Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναφέρει ότι οι θερμοκρασίες ρεκόρ το 2024 ευθύνονται για το ήμισυ των αυξημένων εκπομπών από την ενέργεια

Η παγκόσμια όρεξη για ενέργεια αυξήθηκε ταχύτερα από ό,τι συνήθως πέρυσι, επειδή οι υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ στον πλανήτη σήμαιναν ότι περισσότερη ενέργεια χρησιμοποιήθηκε για ψύξη, υπογραμμίζοντας τον φαύλο κύκλο μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της χρήσης ενέργειας.

Το ήμισυ της αύξησης των παγκόσμιων εκπομπών από την ενέργεια πέρυσι οφείλεται στο ότι το 2024 θα είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, δήλωσε τη Δευτέρα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας. Οι συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη χρήση ενέργειας αυξήθηκαν κατά 0,8% πέρυσι.

Οι έντονοι καύσωνες στην Κίνα και την Ινδία οδήγησαν στην αύξηση της χρήσης άνθρακα για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την τροφοδοσία των κλιματιστικών, συμβάλλοντας στην αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας κατά 2,2% σε σύγκριση με ρυθμό 1,3% την προηγούμενη δεκαετία και αύξηση 1,8% το προηγούμενο έτος.

Η εξάπλωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και η επέκταση των κέντρων δεδομένων που απαιτούνται για την τεχνητή νοημοσύνη ευθύνονται επίσης για την αύξηση της ζήτησης ενέργειας, ανέφερε, με την αύξηση της χωρητικότητας των διακομιστών κατά ένα πέμπτο – κυρίως στις ΗΠΑ και την Κίνα.

«Το βέβαιο είναι ότι η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, παρασύροντας μαζί της και τη συνολική ζήτηση ενέργειας σε τέτοιο βαθμό που είναι αρκετό για να ανατρέψει την πολυετή μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στις προηγμένες οικονομίες», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ Fatih Birol.

Η παγκόσμια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά σχεδόν 1.100 TWh, περισσότερο από το διπλάσιο της μέσης ετήσιας αύξησης κατά την τελευταία δεκαετία.

Αυτό σήμαινε υψηλότερη ζήτηση για όλα τα είδη καυσίμων. Ενώ το μερίδιο του πετρελαίου στην παγκόσμια ζήτηση έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το 30%, η παραγωγή φυσικού αερίου ανέκαμψε, λόγω της ζήτησης από τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική, αναπτύχθηκαν με ρυθμό ρεκόρ πέρυσι. Η πυρηνική ενέργεια επεκτάθηκε επίσης, με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τις εταιρείες τεχνολογίας και τις κυβερνήσεις να ρίχνουν το βάρος τους πίσω από μια ατομική αναβίωση. Οι δύο μορφές ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μαζί αντιπροσωπεύουν τώρα για πρώτη φορά το 40% της παγκόσμιας παραγωγής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο