Η Lego εγκαινίασε την Τετάρτη ένα εργοστάσιο αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο Βιετνάμ, το οποίο, όπως λέει, θα κατασκευάζει παιχνίδια χωρίς να προσθέτει αέρια που θερμαίνουν τον πλανήτη στην ατμόσφαιρα, βασιζόμενη εξ ολοκλήρου σε καθαρή ενέργεια.
Το εργοστάσιο στη βιομηχανική περιοχή Binh Duong, κοντά στην πόλη Χο Τσι Μινχ, είναι το πρώτο στο Βιετνάμ που στοχεύει να λειτουργεί εξ ολοκλήρου με καθαρή ενέργεια. Η Lego λέει ότι θα το πετύχει μέχρι τις αρχές του 2026.
Είναι το έκτο παγκοσμίως της δανέζικης εταιρείας και το δεύτερο στην Ασία. Θα χρησιμοποιεί εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας για να παράγει πολύχρωμα τουβλάκια Lego για τις αναπτυσσόμενες αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας.
“Θέλουμε απλώς να βεβαιωθούμε ότι ο πλανήτης που θα κληρονομήσουν τα παιδιά όταν μεγαλώσουν πρέπει να είναι ένας πλανήτης που να υπάρχει ακόμα. Αυτό είναι λειτουργικό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Lego, Niels Christiansen, στο Associated Press.
Το εργοστάσιο αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην προσπάθεια της Lego να σταματήσει να προσθέτει αέρια του θερμοκηπίου μέχρι το 2050. Έχει έναν βραχυπρόθεσμο στόχο να μειώσει τις εκπομπές κατά 37% μέχρι το 2032. Ο ιδιωτικός όμιλος κατασκευάζει τα τούβλα του από πλαστικό με βάση το πετρέλαιο και λέει ότι έχει επενδύσει περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια στην αναζήτηση πιο βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων. Αλλά οι προσπάθειες αυτές δεν ήταν πάντα επιτυχείς.
Το Βιετνάμ που αναπτύσσεται ταχύτατα στοχεύει επίσης στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050, οπότε χρειάζεται περισσότερα από τα εργοστάσιά του να χρησιμοποιούν καθαρή ενέργεια. Η χώρα ελπίζει ότι τα 12.400 ηλιακά πάνελ και το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας του εργοστασίου θα βοηθήσουν να δημιουργηθεί ένα προηγούμενο για πιο βιώσιμη μεταποίηση.
Τα μπλοκ κατασκευάζονται από διαφορετικού χρώματος πλαστικούς κόκκους που λιώνουν σε υψηλές θερμοκρασίες και στη συνέχεια διοχετεύονται σε μεταλλικά καλούπια. Το εξαιρετικά αυτοματοποιημένο εργοστάσιο χρησιμοποιεί ρομπότ για την κατασκευή των τούβλων με ακρίβεια ενός δεκάτου του πλάτους μιας τρίχας και στη συνέχεια τη συσκευασία τους. Τελικά θα απασχολήσει χιλιάδες κυρίως ειδικευμένους εργάτες για να χειρίζονται αυτές τις μηχανές, Κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη αρχίσει να εργάζονται αφού εκπαιδεύτηκαν στο εργοστάσιο της Lego στην ανατολική Κίνα.
Η μεταποίηση αποτελεί το ένα πέμπτο του ΑΕΠ του Βιετνάμ και καταναλώνει τη μισή ενέργεια που χρησιμοποιεί. Υπάρχουν σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα μέχρι το 2040.
Το εργοστάσιο της Lego, το οποίο εκτείνεται σε 62 γήπεδα ποδοσφαίρου, θέτει το «σχέδιο» για να γίνουν τα μεγάλα, ενεργοβόρα εργοστάσια βιώσιμα και ταυτόχρονα να παραμείνουν κερδοφόρα, δήλωσε ο Mimi Vu, ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων Raise Partners στην πόλη Χο Τσι Μινχ. “Μερικές φορές χρειάζεται μια μεγάλη εταιρεία, όπως η Lego, για να πάρει αυτά τα ρίσκα. Για να δείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε … Και μπορούμε να είμαστε κερδοφόροι», είπε.
Το εργοστάσιο θα επωφεληθεί από έναν νέο κανόνα του 2024, γνωστό ως συμφωνία άμεσης αγοράς ενέργειας ή DPPA, ο οποίος επιτρέπει σε μεγάλες ξένες εταιρείες να αγοράζουν καθαρή ενέργεια απευθείας από παραγωγούς ηλιακής και αιολικής ενέργειας και να καλύπτουν τις απαιτήσεις τους σε καθαρή ενέργεια.
Το εργοστάσιο θα συνδεθεί με ένα παρακείμενο ενεργειακό κέντρο όπου η ηλεκτρική ενέργεια θα μπορεί να αποθηκεύεται σε μεγάλες μπαταρίες.
“Έτσι, ακόμη και αν ο ήλιος λάμπει μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αποθηκεύουμε την ενέργεια και μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε όλο το 24ωρο. Αυτό θα καλύψει μακράν το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης του εργοστασίου», πρόσθεσε ο Christiansen,
Το υπόλοιπο 10%-20% των ενεργειακών αναγκών του εργοστασίου θα καλυφθεί μέσω συμφωνιών με άλλους παραγωγούς καθαρής ενέργειας.
“Η Lego και το Βιετνάμ, έχουμε τις ίδιες φιλοδοξίες. Και οι δύο θέλουμε να είμαστε πράσινοι, να παίξουμε το ρόλο μας στο κλίμα. Και νομίζω ότι αυτό με την ηλιακή ενέργεια και την μπαταρία και την DPPA, δείχνει ότι μπορεί να γίνει», δήλωσε στο ΑΠΕ ο Jesper Hassellund Mikkelsen, ανώτερος αντιπρόεδρος Ασιατικών Επιχειρήσεων του ομίλου LEGO.
Η εταιρεία θα ανοίξει επίσης ένα κέντρο διανομής στη νότια επαρχία Dong Nai του Βιετνάμ για να βοηθήσει στην εξυπηρέτηση των αγορών της Αυστραλίας και άλλων ασιατικών χωρών όπου βλέπει ευκαιρίες ανάπτυξης. Η τοποθέτηση των εργοστασίων της Lego σε περιοχές που προμηθεύουν βοηθά στην απομόνωσή τους από τους δασμούς που διέταξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ο Κρίστιανσεν.
“Αυτή τη στιγμή, είμαι μάλλον πιο παρατηρητικός στο τι σημαίνει αυτό για την ανάπτυξη στον κόσμο; Βλέπουμε να αλλάζει το καταναλωτικό κλίμα σε μέρη του κόσμου ή όχι, και τι θα σήμαινε αυτό ενδεχομένως;», είπε.
Τα πέντε κτίρια του εργοστασίου πληρούν υψηλά πρότυπα ενεργειακής απόδοσης. Η Lego έχει επίσης φυτέψει 50.000 δέντρα – διπλάσια από τα δέντρα που έκοψε για να καθαρίσει τη γη για το εργοστάσιο. Είναι το πρώτο εργοστάσιο της Lego που αντικατέστησε τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης με χάρτινες σακούλες για τη συσκευασία.
Ο ιδρυτής της Lego, Ole Kirk Kristiansen, ξεκίνησε την εταιρεία ως κατασκευαστής ξύλινων παιχνιδιών πριν κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τα εμβληματικά πλαστικά τουβλάκια το 1958. Εξακολουθεί να αναζητά έναν τρόπο να κάνει τα πλαστικά τουβλάκια της πιο φιλικά προς το περιβάλλον.
Ο Κρίστιανσεν δήλωσε ότι τα τουβλάκια Lego διαρκούν δεκαετίες και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, αν και η τελική φιλοδοξία είναι να κατασκευαστούν από πιο ανανεώσιμα υλικά. Είπε ότι το ένα τρίτο των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν στα τούβλα Lego που κατασκευάστηκαν πέρυσι ήταν από ανανεώσιμες και ανακυκλωμένες πηγές. Αλλά αυτό είναι πιο ακριβό από το πλαστικό που κατασκευάζεται από ορυκτά καύσιμα.
«Δεν είναι φθηνό αυτή τη στιγμή, αλλά πιστεύουμε ότι αν … στηριχθούμε σε αυτό, θα βοηθήσουμε στη δημιουργία μιας αλυσίδας εφοδιασμού για το είδος των πλαστικών υλικών που δεν βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα», είπε.
Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

