Η Κίνα προχώρησε σε μείωση του επιτοκίου των στεγαστικών δανείων

εξαγωγές

επιτοκίου

Η Κίνα ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη μείωση του επιτοκίου αναφοράς των στεγαστικών δανείων την Τρίτη, καθώς οι αρχές προσπάθησαν να στηρίξουν την αγορά ακινήτων και την ευρύτερη οικονομία.

Η μείωση κατά 25 μονάδες βάσης του πενταετούς βασικού επιτοκίου δανείων (LPR) ήταν η μεγαλύτερη από τότε που εισήχθη το επιτόκιο αναφοράς το 2019 και πολύ περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.

«Αυτό είναι το μεγαλύτερο μήνυμα. Με άλλα λόγια, ο μεγαλύτερος κύκλος μείωσης επιτοκίων στην ιστορία έχει ξεκινήσει», δήλωσε ο Yan Yuejin, αναλυτής στο E-House China Research and Development Institution. Η περικοπή θα επηρεάσει άμεσα τον τομέα των ακινήτων μειώνοντας το κόστος των στεγαστικών δανείων, είπε.

Το πενταετές βασικό επιτόκιο δανείων (LPR) μειώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,95% από 4,20% προηγουμένως, ενώ το LPR ενός έτους παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,45%.

Τα περισσότερα νέα και εκκρεμή δάνεια στην Κίνα βασίζονται στο LPR ενός έτους, ενώ το πενταετές επιτόκιο επηρεάζει την τιμολόγηση των ενυπόθηκων δανείων.

Σε δημοσκόπηση του Reuters σε 27 παρατηρητές της αγοράς που διεξήχθη αυτή την εβδομάδα, 25 ανέμεναν μείωση στο πενταετές LPR. Προέβλεπαν μείωση κατά πέντε έως 15 μονάδες βάσης.

Η βαθύτερη από την αναμενόμενη μείωση υποδηλώνει επίσης ότι το Πεκίνο δεν ανησυχεί πλέον τόσο για τις αρνητικές επιπτώσεις των χαμηλότερων επιτοκίων δανεισμού στο νόμισμα ή τις τράπεζες όσο ήταν πέρυσι.

Μια εφημερίδα που υποστηρίζεται από την κεντρική τράπεζα ανέφερε την Τρίτη ότι η μείωση του επιτοκίου αναφοράς των στεγαστικών δανείων δεν θα δημιουργήσει αρνητικό αντίκτυπο στα καθαρά περιθώρια επιτοκίων των τραπεζών.

Ταυτόχρονα, οι μειωμένες δευτερογενείς επιπτώσεις από άλλες μεγάλες οικονομίες, ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η Federal Reserve αναμένεται τώρα να μειώσει τα επιτόκια, επέτρεψαν στο Πεκίνο να παράσχει περισσότερη στήριξη στη νομισματική πολιτική.

Ωστόσο, οι αρχές είναι πιθανό να παραμείνουν επιφυλακτικές για την πίεση στο γιουάν από τις χαμηλότερες εγχώριες τιμές.

Το κινεζικό νόμισμα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Νοεμβρίου μετά την ανακοίνωση του LPR, αλλά έκτοτε έχει περιορίσει τις απώλειες.

Πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι οι μεγάλες κρατικές τράπεζες της Κίνας παρενέβησαν στην αγορά πουλώντας δολάρια για γιουάν, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την αδυναμία.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ενώ ο τομέας των ακινήτων και ο τραπεζικός τομέας σημείωσαν κέρδη, η απόφαση για τα επιτόκια απέτυχε να ενισχύσει την ευρύτερη εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Η Κίνα μείωσε τελευταία φορά το πενταετές LPR τον Ιούνιο του 2023 κατά 10 μονάδες βάσης.

Το Πεκίνο έχει εντείνει τις προσπάθειες για τη διάσωση του προβληματικού τομέα ακινήτων, αλλά τα μέτρα έχουν έρθει σπασμωδικά, επιβαρύνοντας σε μεγάλο βαθμό έναν τομέα που κινεί το ένα τέταρτο της οικονομίας και της χρηματιστηριακής αγοράς. Οι τιμές των νέων κατοικιών σημείωσαν τη χειρότερη πτώση τους σε εννέα χρόνια το 2023, ενώ η χρηματιστηριακή αγορά μαραζώνει αφού έφτασε σε χαμηλά πενταετίας.

Τα υποστηριζόμενα από την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι οι κρατικές τράπεζες έχουν ενισχύσει τον δανεισμό σε οικιστικά έργα στο πλαίσιο του μηχανισμού της «λευκής λίστας» με στόχο την ένεση ρευστότητας στον τομέα που έχει πληγεί από την κρίση.

Οι περισσότεροι αναλυτές και επενδυτές περιμένουν περισσότερα μέτρα για να ενισχύσουν την κατανάλωση και να βάλουν ένα κατώτατο όριο στις τιμές των ακινήτων, με τις ελπίδες τους υψηλότερες αφού οι αρχές αντικατέστησαν τον πρόεδρο της ρυθμιστικής αρχής της αγοράς λίγο πριν από τις διακοπές του σεληνιακού νέου έτους.

«Νομίζω ότι αυτή η κίνηση είναι περισσότερο σήμα παρά ουσία», δήλωσε ο Ben Bennett, στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων Ασίας-Ειρηνικού στο Legal and General Investment Management στο Χονγκ Κονγκ. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αγοράζουν σπίτια επειδή το κόστος των στεγαστικών δανείων είναι πολύ υψηλό, ανησυχούν μήπως οι κατασκευαστές χρεοκοπήσουν και οι τιμές των κατοικιών πέσουν».

«Αλλά σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα να υποστηριχθεί η αγορά κατοικίας. Πρέπει να δούμε αν αυτό θα ακολουθηθεί από περισσότερες ενέσεις μετρητών σε δανειστές, στεγαστικά έργα και κατασκευαστές».

Περισσότερη χαλάρωση θα μπορούσε να έρθει. Οι πρόσφατες μειώσεις των επιτοκίων καταθέσεων και η μείωση των τραπεζικών αποθεμάτων δίνουν στις εμπορικές τράπεζες περιθώρια να μειώσουν το κόστος δανεισμού για να στηρίξουν την οικονομία.

Ενώ το νέο επιτόκιο αναφοράς ενυπόθηκων δανείων τίθεται σε ισχύ αμέσως, οι υφιστάμενοι κάτοχοι ενυπόθηκων δανείων δεν θα επωφεληθούν από οποιαδήποτε μείωση των αποπληρωμών δανείων μέχρι το επόμενο έτος, καθώς η ανατιμολόγηση του επιτοκίου των στεγαστικών δανείων γίνεται σε ετήσια βάση.

Το LPR, το οποίο οι τράπεζες χρεώνουν συνήθως στους καλύτερους πελάτες τους, καθορίζεται από 20 καθορισμένες εμπορικές τράπεζες που υποβάλλουν προτεινόμενα επιτόκια στην κεντρική τράπεζα κάθε μήνα.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο