Η L’Oréal ηγείται των ομίλων ομορφιάς που λένε στις Βρυξέλλες να τους αφήσουν έξω από τον εμπορικό πόλεμο

Ο γαλλικός όμιλος αναφέρει ότι 16 εταιρείες έχουν πει στην ΕΕ να αφαιρέσει τα αμερικανικά καλλυντικά από τον κατάλογο των αντιποίνων

Οι ευρωπαϊκοί όμιλοι ομορφιάς, μεταξύ των οποίων και η L’Oréal, η μεγαλύτερη στον κόσμο, άσκησαν πιέσεις στην ΕΕ να αφαιρέσει τα αμερικανικά καλλυντικά από τον κατάλογο των πιθανών στόχων εμπορικών αντιποίνων του μπλοκ, προειδοποιώντας ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα εναντίον ενός από τους μεγαλύτερους κλάδους της περιοχής.

Ο Nicolas Hieronimus, διευθύνων σύμβουλος της L’Oréal, δήλωσε ότι ο ίδιος και μια συμμαχία άλλων 15 επικεφαλής επιχειρήσεων ομορφιάς είχαν προειδοποιήσει τους αξιωματούχους της ΕΕ αυτή την εβδομάδα ότι η συμπερίληψη των καλλυντικών στα αντίμετρα κατά των αμερικανικών δασμών θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιζήμια απάντηση.

«Το μόνο που ζητώ από τους ανθρώπους που συνάντησα [στις Βρυξέλλες] είναι να μου πουν: κοιτάξτε το εμπορικό ισοζύγιο και μην βάλετε κόκκινη σημαία σε μια κατηγορία όπου έχουμε περισσότερα να χάσουμε παρά να κερδίσουμε», δήλωσε ο Hieronimus στους Financial Times.

Η ΕΕ ανακοίνωσε μέτρα αντιποίνων κατά των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου την περασμένη εβδομάδα, τα οποία περιλάμβαναν έναν κατάλογο 99 σελίδων με αμερικανικά προϊόντα που θα μπορούσαν να υπόκεινται σε δασμούς από τα μέσα Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων αρωμάτων, σαμπουάν, προϊόντων περιποίησης του δέρματος και μακιγιάζ.

Ο κατάλογος, ο οποίος καλύπτει αγαθά αξίας περίπου 26 δισ. ευρώ, αποτελεί μέρος ενός σχεδίου δύο σταδίων που περιλαμβάνει επίσης την επαναφορά μέτρων που θεσπίστηκαν κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών στο ουίσκι μπέρμπον και στις μοτοσικλέτες Harley-Davidson, οι οποίες αρχικά επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ την 1η Απριλίου.

Η Επιτροπή, η οποία έχει την αρμοδιότητα να αποφασίζει για την εμπορική πολιτική του μπλοκ των 27 χωρών, ανέβαλε την Πέμπτη αυτόν τον γύρο δασμών για τις 13 Απριλίου, σε μια προσπάθεια να κερδίσει «πρόσθετο χρόνο για συζητήσεις» με την Ουάσινγκτον. Η Paula Pinho, επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής, δήλωσε την Παρασκευή ότι η κίνηση αυτή θα διασφαλίσει επίσης «ότι θα έχουμε έναν κατάλογο [μέτρων] που θα αντικατοπτρίζει με ισορροπημένο και αναλογικό τρόπο τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και των καταναλωτών [της ΕΕ]».

Η απόφαση για καθυστέρηση ακολούθησε τις εκκλήσεις της Γαλλίας και της σημαντικής βιομηχανίας αλκοόλ της χώρας για να αποφευχθούν τα επανορθωτικά μέτρα που απείλησε ο Τραμπ με δασμούς 200% στις εισαγωγές αλκοόλ της ΕΕ, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της ΕΕ που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις.

Ο κ. Hieronimus δήλωσε ότι η L’Oréal και μια συμμαχία διευθύνοντων συμβούλων ομίλων, συμπεριλαμβανομένων της γερμανικής Beiersdorf και της ελβετικής Givaudan, συναντήθηκαν με αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα για να προειδοποιήσουν για μια πιθανή απάντηση «tit-for-tat» στις εισφορές στα προϊόντα ομορφιάς.

«Εάν πρόκειται να βάλετε μια κατηγορία στον πόλεμο των δασμών, καλύτερα να βεβαιωθείτε ότι η κατηγορία αυτή είναι καθαρός εισαγωγέας και όχι καθαρός εξαγωγέας …. Αν υπάρξει αυτό το «tit-for-tat» για την ομορφιά, θα τιμωρηθεί η Ευρώπη πολύ περισσότερο από τις αμερικανικές επιχειρήσεις και εταιρείες», δήλωσε.

«Εξηγήσαμε αρκετές φορές [στους Ευρωπαίους αξιωματούχους] ότι είναι λάθος» να συμπεριληφθούν η ομορφιά και τα καλλυντικά, δήλωσε ο Vincent Warnery, διευθύνων σύμβουλος της Beiersdorf, στην οποία ανήκουν μάρκες όπως η Nivea και η Coppertone, παρομοιάζοντας το με “πυροβολισμό στα πόδια μας”.

«Θα αυξήσουμε τις τιμές στις ΗΠΑ, αν χρειαστεί», πρόσθεσε, »κάτι που θα πλήξει τους καταναλωτές στις ΗΠΑ και τον Καναδά και θα πλήξει επίσης το μερίδιο αγοράς μας … . Γι’ αυτό αφήστε μας έξω από αυτό, απολαύστε αυτό που φέρνουμε στην οικονομία και μην ανάβετε φωτιά εκεί που δεν υπάρχει ανάγκη».

Τα σχόλιά τους ήρθαν καθώς η γερμανική εταιρεία λιανικής πώλησης καλλυντικών Douglas προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι οι εμπορικές εντάσεις έχουν ήδη επιταχύνει την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής ζήτησης για καλλυντικά υψηλής ποιότητας, στέλνοντας τις μετοχές της σε πτώση 22% την Παρασκευή.

Η Ευρώπη είναι σημαντικός εξαγωγέας προϊόντων ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας, απασχολώντας σχεδόν 2 εκατ. άτομα άμεσα σε όλο το μπλοκ, σύμφωνα με έρευνα της Oxford Economics, και συνεισέφερε περίπου 180 δισ. ευρώ στην οικονομική παραγωγή της ΕΕ το 2023, καθώς και 71 δισ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα.

Οι ΗΠΑ είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές για ομίλους όπως η L’Oréal. Παρόλο που η εταιρεία με έδρα το Παρίσι κατασκευάζει πολλά από τα προϊόντα της στις χώρες όπου τα πωλεί, ένας συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιο αυξημένο κόστος που θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές και να διαταράξει τις πολύπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού του κλάδου.

Η ομάδα των στελεχών της βιομηχανίας ομορφιάς βρέθηκε επίσης στις Βρυξέλλες για να μιλήσει σε αξιωματούχους της ΕΕ για να υποστηρίξει αλλαγές στην οδηγία για την επεξεργασία αστικών λυμάτων, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο και η οποία, κατά την άποψη της βιομηχανίας ομορφιάς, την στοχοποιεί αδικαιολόγητα.

Ανησυχούν επίσης για μια πιθανή απαγόρευση της αιθανόλης στα καλλυντικά προϊόντα και προσπάθησαν να ευαισθητοποιηθούν σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με το πόσο πολύ οι αναδιαμορφώσεις για τη συμμόρφωση με τα μεταβαλλόμενα ρυθμιστικά πρότυπα τρώνε τους προϋπολογισμούς τους για την καινοτομία.

Ο κ. Hieronimus δήλωσε ότι περίπου το ένα τρίτο του χρόνου και του προϋπολογισμού των ερευνητών του δαπανάται για την αναδιαμόρφωση για τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς. «Δεν λέω ότι όλοι οι κανονισμοί είναι κακοί . . . Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τις αλλαγές όταν είναι απαραίτητο. Αλλά μερικές φορές βρίσκεις κάποιους παραλογισμούς».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο