Η μάχη εξαγοράς πολλών δισεκατομμυρίων για τον Ιάπωνα ιδιοκτήτη της 7-Eleven εκτυλίσσεται σε ένα σκηνικό αυξημένης συναλλακτικής δραστηριότητας με τη συμμετοχή ξένων υποψηφίων, που πυροδοτείται από το αδύναμο γεν, την υποτίμηση και το χάσμα κερδοφορίας πολλών μεγάλων ιαπωνικών επιχειρήσεων σε σύγκριση με τις διεθνείς ομοειδείς τους.
Η καναδική Alimentation Couche-Tard υπέβαλε προσφορά 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Seven & i, προκαλώντας την υποσχόμενη επαναπροσέγγιση της κερδοφορίας από τη διοίκηση της Seven & i.
Ένας απόγονος της ιδρυτικής οικογένειας πρότεινε επίσης την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας στο πλαίσιο μιας εξαγοράς με μόχλευση, αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Η Seven & i δήλωσε ότι εξετάζει όλες τις επιλογές που υπάρχουν στο τραπέζι, αλλά δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την απόφαση.
Οι κινήσεις αυτές έρχονται εν μέσω μιας καταιγιστικής δραστηριότητας συγχωνεύσεων και εξαγορών στην Ιαπωνία με ξένο προσανατολισμό. Ο αριθμός των ξένων εξαγορών ιαπωνικών εταιρειών αυξήθηκε κατά 19,1% μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την Recofdata, έναν πάροχο βάσεων δεδομένων συγχωνεύσεων και εξαγορών.
Τα στατιστικά στοιχεία που συγκέντρωσε η εταιρεία για την τελευταία δεκαετία δείχνουν μια ευρεία ανοδική τάση στη σύναψη συμφωνιών -συμπεριλαμβανομένης μιας ανόδου κατά τη διάρκεια των ετών της πανδημίας. Ο αριθμός των συμφωνιών συγχωνεύσεων και εξαγορών αυξήθηκε κατά 66,5% το 2023 σε σύγκριση με το 2014.
Μεγάλο μέρος αυτού οφείλεται στις ιαπωνικές εταιρείες που πωλούν περισσότερα μη βασικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς επιδιώκουν να γίνουν πιο λιτές και αποτελεσματικές.
Ένα ασθενέστερο γεν προσφέρει έναν ακόμη καταλύτη για την πραγματοποίηση συμφωνιών. Το νόμισμα έχει υποχωρήσει περίπου 30% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από τις αρχές του 2022, καθιστώντας τους ιαπωνικούς στόχους εξαγοράς πιο ελκυστικούς.
«Θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την απόκτηση ιαπωνικής τεχνολογίας και υπηρεσιών με έκπτωση», δήλωσε ο Hidenori Yoshikawa, σύμβουλος στη δεξαμενή σκέψης Daiwa Institute of Research. Ο ίδιος βλέπει περιθώρια για περισσότερες επενδυτικές τράπεζες να προσεγγίσουν εταιρείες του εξωτερικού με ιδέες για συγχωνεύσεις και εξαγορές.
Ένας άλλος παράγοντας είναι το χάσμα κερδοφορίας μεταξύ των ιαπωνικών εταιρειών και των ομοειδών τους στο εξωτερικό.
«Το γεγονός ότι μια εταιρεία τόσο μεγάλη όσο η Seven & i, σε όρους κεφαλαιοποίησης της αγοράς, μπορεί να βρεθεί στο στόχαστρο εξαγορών και συγχωνεύσεων μπορεί να προκαλέσει σοκ, αλλά η κερδοφορία της ωχριά σε σύγκριση με την Couche-Tard», δήλωσε ο ποσοτικός αναλυτής της SMBC Nikko Securities, Keiichi Ito, σε ερευνητικό σημείωμα.
Ο μέσος όρος πενταετίας της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων της Seven & i ήταν περίπου 7,5%, έναντι 23% για την Couche-Tard, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων FactSet.
Η Seven & i αρνήθηκε να σχολιάσει.
Οι αναλυτές καταρτίζουν ήδη λίστες με ιαπωνικές εταιρείες που θα μπορούσαν να γίνουν λεία ξένων πλειοδότες. Οι αναλυτές της Jefferies ανέφεραν την εταιρεία ζυθοποιίας Asahi Group, την εταιρεία κατασκευής μηχανημάτων Kubota και την εταιρεία κατασκευής οικιακού εξοπλισμού Lixil.
«Με ένα πλήθος υποτιμημένων, κατακερματισμένων και αναποτελεσματικά διοικούμενων επιχειρήσεων, η Ιαπωνία θα μπορούσε να γίνει η πιο ελκυστική αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών παγκοσμίως», δήλωσε ο Shrikant Kale, ποσοτικός στρατηγικός αναλυτής της Jefferies.
Η Kubota δήλωσε ότι, ως εισηγμένη εταιρεία, έχει επίγνωση του κινδύνου να αποτελέσει στόχο εξαγοράς. «Η τρέχουσα τιμή της μετοχής δεν έχει φτάσει στο επίπεδο που θα θέλαμε να δούμε», δήλωσε εκπρόσωπος της Kubota. «Θα γνωστοποιήσουμε πλήρως τις προσπάθειές μας στα ενδιαφερόμενα μέρη και θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την εταιρική μας αξία».
Παρά την ελκυστικότητά της, οι ξένες εταιρείες αγωνίζονται εδώ και καιρό να εισέλθουν στην ιαπωνική αγορά, ειδικά όταν κυνηγούν εμβληματικές εταιρείες όπως η Seven & i. Συχνά αντιμετωπίζουν αντίσταση από τα ιαπωνικά εταιρικά συμβούλια, τα οποία αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από υπαλλήλους εφ’ όρου ζωής, οι οποίοι συνήθως δεν καλωσορίζουν ριζικές αλλαγές όπως οι ξένες εξαγορές.
Στις ιαπωνικές εταιρείες, το κέρδος των μετόχων δεν είναι απαραίτητα η προτεραιότητα, δήλωσε ο Yoshikawa, σύμβουλος του Ινστιτούτου Ερευνών Daiwa. Η ιαπωνική εταιρική κουλτούρα έχει περισσότερο σχέση με την κοινότητα, με τις εταιρείες να θεωρούνται οικογενειακά ιδρύματα, είπε. Αυτό διαφέρει από τις ΗΠΑ όπου θεωρούνται περισσότερο ως καθαρά εταιρικές οντότητες.
Στις ΗΠΑ, «οι διευθυντές αισθάνονται ότι είναι καθήκον τους να πουλήσουν στον πλειοδότη, ακόμη και αν προσφέρουν ένα γεν παραπάνω», είπε.
Οι διαδοχικές κυβερνήσεις και ο κύριος διαχειριστής του χρηματιστηρίου της χώρας έχουν προσπαθήσει να το αλλάξουν αυτό με την πάροδο των ετών, πιέζοντας τα διοικητικά συμβούλια να είναι πιο ευαίσθητα στις ανησυχίες της διακυβέρνησης και των μετόχων. Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι μια τέτοια μεταρρύθμιση μπορεί να βελτιώσει την κερδοφορία και την παραγωγικότητα των εταιρειών, γεγονός που θα βοηθήσει τελικά στην επιτάχυνση της καινοτομίας.
Στα ανώτερα στελέχη των μεγάλων ιαπωνικών εταιρειών περιλαμβάνονται συχνά άτομα που έχουν περάσει ολόκληρη την επαγγελματική τους ζωή στην ίδια εταιρεία. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει αυτό που οι επικριτές λένε ότι είναι μια παγιωμένη ηγεσία που αισθάνεται ότι έχει προσωπικό συμφέρον από τις αλλαγές στην ιδιοκτησία.
«Είναι σαν μια οικογένεια για αυτούς τους ανθρώπους στο σύστημα της ισόβιας απασχόλησης», δήλωσε ο Yoshikawa. Όταν έρχονται αντιμέτωποι με μια προσφορά εξαγοράς ή πιέζονται να απαλλαγούν από μη κερδοφόρες επιχειρήσεις, «υπάρχει μια αίσθηση του “Θα το πετάξουμε πραγματικά αυτό;”».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Seven & i, Ryuichi Isaka, εντάχθηκε στην 7-Eleven Ιαπωνίας το 1980 αμέσως μετά το κολέγιο και από τότε εργάζεται εκεί. Τον Οκτώβριο, ο Isaka ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την απόσχιση ορισμένων επιχειρήσεων και την επικέντρωση στα καταστήματα ψιλικών.
Η μοίρα της μεγαλύτερης αλυσίδας ψιλικών στον κόσμο εξαρτάται τώρα από το αν ο ιδρυτής της μητρικής εταιρείας της 7-Eleven και οι συνεργάτες του θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα μετρητά που απαιτούνται για την προτεινόμενη εξαγορά της διοίκησης.
Ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί, το ρεύμα των ξένων εξαγορών μπορεί να μην αντιστραφεί.
«Με τη συμφωνία Seven & i, ο κύκλος των εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ιαπωνία έχει τελικά περάσει τον Ρουβίκωνα», δήλωσε ο Kale της Jefferies.
Megumi Fujikawa, The Wall Street Journal
Τ.Σ.