H διαδικασία μπορεί να είναι επίπονη απαιτώντας συνεχή κερδοφορία και βελτιώσεις, αλλά είναι ένα βήμα προς τη δημιουργία ενός υγιέστερου τραπεζικού τομέα, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης συμμόρφωσης με τους τραπεζικούς κανόνες της ΕΕ.
– Οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις δεν είναι περιουσιακά στοιχεία που παράγουν μετρητά.
Η μείωση της εξάρτησης από τις DTC ωθεί τις τράπεζες να επικεντρωθούν στη βασική κερδοφορία, όπως η δημιουργία εισοδήματος μέσω δανεισμού και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αντί να βασίζονται σε φορολογικούς συμψηφισμούς.
- – Τα υψηλά επίπεδα DTC καθιστούν τις τράπεζες ευάλωτες σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, καθώς η ικανότητά τους να χρησιμοποιούν αυτές τις πιστώσεις εξαρτάται από τη μελλοντική κερδοφορία.
- Η μείωση των DTC (29% πληρωμές) ενισχύει την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών και αυξάνει την ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια οικονομικών πιέσεων.
- – Οι τράπεζες στοχεύουν σε ποσοστά πληρωμών γύρω στο 50% έως το 2025, με την NBG και τη Eurobank να έχουν ήδη καθορίσει ποσοστά πληρωμών 50% με βάση τα κέρδη του 2024.
Οι μερισματικές αποδόσεις αναμένεται να κυμανθούν από 7%-10% για το 2024, με άνοδο σε 9%-11% έως το 2025-26.
- – Η κατάργηση του DTC θα ανοίξει το έδαφος για την ομαλοποίηση του ελληνικού εταιρικού φορολογικού συντελεστή (τώρα στο 29% έναντι 21%).
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο