Η κινεζική νεοφυής επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek αποκάλυψε το Σάββατο ορισμένα στοιχεία κόστους και εσόδων που σχετίζονται με τα μοντέλα V3 και R1 που έχουν σημειώσει επιτυχία, υποστηρίζοντας ότι η θεωρητική αναλογία κόστους-κέρδους φτάνει το 545% ανά ημέρα, αν και προειδοποίησε ότι τα πραγματικά έσοδα θα είναι σημαντικά χαμηλότερα.
Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η εταιρεία με έδρα τη Χανγκζού αποκαλύπτει πληροφορίες σχετικά με τα περιθώρια κέρδους της από λιγότερο υπολογιστικά εντατικές εργασίες «συμπερασμού», το στάδιο μετά την εκπαίδευση που περιλαμβάνει τα εκπαιδευμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης να κάνουν προβλέψεις ή να εκτελούν εργασίες, όπως μέσω chatbots.
Η αποκάλυψη θα μπορούσε να ταρακουνήσει περαιτέρω τις μετοχές AI εκτός Κίνας, οι οποίες έπεσαν τον Ιανουάριο μετά την αύξηση της δημοτικότητας των chatbots ιστοσελίδων και εφαρμογών που τροφοδοτούνται από τα μοντέλα R1 και V3 παγκοσμίως.
Το ξεπούλημα προκλήθηκε εν μέρει από τους ισχυρισμούς της DeepSeek ότι ξόδεψε λιγότερα από 6 εκατομμύρια δολάρια για τα τσιπ που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση του μοντέλου, πολύ λιγότερα από αυτά που ξόδεψαν αμερικανικοί ανταγωνιστές όπως η OpenAI.
Τα τσιπ που ισχυρίζεται η DeepSeek ότι χρησιμοποίησε, το H800 της Nvidia, είναι επίσης πολύ λιγότερο ισχυρά από αυτά στα οποία έχουν πρόσβαση η OpenAI και άλλες αμερικανικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, κάνοντας τους επενδυτές να αμφισβητούν ακόμη περισσότερο τις υποσχέσεις των αμερικανικών εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης να δαπανήσουν δισεκατομμύρια δολάρια για τσιπ αιχμής.
Η DeepSeek ανέφερε σε μια ανάρτηση στο GitHub που δημοσιεύθηκε το Σάββατο ότι αν υποθέσουμε ότι το κόστος ενοικίασης ενός τσιπ H800 είναι 2 δολάρια ανά ώρα, το συνολικό ημερήσιο κόστος εξαγωγής συμπερασμάτων για τα μοντέλα V3 και R1 είναι 87.072 δολάρια. Αντίθετα, τα θεωρητικά ημερήσια έσοδα που παράγονται από αυτά τα μοντέλα είναι 562.027 δολάρια, οδηγώντας σε μια αναλογία κόστους-κέρδους 545%. Σε ένα έτος αυτό θα μπορούσε να προσθέσει λίγο πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα.
Ωστόσο, η εταιρεία πρόσθεσε ότι «τα πραγματικά έσοδα είναι σημαντικά χαμηλότερα», επειδή το κόστος χρήσης του μοντέλου V3 είναι χαμηλότερο από το μοντέλο R1, μόνο ορισμένες υπηρεσίες είναι κερδοφόρες, καθώς η πρόσβαση στο διαδίκτυο και στις εφαρμογές παραμένει δωρεάν, και οι προγραμματιστές πληρώνουν λιγότερο κατά τις ώρες εκτός αιχμής.
Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

