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει τις αποφάσεις ξένων επενδύσεων, αλλά ο νόμος περί μυστικών προσθέτει άλλο ένα αντικίνητρο στο περιθώριο», είπε.

Οι κανόνες ορίζουν τα κρατικά μυστικά ως πληροφορίες που, εάν διαρρεύσουν, “ενδέχεται να βλάψουν” την ασφάλεια και τα συμφέροντα της Κίνας στην πολιτική, την οικονομία, την εθνική άμυνα, τις εξωτερικές υποθέσεις, την τεχνολογία και άλλους τομείς, σύμφωνα με το China Law Translate.

Ο νόμος διατήρησε επίσης τους περιορισμούς για τα υπερπόντια ταξίδια των ατόμων που εργάζονται σήμερα ή πρόσφατα με κρατικά μυστικά.

“Δεν ξέρω αν η κάλυψή τους θα επεκταθεί σημαντικά με τις αναθεωρήσεις, αλλά η ολιστική θεώρηση της εθνικής ασφάλειας, ένα θέμα που διατρέχει αυτόν τον νόμο και άλλους πρόσφατους νόμους για την ασφάλεια, έχει γενικά θέσει κάποια εμπόδια στα ταξίδια”, δήλωσε ο Daum.

«Ένα έγγραφο σχετικά με τις προφυλάξεις κατά της κατασκοπείας που κυκλοφόρησε πριν από μερικά χρόνια, απαιτούσε από ένα ευρύ φάσμα ατόμων που ταξίδευαν με την επαγγελματική τους ιδιότητα να έχουν ενημερώσεις σχετικά με την ασφάλεια πριν από την αναχώρηση».

Η τελική έκδοση του «Guarding State Secrets» βρίσκεται υπό κυβερνητική συζήτηση εδώ και μήνες.

Ο αναθεωρημένος νόμος παρέχει μια «ισχυρή νομική εγγύηση για την καλύτερη προστασία της εθνικής κυριαρχίας, της ασφάλειας και των αναπτυξιακών συμφερόντων», έγραψε ο Li Zhaozong, διευθυντής του Κεντρικού Γραφείου Ασφαλείας και της Εθνικής Διοίκησης για την Προστασία των Κρατικών Μυστικών, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε από την People’s Daily, την επίσημη εφημερίδα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Αυτό είναι σύμφωνα με μια μετάφραση του CNBC.

Ο Li σημείωσε ότι είναι σημαντικό να αποκαλυφθούν πληροφορίες που πρέπει να δημοσιοποιηθούν, διασφαλίζοντας παράλληλα την εμπιστευτικότητα όπως απαιτείται. Το άρθρο δεν ανέφερε μυστικά εργασίας.

Η Μόνιμη Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας πέρασε την τελική έκδοση του επικαιροποιημένου νόμου για τα κρατικά μυστικά, αφού εξέτασε έναν γύρο αναθεωρήσεων τον Οκτώβριο. Ο νόμος εγκρίθηκε αρχικά το 1988.

Ο Daum επεσήμανε ότι πολλές από τις αλλαγές στους νέους κανόνες είναι «ενημερώσεις για νέες αλλαγές τεχνολογίας και στυλ».

“Ο νόμος προσφέρει σαφήνεια σε μερικούς τομείς, περιορίζοντας την ευθύνη της ηγεσίας σε ορισμένες περιπτώσεις και παρέχοντας αποζημίωση για άτομα των οποίων τα δικαιώματα έχουν περιοριστεί λόγω απαιτήσεων απορρήτου”, πρόσθεσε.

Το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο πρόκειται να ξεκινήσει την ετήσια συνεδρίασή του την επόμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας η κορυφαία ηγεσία της χώρας θα δημοσιεύσει τα οικονομικά σχέδια και τις προοπτικές της, καθώς και θα περιγράψει βασικές πολιτικές.

πηγή:www.cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο