Οι περισσότεροι καταναλωτές λένε ότι είναι αποδεκτό να πίνουν ποτά χωρίς ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ όταν βγαίνουν έξω, αλλά ορισμένοι επιλέγουν ούτως ή άλλως αλκοόλ λόγω της κοινωνικής πίεσης, σύμφωνα με έρευνα της Heineken και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Η μελέτη, που βασίζεται σε έρευνα της Ipsos σε 11.842 ενήλικες διαφόρων ηλικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιαπωνία και τη Βραζιλία, διαπίστωσε ότι το 68% έχει δοκιμάσει εναλλακτικές λύσεις χωρίς ή με χαμηλό αλκοόλ και το 80% πιστεύει ότι η κατανάλωσή τους είναι πιο αποδεκτή από ό,τι πριν από πέντε χρόνια.
Ωστόσο, μεταξύ εκείνων που πίνουν αλκοόλ τουλάχιστον μία ή δύο φορές το χρόνο, οι μισοί δήλωσαν ότι σε κοινωνικές περιστάσεις έπιναν «πάντα» ή «μερικές φορές» αλκοόλ παρά την πρόθεσή τους να έχουν επιλογές χαμηλής ή μη αλκοολικής κατανάλωσης.
«Οι αναφορές από ανθρώπους που υποδηλώνουν ότι θέλουν να δοκιμάσουν μη αλκοολούχες εκδοχές αλκοολούχων ποτών δεν μεταφράζεται απαραίτητα πάντα σε αύξηση των πωλήσεων», δήλωσε ο συγγραφέας της έκθεσης, Charles Spence, καθηγητής πειραματικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
«Παρά την αυξημένη αποδοχή των μη αλκοολούχων ποτών . . . είναι προφανές ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μερικές φορές κοινωνική κρίση από τους άλλους σχετικά με την επιλογή τους σε μη αλκοολούχα ποτά», πρόσθεσε.
Η έρευνα εντόπισε μια σειρά από προκλήσεις για την κατηγορία των μη αλκοολούχων και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ ποτών, όπως η τιμή σε σύγκριση με τα αλκοολούχα ποτά, οι γευστικές προσδοκίες και οι κοινωνικοί παράγοντες.
Από το 68% που είχε δοκιμάσει ποτά με χαμηλό ή μη αλκοολικό αλκοόλ, η μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα ήταν η Gen Z με 73%, ακολουθούμενη από τη γενιά των baby boomers με 58%.
Ωστόσο, η Gen Z (ηλικίας έως 27 ετών) αισθάνθηκε επίσης τη μεγαλύτερη κοινωνική πίεση για να πιει αλκοόλ, σύμφωνα με την έρευνα, με περισσότερους από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων αυτής της ηλικιακής ομάδας να δηλώνουν ότι είχαν αισθανθεί πίεση να το κάνουν σε κοινωνικές καταστάσεις.
Περίπου το 21% των καταναλωτών της γενιάς Z που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι τους είχαν «φωνάξει» επειδή επέλεξαν ένα μη αλκοολούχο ποτό, σε σύγκριση με το 15% κατά μέσο όρο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Μεταξύ της Gen Z, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνδρες ήταν πιο επιρρεπείς στην κοινωνική πίεση από ό,τι οι γυναίκες, με το 38% να δηλώνει ότι θα έπινε ποτά με χαμηλό ή μη αλκοολικό αλκοόλ μόνο αν το έκαναν οι φίλοι του και το 30% να δηλώνει ότι θα ένιωθε την ανάγκη να δικαιολογήσει την επιλογή του.
Για τις γυναίκες της γενιάς Z, το 35% δήλωσε ότι θα έπιναν ποτά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ μόνο αν το έκαναν οι φίλοι τους.
Η κατηγορία των ποτών χωρίς και με χαμηλό αλκοόλ έχει γνωρίσει μεγάλη άνθηση τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς οι άνθρωποι έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στην υγιεινή διαβίωση.
Οι μεγάλες ζυθοποιίες, όπως η Heineken και η AB InBev, έχουν επενδύσει σημαντικά στη διαφήμιση και στην κυκλοφορία προϊόντων για να επωφεληθούν από την τάση αυτή, η οποία δημιούργησε μια νέα αγορά για τις ζυθοποιίες, καθώς η κατανάλωση μπύρας έχει επιβραδυνθεί. Σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων για τα ποτά IWSR, ο παγκόσμιος όγκος μπύρας συρρικνώθηκε κατά 1% το 2023.
Εν τω μεταξύ, η κατηγορία χωρίς και με χαμηλό αλκοόλ αναμένεται να αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 4 τοις εκατό τα επόμενα τέσσερα χρόνια στις 10 βασικές αγορές του τομέα. Μόνο τα προϊόντα χωρίς αλκοόλ αναμένεται να αυξηθούν με ρυθμό 7 τοις εκατό.
Η Heineken αναφέρει ότι η μπύρα Heineken 0.0 χωρίς αλκοόλ κατέχει μερίδιο αγοράς 18%. Οι πωλήσεις της μάρκας αυξήθηκαν κατά 14% το πρώτο εξάμηνο του 2024, σε σύγκριση με τη συνολική αύξηση των πωλήσεων μπύρας για τον όμιλο κατά 2,1%.
Ο Spence δήλωσε ότι οι καταναλωτές στα πέντε έθνη που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν ξεπεράσει τη φάση της «νηφάλιας περιέργειας» και έχουν περάσει σε ένα «πιο ισορροπημένο μοτίβο» κατανάλωσης τόσο αλκοολούχων όσο και ποτών με χαμηλή ή χωρίς αλκοόλ, χάρη στην αυξανόμενη διαθεσιμότητα των τελευταίων και τις βελτιώσεις στη γεύση τους.
Madeleine Speed, Financial Times
Τ.Σ.