Η Κίνα προέβη σε έκδοση ομολόγων ύψους 137 δισ. δολαρίων

επιτόκιο

Κίνας

Τα νέα κρατικά ομόλογα της Κίνας θα συμβάλουν στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης, δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Κίνας Zhu Zhongming, καθώς τα ενισχυμένα δημοσιονομικά κίνητρα της κυβέρνησης αυξάνουν απότομα το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Το ανώτατο κοινοβουλευτικό όργανο της Κίνας ενέκρινε την έκδοση κρατικών ομολόγων ύψους 1 τρισ. γιουάν (137 δισ. δολαρίων) για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση περιοχών που επλήγησαν από τις φετινές πλημμύρες και στη βελτίωση των αστικών υποδομών για την αντιμετώπιση μελλοντικών καταστροφών, ανέφεραν την Τρίτη τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

“Αφού τεθούν σε χρήση τα κεφάλαια των κρατικών ομολόγων, θα συμβάλουν στην προώθηση της εγχώριας ζήτησης και στην περαιτέρω εδραίωση της ανάκαμψης της οικονομίας”, δήλωσε ο Ζου σε συνέντευξη Τύπου.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναπτύχθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν το τρίτο τρίμηνο, βελτιώνοντας τις πιθανότητες το Πεκίνο να επιτύχει τον στόχο του για ανάπτυξη της τάξης του 5% για το 2023. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι λένε ότι ο πληγείς από την κρίση τομέας των ακινήτων παραμένει τροχοπέδη για την οικονομία και συνεχίζει να θολώνει τις προοπτικές ανάπτυξης.

Σε μια σπάνια κίνηση, η Κίνα αύξησε απότομα το έλλειμμα του προϋπολογισμού της για το 2023 σε περίπου 3,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος από 3% που είχε αρχικά οριστεί, λόγω της αύξησης του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η προτεινόμενη αύξηση της έκδοσης ομολόγων έρχεται καθώς το Πεκίνο ετοιμάζεται να χορηγήσει μια νέα δόση δημοσιονομικών κινήτρων για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη, λένε οι ειδικοί της πολιτικής, αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι η επιστροφή σε κίνητρα που χρηματοδοτούνται από το χρέος θα υπονομεύσει τη μετάβαση σε ένα μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης με γνώμονα τον καταναλωτή.

Ορισμένοι αναλυτές υποβάθμισαν τον βραχυπρόθεσμο θετικό οικονομικό αντίκτυπο της νέας έκδοσης χρέους.

“Πιστεύουμε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος αυτού του 1 τρισ. γιουάν σε πρόσθετα CGBs (κινεζικά κρατικά ομόλογα) δεν θα πρέπει να υπερεκτιμηθεί, ειδικά βραχυπρόθεσμα”, δήλωσε σε σημείωμά του ο Ting Lu, επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura για την Κίνα.

“Οι δημοσιονομικές πολλαπλασιαστικές επιδράσεις από τις δαπάνες για έργα συντήρησης υδάτων είναι μάλλον περιορισμένες”

Η Κίνα θα καθορίσει λογικά τον ρυθμό ασφάλισης ομολόγων και θα αντιστοιχίσει την έκδοση με τις δαπάνες, δήλωσε ο Ζου, προσθέτοντας ότι οι αρχές θα λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν την κατάχρηση των ομολογιακών κεφαλαίων.

Το επίπεδο του χρέους της κυβέρνησης εξακολουθεί να βρίσκεται εντός ενός λογικού εύρους, δήλωσε ο υπουργός, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ορισμένοι σύμβουλοι πολιτικής λένε ότι η κεντρική κυβέρνηση έχει περιθώριο να δαπανήσει περισσότερα, καθώς το χρέος της ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι μόλις 21%, πολύ χαμηλότερο από το 76% των τοπικών κυβερνήσεων.

Τα μισά από τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν μέσω της έκδοσης ομολόγων θα δαπανηθούν φέτος και τα άλλα μισά θα χρησιμοποιηθούν το επόμενο έτος, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι αναλυτές της UBS αναμένουν ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και τις ειδικές ποσοστώσεις των τοπικών ομολόγων για το 2024, παράλληλα με περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων και των συντελεστών υποχρεωτικών τραπεζικών αποθεμάτων.

Το κοινοβούλιο της Κίνας ενέκρινε επίσης νομοσχέδιο που επιτρέπει στις τοπικές κυβερνήσεις να φορτώσουν μέρος των ποσοστώσεων των τοπικών ομολόγων του 2024.

Οι τοπικές κυβερνήσεις είχαν λάβει εντολή να ολοκληρώσουν την έκδοση της ποσόστωσης του 2023 ύψους 3,8 τρισ. γιουάν σε ειδικά τοπικά ομόλογα έως τον Σεπτέμβριο για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής.

Πηγή: investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο